Csernobil furcsa fekete gombái segíthetik a tudományt

Csernobil
Shutterstock/Copyright (c) 2023 Fotokon/Shutterstock. No use without permission. - Fotokon
sugárzás melatonin űrkutatás fekete gomba
Az 1986-os atomkatasztrófa helyszínén úgy tűnik, tényleg elindult az élet. A Csernobilban növekvő organizmusok egy nap talán a biztonságos űrutazásban is segíthetnek.

A történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesete 1986-ban, Csernobilban következett be. Az azóta eltelt évtizedekben a romokat és a körülötte lévő szennyezett területet tudósok kezelték és tanulmányozták. A leginkább radioaktív területeket egy stadion méretű acélszarkofág zárja magába. Az évek során a zárt zónában vadon élő állatok alkalmazkodtak a körülményekhez, az erőmű körüli terület, ahová a látogatók számára a bejutás szigorúan korlátozott, azon kevés helyek egyike a bolygón, ahol a kutatók tanulmányozhatják a sugárzás természetre gyakorolt hatásait. Már számos felfedezést tettek is, többek között egy különleges gombafajtáról is.

Csernobil

A csernobili erőmű körüli területre a látogatók számára a bejutás szigorúan korlátozott, itt a kutatók tanulmányozhatják a sugárzás természetre gyakorolt hatásait
Forrás: Shutterstock

A csernobili fekete gombáit 1991-ben fedezték fel a tudósok

Öt évvel a katasztrófa után, 1991-ben távolról irányított robotok felfedeztek egy koromfekete gombát, amely a reaktorok belsejében nőtt. A Kijevi Mikrobiológiai és Virológiai Intézet mikrobiológusokból álló csapata kíváncsiságtól vezérelve rendszeresen látogatni kezdte a területet.

„A csernobili zónában tett személyes utazásaim első benyomásai nagyon szomorúak voltak. A zóna egy halott városról szóló sci-fi film képkockáira hasonlított. Üres házak ablakok nélkül” írta az egyik tudós, Tatyjana Tugai, hozzátéve, hogy teltek az évek, az élet kezdett visszatérni, és a lezárt zóna fokozatosan kezdett egy természetvédelmi területre hasonlítani. A tudósok a sugárzás miatt továbbra is dózismérővel jártak. A sérült reaktorok maradványai közelében különösen veszélyes körülmények uralkodtak. Csak nagyon rövid ideig lehetett közvetlenül ott tartózkodni, ezért az első, a falakból vett mintákat és a megsemmisült negyedik blokk belsejéből származó vizet választották ki a további kutatáshoz.

Az 1990-es években Tugai és a Nelli Zdanova által vezetett csapat több tucatnyi látogatás során több mint 200 gombafajt talált a helyszínen, köztük olyan koromfekete gombákat, amelyek melanint tartalmaznak, egy olyan pigmentet, amely többek között befolyásolja az emberi és állati szőr, a bőr és a szem színét, és véd az ultraibolya fénytől. Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Nukleáris Kutatási Intézetében a tudósok elkezdték tanulmányozni a gombáknak azt a képességét, amely lehetővé teszik számukra, hogy szélsőséges sugárzás mellett is képesek legyenek boldogulni.

Tugai csapata azt feltételezte, hogy az általuk talált „melanizált gombák” a melanin és a sugárzás kölcsönhatása miatt növekedhetnek sikeresen. Kutatásuk megerősítette az elméletet, és azt találták, hogy az ionizáló sugárzás oly módon változtatta meg a melaninmolekulák szerkezetét, hogy az ösztönözte ezeket a gombákat a gyorsabb növekedésre, szemben a sugárzásnak ki nem tett, azonos mintákkal. Minél közelebb voltak a gombák a sugárforráshoz, annál több melanint mutattak ki bennük. Röviden, a fekete gombák nem csak a sugárzás ellenére növekedtek, hanem a sugárzás hatására változtak és növekedtek. Ezt több nemzetközi tudóscsapat is vizsgálatokkal igazolta.

Melanizált gombák az űrben

2016-ban a SpaceX és a NASA melanizált gombákat küldött az űrbe, hogy kiderítsék, vajon enyhíthetik-e az ottani sugárzást. A bioRxiv 2020-ban megjelent, jelenleg szakértői értékelés alatt álló tanulmánya szerint a gombák körülbelül két százalékkal csökkenthetik a sugárzás szintjét az űrben, ami potenciálisan „negligálhatja a Mars felszínén lévő sugárzási környezet éves dózisegyenértékét”, megkönnyítve az űrhajósok számára az űrben való életet.

A melanizált gombák itt a bolygónkon is fontos szerepet játszhatnak, mert bár a tudósok szerint a sugárzást nem lehet teljesen bioremediálni, vagyis biológiai úton eltávolítani a környezetből, a gombák valóban segíthetnek a sugárzás egy részének immobilizálásában, azaz rögzítésében. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.