Megette a szobatársa tésztáját, minden végtagját amputálni kellett a fiúnak

Doctors,Perform,Surgery,Cardiac,Stent,Transplant,In,A,Hospital
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Assist m4x1ight happiness/Shutterstock. No use without permission. - Assist m4x1ight happiness
fertőzés betegség étel
Az orvosok is megdöbbentek, amikor meglátták a beteg lábait. Olyan gyorsan haltak el a szövetek, amilyet korábban még sosem láttak. A maradék tészta majdnem a fiatal fiú életébe került, olyan súlyos fertőzést kapott, hogy amputálni kellett a végtagjait.

A JC-ként azonosított diák egyszerűen csak éhes volt, így megette a szobatársa maradék ételét. Azt nem sejtette, hogy a maradék tészta tele van kórokozókkal. A megdöbbentő történetet a New England Medical Journal tette közzé, mint különleges, ritka orvosi esetet. 

maradék tészta
Maradék tészta miatt kellett amputálni a végtagjait
Forrás: Shutterstock

Elfogyott a maradék tészta: ezek voltak az első, vészjósló jelek

Az eset egy tipikus egyetemi napként indult: JC úgy döntött, hogy megeszi szobatársa hűtőben hagyott tésztáját. Néhány óra múlva felgyorsult a pulzusa és felszökött a láza. Mivel az állapota percről percre romlott, barátjával az orvosi ügyeletre ment, hogy segítséget kérjen. Addigra már erős hasi fájdalma, hányingere is volt, sőt, a lábain furcsa foltok jelentek meg. Nemsokára annyira rossz volt a helyzet, hogy onnan már mentőhelikopterrel vitték tovább, hogy sürgősségi ellátást kaphasson. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ételtől a diák egy ritka és veszélyes fertőzést kapott. 

Az orvosok megdöbbentek

A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az ételben egy különösen virulens baktérium, a Neisseria meningitidis volt jelen, amely súlyos vérmérgezést és gyorsan terjedő szepszist, vagyis vérmérgezést okozott. A baktérium által kiváltott szepszis gyors lefolyású volt, és a diák állapota rohamosan romlott. A baktérium fertőzése károsította a vérkeringését, ami szövetelhaláshoz vezetett a végtagjaiban. Az orvosoknak, hogy megmentsék az életét, kénytelenek voltak mind a kezeit, mind a lábait amputálni.

Hogyan lehetséges ilyen súlyos fertőzés?

Az ételmaradékok elfogyasztása, amelyeket hosszabb ideig nem megfelelően tároltak, komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Az élelmiszerek megfelelő hűtése és tárolása kulcsfontosságú a baktériumok szaporodásának megelőzésében. Ebben az esetben a szobatárs tésztája több napig nem volt megfelelően hűtve, így ideális környezetet teremtett a baktériumok számára. A neisseria meningitidis, bár leggyakrabban agyhártyagyulladást okoz, a véráramba kerülve rendkívül súlyos szepszist is előidézhet. Az ilyen bakteriális fertőzések azonnali orvosi beavatkozást igényelnek, és gyakran halálosak lehetnek, ha nem kezelik őket időben.

A következmények

A diák tragikus története rámutat arra, hogy mennyire fontos az élelmiszerbiztonság, különösen olyan közösségi helyeken, mint a kollégiumok, ahol gyakran megosztják az ételeket. A kórházi kezelést követően a diák túlélte a fertőzést, de élete drámaian megváltozott, mivel végtagjainak amputálása miatt jelentős rehabilitációra lesz szüksége. Ez az eset rávilágít arra, hogy az élelmiszerek megfelelő tárolása és a higiéniai előírások betartása alapvető fontosságú a hasonló tragédiák megelőzése érdekében. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.