Kolumbusz Kristóf rejtélyes származása: nem olasz volt a felfedező, ahogy eddig hittük

felfedezés DNS származás Kolumbusz Kristóf
Spanyol kutatók új DNS-vizsgálatok alapján azt állítják, hogy Kolumbusz Kristóf nem olasz származású volt Az eredmények új megvilágításba helyezhetik a híres felfedező eddig rejtélyes származását.

Kolumbusz Kristóf származása a történelem egyik régóta vitatott kérdése, amely számos elméletet szült az idők során. Most spanyol kutatók DNS-vizsgálatok alapján új bizonyítékokkal álltak elő, amelyek szerint Kolumbusz nem genovai származású, hanem a Földközi-tenger nyugati partvidékéről, az akkori aragóniai királyságból származhatott, és zsidó gyökerekkel rendelkezhetett.

Kolumbusz Kristóf
Kolumbusz Kristóf zsidó származású spanyol volt
Forrás: AFP

Kolumbusz Kristóf nem olasz volt

Spanyol kutatók állítják, hogy Kolumbusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot a felfedező földi maradványain elvégzett DNS-vizsgálatok során. A 22 évvel ezelőtt indult kutatás folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió (TVE) által szombaton bemutatott dokumentumfilm tárta fel. 

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során a összevetették a sevillai katedrálisban nyugalomra helyezett Kolumbusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival. Ezekből megállapították, hogy bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban.

Kolumbusz Kristóf születési helye és származása a történelem egyik nagy rejtélyei közé tartozik, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint genovai születésű és olasz származású, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

Az El País című napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt, be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyosággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.