Olasz nyaralás ősszel? Ismerd meg a gyönyörű kővárost, ahol októberben is nyár van

View,Of,The,Ancient,Town,Of,Matera,,Sassi,Di,Matera
Shutterstock - zedspider
Itália ősi kőváros Olaszország ősszel Matera
Ha az úti cél Olaszország, először a legismertebb az olasz városok jutnak eszünkbe. Pedig a turizmus legnépszerűbb célpontjaival vetekszik a Basilicata régióban fekvő UNECO világörökségi státusszal rendelkező ősi kőváros. Ha olasz nyaralásra vágysz, a barlanglakásokról híres Matera a jó választás.

Az olasz csizma Basilicata régiójában fekvő Matera az ősi barlanghálózatának köszönhetően kőváros néven ismert. Európa egyik legrégebbi városa, és becslések szerint a világ harmadik legrégebbi városa hamisítatlan olasz nyaralást kínál azoknak, akiket nemcsak a tenger, hanem a történelmi városok is érdekelnek.

View,Of,Matera,,Puglia,,Italy, olasz nyaralás
Az olasz nyaralások nem tipikus célpontja, az ősi őváros, Matera
Forrás: Shutterstock

Olasz nyaralás, de nem a tengerparton

Nyaralás Olaszországban ősszel? Naná! A mediterrán időjárásnak hála még októberben is kellemes késő nyári meleg várja a turistákat, a dél-olasz városok felfedezése ilyenkor a legideálisabb. Itália egyik gyöngyszeme, Matera ősszel is csodálatos turisztikai látványosságokat kínál az odalátogatóknak. 

Carlo Levi író, aki az 1930-as években száműzetésben élt itt, és szemtanúja volt a lakosok szörnyű életkörülményeinek, leírta, hogy sok ember élt barlangokban a jószágai mellett. A rendkívüli szegénység és a nyomor, amely ezt az időszakot jellemezte, széles körű kormányzati beavatkozáshoz és áttelepítésekhez vezetett, ami miatt Matera évekre feledésbe merült. Egyedülálló építészete és gazdag történelme azonban biztosította, hogy soha ne vesszen el teljesen. Azóta a város figyelemre méltó átalakuláson ment keresztül, 1993-ban elnyerte az UNECO világörökségi státuszt, sőt 2019-ben Európa Kulturális Fővárosává választották.

A filmkészítők is felismerték Matera vonzerejét: a lenyűgöző táj adott filmforgatási helyszíneket a 007 Nincs idő meghalni és Mel Gibson Passió című filmjének is. Érdemes ellátogatni ide, de mielőtt lefoglalnád a repülőjegyedet, hogy meglátogasd Olaszország rejtett kincseit, elárulunk néhány infót az ősi kővárosról.

Hogyan jutsz el Materába?

Matera legközelebbi repülőtere a Bari Karol Wojtyla repülőtér, amely mintegy 65 kilométerre található a dél-olaszországi Puglia régió fővárosa, Bari kikötővárosától. Bariból többféleképpen is eljuthatsz Materába, többek között autókölcsönzéssel, közvetlen buszjárattal vagy vonattal, az út körülbelül 1,5 órát vesz igénybe. Egy másik alternatíva, ha Nápolyba repülsz és onnan Materába, de így az utazási idő három-négy óra lesz autóval vagy vonattal. 

Milyen Matera időjárása és hőmérséklete októberben?

A legjobb időszak Matera meglátogatására a tavasz (április-június) és az ősz (szeptember-október), amikor az időjárás enyhe, a város élénk, de nem túlzsúfolt. Ahogy az egy dél-olaszországi úti céltól elvárható, Materában mediterrán klíma uralkodik, forró, száraz nyarakkal és enyhe telekkel. Nyáron a hőmérséklet bőven 30 fok fölé emelkedik. Ezért a legjobb választás az október, amikor különösen kellemes az időjárás, 27 fok körüli hőmérsékletben járhatod végig Matera legszebb látnivalóit.

A Sassi di Matera látnivalókban bővelkedik

Nem véletlenül kapott UNESCO világörökségi státuszt, a város tele van történelemmel és kultúrával, és rengeteg látnivalót és tennivalót kínál. A Sassi di Matera a legfőbb látnivaló. Ez a történelmi terület a mészkőbe vájt ősi, több ezer éves múltra visszatekintő barlanglakásairól ismert, két fő kerülete Sassa Caveoso és Sassa Barisano. Érdemes felfedezni a Casa Noha múzeumot is, amely a város paraszti történelmét tárja fel. A Casa Grotta di Vico Solitario pedig egy hagyományos barlangház, amelyet azért őriztek meg, hogy megmutassák, hogyan éltek egykor a családok az ősi lakásokban. 

 

 

 


 

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.