8 gyakori hiba, amit a mosás során elkövetünk: így lesz sokáig szép a kötött ruha

bolyhos pulcsi mosás, mosási bakik
Shutterstock/Damian Lugowski -
tisztítás pulóver pulcsi ruhák mosás
A pulóverek mosása, tisztítása kényes, és a megfelelő ápolási technikák alkalmazása nélkül gyorsan összezsugorodhatnak, kinyúlhatnak vagy elveszíthetik formájukat. Ha te is imádod a bolyhos pulcsikat és szeretnéd hosszú ideig használni őket, kerüld el ez a 8 gyakori mosási bakit.

A pulóverek a hideg hónapok elmaradhatatlan kedvencei, ám a mosásuk nem mindig egyszerű feladat. Sokszor a legjobb szándékunk ellenére is elkövethetünk bakikat, amelyek tönkretehetik a kedvenc darabjainkat. Ahhoz, hogy pulcsid megőrizze eredeti szépségét és tartósságát, érdemes elkerülni ezeket a gyakori hibákat. Ismerd meg a leggyakoribb mosási hibákat, hogy a jövőben már tudd, hogy hogyan kell mosni és szárítani a pulóvereket otthon, hogy évekig szépek és puhák maradhatnak. 

bolyhos pulcsi mosás, mosási bakik
A mosás során ügyelj rá, hogy a pulóvereket ne mosd együtt erősen szag- vagy nedvességmegkötő anyagokkal.
Forrás: Shutterstock/Josep Suria

1. Milyen anyaggal nem szabad együtt mosni a pulóvereket?

A pulóvereket nem érdemes erősen szag- vagy nedvességmegkötő anyagokkal, (mint például a gyapjú, poliészter vagy len) együtt mosni. Ezek az anyagok hajlamosak megőrizni a szagokat, ami áporodott illatot okozhat a pulóverekben. Különösen a poliészter, amely nem lélegzik olyan jól, mint más anyagok, így könnyen felszívhatja a kellemetlen szagokat. 

A legjobb, ha a pulóvereket hasonló összetételű anyagokkal, például pamuttal, vagy teljesen külön mosod, hogy megőrizzék frissességüket.

2. Mosd őket elkülönítve

A legtöbb pulóver, amely pamutból, akrilból, gyapjúból vagy kasmír fonalból készült, mosható otthon. Azonban ezek a finom anyagok, mint például a gyapjú, különleges bánásmódot igényelnek a mosás során. Soha ne e tedd őket őket együtt a mosógépbe a durvább anyagokkal, például farmerrel vagy törölközővel, mert könnyen károsíthatják a finomabb darabokat, és csökkenthetik élettartamukat. 

3. Mindig olvasd el a címkét!

A címke figyelmen kívül hagyása az egyik leggyorsabb módja kedvenc pulóvered tönkretételének. Mielőtt kimosnád, mindig ellenőrizd a pulcsi ápolási címkéjét. Ez részletesen tájékoztat arról, hogy az adott ruhadarabot milyen hőmérsékleten, mosási ciklusban és milyen mosószerrel lehet tisztítani. Ezek betartása garantálja a ruhák hosszú élettartamát, tehát mosás előtt mindenképpen érdemes áttanulmányozni őket. Ha a címke azt írja, hogy „csak vegytisztítás”, ne próbáld meg otthon kimosni. A vegytisztító oldószer könnyebb, mint a víz, és sokkal kíméletesebb a ruhákhoz. 

Ha a címkén az szerepel, hogy „csak kézi mosás”, ne mosd gépben, még a legkímélőbb ciklussal sem.

4. Mosd ki kézzel, de ne akaszd fel

A pulóverek igen kényesek, ezért a legkímélőbb otthoni tisztítási módszer a kézi mosás, és nem is olyan nehéz, mint gondolnád! Egy pulóver kézi mosásához egyszerűen tölts meg egy kis kádat vagy mosdót hideg vízzel, adj hozzá némi enyhe mosószert, fordítsd ki a pulóvert, és finoman nyomkodd bele a vízbe. 10-15 percig hagyd ázni, majd öblítsd le, viszont ne csavard ki! Csavarás helyett finoman ütögesd meg a pulóvert, és fektetve hagyd megszáradni. Ne akaszd fel, mert ez a pulóvered megnyúlását okozhatja. 

5. A pulóverek helytelen mosási beállításai

Sokan aggódnak amiatt, hogyan kell mosni a pulóvereket a mosógépben. Bár sok pulóver címkéjén szerepel, hogy gépben mosható, ez nem jelenti azt, hogy bármilyen beállításon moshatod őket. A pulóverek gépi mosásához válaszd a „kímélő,” „kézi mosás,” vagy „lassú” programot, és mindig hideg vízben mosd őket. Ha extra védelmet szeretnél a pulóvereidnek, használj hálós mosótáskát, hogy csökkentsd a súrlódást.

6. Miért tilos szárítógépbe tenni a pulcsikat?

Mosás után ne tedd a pulcsidat a szárítóba, még a legkíméletesebb beállításon sem. A kényes pulóverek szárítógépbe helyezése tilos, mert a szárítógép magas hőmérséklete és a forgó mozgás súlyosan károsíthatja az anyagukat, különösen a gyapjú vagy a kasmír, összezsugorodhat, megnyúlhat vagy deformálódhat. 

A szárítógépben a pulóverek felülete dörzsölődik más ruhákhoz, ami bolyhosodást okozhat, ami rontja a pulóver esztétikai megjelenését.

 A szárítógép helyett fektetve hagyd megszáradni. Ezekkel az óvintézkedésekkel megőrizheted a pulóvered formáját, és hosszabb ideig hordhatod majd.Ezért a legjobb módszer a pulóverek szárítására, ha őket fektetve hagyod megszáradni, így megőrizheted a formájukat és az anyaguk épségét.

7. Évente kétszer öblítsd át ecetes vízben

Évente kétszer érdemes ecetes vízben átöblíteni a pulóvereket, hogy megszabaduljunk a vízkőtől és a szennyeződésektől, különösen, ha kemény vízben mosunk. Az ecet segít megőrizni a szálak rugalmasságát, miközben megakadályozza a vízkőlerakódásokat a ruhadarabokban. 

Az ecetes öblítés után mindig alaposan öblítsük ki a pulóvereket hideg vízben, hogy eltávolítsuk az ecet maradványait.

8. Ne mosd őket túl gyakran

Az általános ökölszabály az, hogy a pulóvert két-öt viselet után tisztítsuk meg, hacsak nem nagyon szennyezettek. Minél tartósabb a pulóver szála (például gyapjú és műszál), annál ritkábban kell tisztítani. A pulóverek túl gyakori mosása gyorsabb kopáshoz vezethet és roncsolhatja az anyagot. A mosás során a szálak megnyúlhatnak vagy zsugorodhatnak, ami deformálja a pulóvereket. Sok esetben elegendő a pulóvereket szellőztetni, így meghosszabbíthatjuk élettartamukat.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.