Ezek a legjobb karácsonyi utazási célpontok 2024-ben

karácsony, ünnep, család
Shutterstock - Roman Samborskyi
karácsony 2024 karácsony ünnep utazás
A karácsony családi ünnep, de miért kéne otthon tölteni? Bár a karácsonyi utazás gondolata sokakat megijeszt — mit szólnak a nagyszülők, testvérek —, nem az ördögtől való. Ha téged sem rémít meg egy utazás decemberben, figyelj, mutatjuk, melyek a legjobb karácsonyi úti célok 2024-ben.

Az ünnepeket a legtöbben otthon töltik a családdal. Nagymamák, nagypapák, testvérek és más rokonok jönnek ilyenkor össze, hogy együtt ünnepeljék meg a karácsonyt. Akár te vagy fogadod a vendégeket, akár téged fogad valamelyik családtagod, mindenképpen sok munka és energiaráfordítás megszervezni a közös ünneplést, így a végére bár mindenki boldog, egyúttal fáradt is lesz. Biztosan te is fantáziáltál már egy karácsonyi utazásról, ahol a szűk vagy tágabb értelemben vett család tagjai is veled vannak, és semmi más dolgotok nincs, mint szeretni egymást, és élvezni a karácsonyi nyaralást. Van ennél jobb karácsonyi ajándék? 

karácsonyi utazás
Akár te vagy fogadod a vendégeket, akár téged fogad valamelyik családtagod, a végére bár mindenki boldog, egyúttal fáradt is lesz; nem lenne jobb egy karácsonyi utazás?
Forrás: Shutterstock

Hova utazzunk karácsonykor?

Attól függően, mire vágysz karácsonykor, hóra, napsütésre, egy teljesen más kultúrára vagy nagyon is a miénkhez hasonlóra, rengeteg úti cél vár rád. Akár nagyobb költségvetéssel állsz neki a szervezésnek, akár szűkebb a büdzséd, már most érdemes elkezdened a keresgélést. Ha egyhetesnél rövidebb „nyaralásban” gondolkodsz, bár nyarat csak nagyon messze találsz, így aztán lehet, hogy tengerparti nyaralás helyett érdemesebb különleges európai úti célokban gondolkodni, vagy a legnépszerűbb magyar úti célok közül válogatni. Akár így döntöttél, akár úgy, hogy kipróbálod, milyen egy karácsonyi nyaralás külföldön, figyelj!

2024 legnépszerűbb karácsonyi utazási célpontjai közül válogattunk

Válogatásunkban igyekeztünk távolabbi és közelebbi, tengerparti és síelésre alkalmas helyek, karácsonyi vásárok közül válogatni.

1. Zakopane, Lengyelország

Zakopane
Zakopane, a a Krakkótól két órányi autóútra délre fekvő síparadicsom
Forrás: Shutterstock

Ha karácsony, akkor az egyik legnépszerűbb város a lengyelországi Zakopane. A hagyományos ünnepi étkezés (amelyet december 24-én este fogyasztanak) 12 fogásból áll - a céklalevestől a gombócokon át a mézes, fűszeres mézeskalácsig, a piernikig. Zakopane Lengyelország téli csodavilága: a Krakkótól két órányi autóútra délre fekvő síparadicsom, a gyönyörű hegyi városka tele van faburkolatos kocsmákkal és családi szállodákkal, és itt lehetőség van lovas szánozásra és szánkózásra is.

2. Rajna-menti városok, Németország

Töltsd a karácsonyi ünnepeket a Rajnán egy pohár helyi bor kíséretében, miközben meredek szőlőhegyek és történelmi várak suhannak el melletted. Hajózni karácsonykor? Miért ne? A ringatózás megnyugtat, és amiatt sem kell aggódnod, hogy a hajón kell elfogyasztanod a karácsonyi vacsorádat, mivel az út során a hajó olyan rajnai városokban áll meg, mint Köln, Koblenz és Bonn. Ezekben a városokban csillogó fények és karácsonyi dalok közepette élvezhetitek a karácsonyi vásárok hangulatát, de akár korcsolyázhattok is. A Rajna mentén igazi karácsonyi hangulat vár, és még csak messzire se kell mennetek. 

