Mosógép nélkül, 30 perc alatt varázsolhatod tisztává a párnákat és a paplanokat: íme a trükk

Messed,Bed,With,White,Pillow,And,Blanket,With,Natural,Light
Shutterstock - 220 Selfmade studio
tisztítás paplan párna
Idővel szürkévé és piszkossá válhatnak, ha nem mossuk őket néhány alkalommal évente. Azonban van egy egyszerű módja annak, hogyan tisztítsuk meg a paplanokat, párnákat mosógép vagy kemikáliák nélkül.

Sokan tudják, hogy az ágyneműhuzatokat rendszeresen mosni kell, de kevesen gondolnak arra, hogy a párnákat és paplanokat is tisztítani kell, annak ellenére, hogy nehezek és nagyméretűek, emiatt a legtöbben meg se próbálnak bíbelődni vele.

paplan
Így varázsolhatod tisztává a párnákat és a paplanokat
Forrás: Shutterstock

Mosógép nélkül, 30 perc alatt varázsolhatod tisztává a párnákat és a paplanokat: íme a trükk

A párnákat és paplanokat háromhavonta kell mosni, még akkor is, ha huzat védi őket, mivel elnyelik a port, elhalt hámsejteket, izzadságot és egyéb zsíros foltokat, amelyek idővel kényelmetlenné tehetik őket. Ha ezeket az ágyneműket nem tisztítjuk, kellemetlen szaguk lehet, zsíros érzetűek lesznek, vagy akár poratkák is megjelenhetnek bennük.  Ám a tisztításuk azért is nehéz, mert túl nagyok ahhoz, hogy egy normál mosógépbe beférjenek.

Lynsey Crombie, Nagy-Britannia legnépszerűbb takarítási szakértője, akit sokan a „tisztaság királynőjének” neveznek, megosztotta, hogy mennyire egyszerű tisztán tartani ezeket a nehéz ágyneműket különösebb erőfeszítés nélkül. Csak egy üveg hidrogén-peroxidra, egy textilfrissítőre és egy napsütéses napra van szükséged. A legtöbb szintetikus paplan mosható a mosógépben, ha megnézed a mosási utasításokat a címkén, de ha túl nagy, akkor egyszerűen akaszd ki a szabadba. Lynsey ezt mondta: 

A paplan szabad levegőn történő szellőztetése sokkal egyszerűbb, gyorsabb és természetesebb módja annak, hogy tisztán tartsd

„A paplan szabad levegőn történő kiakasztása többféleképpen is felélénkítheti. A napsugár melege segít visszaadni a paplan rugalmasságát, amely idővel fokozatosan elvész.”

Talán túl egyszerűen hangzik, de a napfényben található ultraibolya sugarak rendkívül hatékony természetes fertőtlenítők, amelyek lebontják a foltokat és kifehérítik a szövetet. Egyszerűen akaszd ki a paplant egy szárítókötélre, és fújd be az egészet a kedvenc textilfrissítőddel.  Ha sárga foltokat látsz a párnán, valószínűleg izzadság, testzsírok, hidratálók és hajápolási termékek halmozódtak fel a szövetben. Lynsey szerint ezek a foltok „könnyen eltávolíthatók”, mindössze egy üveg hidrogén-peroxidra van szükséged. A hidrogén-peroxid fantasztikus tulajdonsága, hogy erős antibakteriális hatású, és képes lebontani a legtöbb szennyeződést, zsírt és makacs foltot.

„Egyszerűen fogj egy üveg hidrogén-peroxidot, amely természetes fertőtlenítőszer, és alaposan permetezd a foltokra. Hagyd hatni a terméket legalább 15 percig. Fogj egy kemény kefét és vizet, súrold le a foltokat, majd dobd be a szárítógépbe, hogy megszáradjon, felpuhuljon, visszaadja a rugalmasságát, és elpusztítsa a baktériumokat. Ha úgy döntesz, hogy levegőn szárítod, terítsd ki vízszintesen, és rendszeresen fordítsd meg.

 

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.