A mikrohullámú sütő hosszú ideje megosztó háztartási eszköz, mégis sokan használják, mert gyors és kényelmes megoldást nyújt a maradékok melegítésére és az egyszerű ételek elkészítésére. A legtöbben azért aggódnak, hogy a mikrohullámok megfosztják az ételeket az alapvető tápanyagoktól. Szakértők szerint a dolog nem ilyen fekete-fehér, nem mindegy, hogy mit és mennyi ideig melegítünk.
A mikrohullámok elektromágneses hullámokkal melegítik az ételt, rezgetve az élelmiszerben lévő vízmolekulákat. Ahogy a vízmolekulák „forognak”, a gyors irányváltások hatására, hőt termelnek. Krutika Nanavati dietetikus szerint ez a hő csak körülbelül két centi mélyen hatol be az ételbe, így annak a többi része hővezetés útján melegszik át.
Minden főzési eljárás, beleértve a sütést, forralást és a mikrohullámú sütő használatát is, tápanyagveszteséget okoz, különösen, ha a hőmérséklet meghaladja a 60 Celsius fokot – hangsúlyozza Adrian Hernandez dietetikus. A veszteség mértéke a főzés idejétől, hőintenzitásától és az étel minőségétől függ.
A mikrohullámú sütőben való melegítéssel műanyagot viszünk a szervezetünkbe
Vannak azonban, akik úgy vélik, hogy a polipropilén vagy polietilén edényekben lévő víz vagy tejtermékek mikrózásával visszük valószínűleg a legtöbb műanyagot a szervezünkbe - figyelmeztetnek a kutatók. Az élelmiszerek, italok hűtésénél, és szobahőmérsékleten történő tárolásánál is szabadultak fel részecskék, de lényegesen kisebb számban.
„Érdekes módon a mikrohullámú sütő gyakran több vitamint és ásványi anyagot tart meg az ételekben, mint más főzési módok, mivel gyorsabban melegít és kevesebb vizet igényel. Ez különösen fontos a hőérzékeny B- és C-vitaminok esetében, amelyek hosszabb főzés során lebomlanak. A sárgarépa például mikrohullámú sütőben több vitamint őriz meg, mivel nincs folyadék, amiben feloldódna” - tette hozzá a szakértő.
Hernandez azt javasolja, hogy a mikrohullámú sütőt rövidebb ideig, magasabb hőfokon használjuk, így például a brokkoli vagy a zöldbab megőrzi ropogósságát. Mivel a mikrohullámú sütő nem igényel zsírok vagy olajok hozzáadását, egészségesebb választás lehet a zsírmentes főzéshez. A szakember szerint a mikrohullámú sütőben történő újramelegítés biztonságos, de érdemes csak a szükséges adagokat felmelegíteni, hogy elkerüljük a többszörös melegítés okozta tápanyagveszteséget. A maradékok tárolásakor javasolt betartani a 72 órás szabályt, hiszen még a hűtőben is elszaporodhatnak a baktériumok. Ha tovább akarjuk tárolni az ételt, azonnal fagyasszuk le.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.