3. Karib-szigetek, Barbados

Barbados
Tengerparti karácsonyra vágysz? A Karib-tenger neked lett kitalálva
Forrás: Shutterstock

Tengerparti karácsonyra vágysz? A Karib-tenger neked lett kitalálva. Barbados, a britek egyik kedvenc karibi szigete szeptember közepe és december közepe között a legnyugodtabb, ráadásul a szállodai árak akár harmadával is csökkenhetnek, és a téli napsütést kereső törzsvendégek még nem érkeznek meg. Eső ugyan előfordulhat, de sosem tart sokáig, és a hőmérséklet még mindig kellemes 27 Celsius-fokos. A sziget atlanti-óceáni oldala drámai partok, hullámzó tenger és kókuszpálmák és fejet tetejére állított dombok izgalmas keveréke, amely jóval nyugodtabb a nyugati és déli partok forgalmas tengerparti üdülőhelyeitől. 4

4. Duna menti városok

Vissza Európába, sőt, akár Magyarországra. Karácsonykor kikapcsolódni nem csak külföldön lehet, a Duna menti városok közül sok van Magyarországon. Ha nem Budapesten élsz, akár a fővárosunk is lehet az úti célod, de Dunakanyar csodálatos településeit is választhatod a családi karácsonyi utazás helyszínéül. Ha pedig maradnátok a Dunánál, de mégis külföld felé vennétek az irányt, látogassatok el  Pozsonyba vagy akár Regensburgba. Közép-Európa szívén áthaladva a mulatozók az ünnepi időszakot a karácsonyi vásárokon ünnepelhetik karácsonyi fényekkel és hangulattal. Egy forralt bor itt, egy lédús, grillkolbász ott – rengeteg karácsonyi vásár közül válogathattok.

5. Finnország, Lappföld

Finnország, Lappföld
Lappföldön megtapasztaljátok, ahogy kísérteties zöld és rózsaszínű ragyogás világítja be az eget
Forrás: Shutterstock

Ha igazi karácsonyi élményt akarsz szerezni magadnak és a szeretteidnek, végtelen számú téli tevékenységet szeretnél kipróbálni, mint amilyen a szánhúzás, síelés és rénszarvas-kocsikázás, menjen északra, a finn Lappföldre, Levi, Yllas vagy Saariselka kisebb üdülőhelyeire. Levi mindössze 20 perc autóútra van Kittila repülőterétől, így a fáradt kisgyerekekkel való transzfer szuper gyors. Itt a Mikulás faluja hófödte fenyők közé rejtett, csillogó rönkházak garmadájából áll. A gyerekek mézeskalácsot díszíthetnek a Mikulással, díszeket készíthetnek, és meglátogathatják a manóiskolát, ahol olyan finn kifejezéseket tanulhatnak, mint a „Hyvaa Joulua” („Boldog karácsonyt”), és privát beszélgetést folytathatnak a Mikulással. Ha december második vagy harmadik hétvégéjén utaztok, garantáltan láttok majd hóesést. Ám, ha Lappföldet választjátok, legalább négy éjszakára foglaljatok szállást: még így is azt fogjátok kívánni, bárcsak maradhatnátok még... Jó, ha tudjátok, hogy itt bizony sötétség uralkodik. Nappali fényt délelőtt 10 és délután 2 óra között láthattok, és azt is megtapasztaljátok, ahogy kísérteties zöld és rózsaszínű ragyogás világítja be az eget.

Rengeteg érdekes, izgalmas helyszín közül válogathattok, érdemes keresgélni az interneten. Akárhova is szeretnétek utazni, legyetek körültekintőek, számos karácsonyi akciós utazást találhattok a 3 napos last minute utaktól kezdve a tengerparti üdülőhelyekig.

 

 


 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.