Sokkoló: így néz ki az űrből a Milton hurrikán

Milton hurrikán
AFP or licensors/An old American car drives past waves crashing against the Malecon promenade in Havana due to the passage of Hurricane Milton on October 9, 2024. A "catastrophic" Hurricane Milton was closing in on the storm-battered state of Florida on Wednesday as US officials pleaded with residents to flee or risk dying. (Photo by YAMIL LAGE / AFP) - AFP
vihar Florida milton hurrikán űrfelvételek NASA
Azt mondják, az évszázad legpusztítóbb vihara érkezett meg szerda este Floridába. Azt is mondják, hogy a Milton hurrikán a hatásait Európában is érezteti vagy éreztetni fogja. A két nap alatt 5-ös erősségűvé fejlődött hurrikánról hátborzongató felvételeket készítettek az űrből.

Néhány napja még az USA délkeleti államait sújtó Helen hurrikán 200 halálos áldozatáról szóltak a híradások, és már itt is van az újabb tragédia. Az évszázad legpusztítóbb vihara brutális erővel csapott le Floridára, a két nap alatt 5-ös erősségűvé fejlődött vihar miatt Ron DeSantis floridai kormányzó Florida nyugati partjai mentén 51 megyére hirdetett szükségállapotot. A Milton hurrikánt 16 műhold követi az űrből, és készít róla felvételeket.

Milton hurrikán Florida
Az évszázad legpusztítóbb vihara, a Milton hurrikán brutális erővel csapott le Floridára
Forrás: AFP/AFP or licensors

Az űrből készült felvételeken nyomon követhető a Milton hurrikán hátborzongatóan gyors fejlődése

Vasárnap a Milton hurrikán maximális szélsebessége 65 mérföld/óra volt. Hétfőre 250 km/órás sebességre nőtt, ahogy a Mexikói-öblön keresztül Florida felé tartott — közölte az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont. A NOAA GOES-16 műholdja az űrből követi a Milton hurrikánt. Hétfő délutánra 5. kategóriájú hurrikánná fejlődött, közel 290 km/órás maximális szélerősséggel. A NOAA előrejelzői szerint ekkora a vihar kiszámíthatatlanul mozgott a Mexikói-öböl déli részén.

A Milton hurrikán az egyik leggyorsabban erősödő vihar az Atlanti-óceán medencéjében. A fokozódási sebessége a harmadik az Atlanti-óceán medencéjében, a 2005-ös Wilma hurrikán és a 2007-es Felix hurrikán mögött, amelyek 105, illetve 100 mérföld/órás sebességgel erősödtek” — írja a Busines Insider.

A Nemzetközi Űrállomás kameráinak kedd reggeli felvételei az 5-ös erősségű vihar felett repülve készültek, biztonságos távolságból, több mint 250 mérfölddel a Föld felett.

A NASA is közölt felvételeket a Miltonról, amely mostanra 4-es erősségűvé szelidült, ami azonban még mindig akár 165 kilóméteres széllökéseket jelenthet.

A hurrikánszezon még nem ért véget

Mivel a Milton hurrikán szorosan követi a Helene hurrikánt, úgy tűnhet, hogy a viharok hirtelen megnövekedett száma abnormális. Matthew Rosencrans, a NOAA Éghajlat-előrejelző Központjának vezető hurrikánszezon-előrejelzője szerint ez nem így van. Az Öböl felett kialakuló viharok jellemzőek az októberi hónapra, bár az valóban kissé abnormális, hogy ilyen szintű aktivitást látunk a hónap ilyen korai szakaszában, mivel ez általában a hónap második felében szokott előfordulni.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.