A Milton hurrikán mindent letarol – Ezért menekülnek az emberek Floridából

Shutterstock/Copyright (c) 2024 BEST-BACKGROUNDS/Shutterstock. No use without permission. - BEST-BACKGROUNDS
katasztrófa Florida milton hurrikán időjárás
Kígyózó sorok az autópályákon, kifosztott szupermarketek, folyamatos evakuálásra felszólító felhívások: aki csak tudta, elhagyta Floridát. Nem elég, hogy két hete a Helen hurrikán letarolta a környéket, most érkezik a Milton hurrikán is, ami a legerősebb pusztítást végezheti, ha beigazolódnak az előrejelzések.

A Milton hurrikán jelenleg az egyik legerősebb trópusi vihar az Atlanti-óceán térségében. A Milton hurrikán most egy erős, 5-ös kategóriájú vihar, amely hatalmas pusztítással fenyegeti Florida állam nyugati partjait és a Mexikói-öböl térségét.  A jelenlegi információk szerint Madeira beach és Port Charlotte között ér partot a hurrikán, emberek milliói menekülnek, senki sem tudja, hogy mit hoz a következő 24 óra, amíg a vihar átvonul a kritikus területek felett. 

Milton hurrikán
A Milton hurrikán mindent letartol
Forrás: Getty Images

A Milton hurrikán helyzete és ereje

Milton hurrikán a keleti Mexikói-öböl térségében mozog, és várhatóan Florida nyugati partjain, különösen Tampa és Fort Myers között fog partot érni. A vihar maximális sebessége jelenleg 260 km/h körüli, ami a hurrikánt a legmagasabb, 5-ös kategóriába sorolja a Saffir-Simpson hurrikánskálán. Ez a kategória olyan viharokra utal, amelyek potenciálisan katasztrofális károkat okozhatnak, különösen az érintett part menti területeken.

3-5 méteres dagály jöhet

A hurrikán várhatóan hatalmas vihardagályt okoz Florida partjain, amely akár 3-5 méter magas is lehet. A vihardagály, az erős szél és a heves esőzések együttesen jelentős áradásokat és villámárvizeket idézhetnek elő, amelyek komoly veszélyt jelentenek az alacsonyabban fekvő területekre. A helyi hatóságok számos területen kötelező evakuálási parancsot adtak ki, különösen a part menti zónákban. A felhívások hatására mindenki bevásárolt, a szupermarketek polcai kiürültek, és a benzinkutakon sem lehet üzemanyagot kapni. 

Előkészületek Floridában

Florida államban számos intézkedést hoztak a lakosság biztonsága érdekében. A kormányzat vészhelyzetet hirdetett, és megnyitották a menedékhelyeket, hogy azok, akik el kell hagyják otthonaikat, biztonságos helyre vonulhassanak. Gombos Edina, a Tv2 egykori műsorvezetője a veszélyzónában él, így számolt be követőinek az aktuális helyzetről:

A kritikus helyeken, mint például Tampában a sportlétesítményeket menedékhellyé alakították, így aki nem tudja elhagyni a környéket, ott vészelheti át a vihar legnehezebb óráit. 

 

Emellett ideiglenesen megszüntették az autópályadíjakat is, hogy megkönnyítsék az evakuációt a veszélyeztetett területekről.

Mexikó és más érintett területek

Mexikó északi Yucatán-félszigetén is óvintézkedéseket tettek a hurrikán miatt. A helyi hatóságok evakuálták az érintett területeket, és készen állnak az esetleges károk kezelésére. A régió lakosait figyelmeztették, hogy legyenek felkészülve áramkimaradásokra, valamint arra, hogy a vihar útját követően több napig is eltarthat, amíg a helyzet normalizálódik.

Ha az előrejelzések beválnak

A meteorológusok szerint a Milton hurrikán erőssége várhatóan fennmarad, amíg eléri Floridát, és jelentős pusztítást okozhat a part menti területeken. A vihar továbbhaladása során is súlyos károkat és áradásokat okozhat, ezért a lakosságot arra kérik, hogy kövessék figyelemmel a legfrissebb előrejelzéseket és figyelmeztetéseket. 

Tippek, trükkök hurrikánszezonban

Az érintett területek lakói számára a legfontosabb lépés az, hogy készüljenek fel az evakuálásra, és kövessék a helyi hatóságok utasításait. Ha evakuálási parancsot adnak ki, azonnal hagyják el a területet, és keressék fel a kijelölt menedékhelyeket. Az is fontos, hogy legyenek felkészülve áramkimaradásokra, és legyen elegendő víz, élelmiszer és elsősegély-felszerelés otthon. A TikTokon rengeteg videó foglalkozik a témával, mindenkinek van saját praktikája arra vonatkozóan, hogy minél könnyebb legyen átvészelni a következő egy-két napot. Van, aki téglákkal emeli meg a féltve őrzött bútorait:

És van, aki zseblámpákból, elemekből és powerbankokból tankol fel.

@kami.larae Preparing for Hurricane Helene! I am praying for all my Floridian friends who are in her path! Stay safe🙏 and thank you for all the kind messages during my absence. I took a little social media break that was much needed.. after this storm passes its back to filming! I’ve missed you guys🥰 #hurricanehelene #hurricaneseason #florida ♬ original sound - 𝐾𝑎𝑚𝑖 𝐿𝑎𝑟𝑎𝑒

 A figyelmeztetéseket mindenkinek komolyan kell vennie. Aki otthon maradt, azt arra kérik a hatóságok, hogy alkoholos filccel írja fel az alkarjára a legfontosabb adatait, a vércsoportját és az allergiáit, orvosi ellátás esetén ugyanis ezek az információk életmentők lehetnek. 

Ők bezzeg nem félnek

A NOAA elnevezésű csapat hurrikánvadászai a levegőben, egészen pontosan a hurrikán szívében gyűjtik a viharra vonatkozó adatokat. A néhány órája posztolt videójukban jól látszik, milyen körülmények uralkodnak a Milton belsejében. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.