szponzorált tartalom pezsgő percek pezsgő
A pezsgő története és kialakulása szorosan kapcsolódik a borkészítés hagyományaihoz. Hogy teljes képet kapjunk arról, hogyan is alakult a pezsgő történelme, vissza kell tekintenünk a 17. században ismert borkészítési folyamatokra, és körül kell néznünk az ókori Rómában is.

A szénsavas bor előállításának gyökerei az ókori Rómába nyúlnak vissza - ekkorra már kialakultak az alapvető készítési folyamatok. Az ókori rómaiak ismerték és értékelték a bort, ám a mai értelemben vett pezsgőről ebben a korai időszakban még nem beszélhetünk. Az erjedés természetes folyamata során ugyan néha megjelentek buborékok az italban, de ezt akkoriban inkább hibának tartották, és nem is próbálták szándékosan létrehozni a szénsavas bort.

Törley, hirdetés
 

A középkorban a borkészítés technikái és folyamatai tovább fejlődtek, különösen Franciaországban foglalkoztak sokat ezzel - ott a bor előállítása szoros kapcsolatban állt az egyházi rendekkel. A bencés szerzetesek fontos szerepet játszottak a borkészítési technikák tökéletesítésében, ám továbbra is csendes, azaz szénsavmentes formában készítették és fogyasztották a nemes italt - az erjedés során keletkező buborékokat ők sem nem tartották kívánatosnak.

A Champagne régió és az „időjárásnak köszönhető véletlen”

Champagne régió Franciaországban a 17. századra vált jelentős borvidékké, ám itt a borok készítése különleges kihívásokkal járt. A régió hűvös éghajlata miatt az erjedési folyamat a tél beálltával gyakran megszakadt, az alacsony hőmérséklet miatt az élesztők működése lelassult. Tavasszal, amikor a hőmérséklet emelkedett, az erjedés újraindult, és a borokban szén-dioxid termelődött. Ez a másodlagos erjedés volt a pezsgőkészítés alapja, de még akkoriban is inkább zavaró jelenségként tekintettek erre. Gyakran előfordult, hogy a palackok nem bírták a felgyülemlett nyomást és felrobbantak, ez pedig veszélyessé tette a tárolást és a szállítást is.

A Hauvillers apátság, ahol Dom Pérignon bencés szerzetes, a pezsgő legendás feltalálója 1668 és 1715 között dolgozott.
A Hauvillers apátság, ahol Dom Pérignon bencés szerzetes, a pezsgő legendás feltalálója 1668 és 1715 között dolgozott.
Forrás: AFP

Dom Pérignon, a pezsgő atyja

A pezsgő történetében kiemelkedő szerepe volt Dom Pierre Pérignonnak (1638–1715), a hautvillers-i apátság bencés szerzetesének. Pérignon elsődleges célja nem a pezsgő feltalálása volt, hanem a borok minőségének javítása és stabilizálása. A pezsgő megszületése valójában egy véletlennek köszönhető, de persze, a szerzetes munkája és kitartása is kellett hozzá. Pérignon meg akarta akadályozni a palackok szétrobbanását, ezért erősített falu üvegekbe töltötte az alkoholos italt, lezárásukra pedig parafadugót alkalmazott. A palackok így nem robbantak fel, állták a nyomást, a szén-dioxidot viszont megtartotta az ital. Pérignon technikája megnyitotta az utat a modern pezsgőkészítés előtt.

Dom Pérignon
Dom Pierre Pérignon
Forrás: AFP

A pezsgőkészítés technikai tökéletesítése a 18. és 19. században

A 18. század folyamán Champagne borászai már szándékosan alkalmazták a palackban történő másodlagos erjedést, így már szénsavas bort hoztak létre. Ekkor kezdett egyre népszerűbbé válni a pezsgőt, különösen az európai arisztokrácia körében - a gazdagok a buborékos italt a luxus és az ünneplés szimbólumaként tisztelték. A 19. században aztán Madame Clicquot (1777–1866), a híres Veuve Clicquot pezsgőház vezetőjének forradalmi eljárásának köszönhetően tovább nőtt a gyöngyöző ital népszerűsége. Kitalálta ugyanis, hogy a pezsgőket csak az elsődleges erjesztést követően palackozta, ezután pedig fejjel lefelé állította a palackokat a második erjedés idejére. Módszerének köszönhetően felgyorsultak a gyártási folyamatok, az italok minősége pedig nagyon sokat javult. A 19. és 20. században a pezsgő világszerte elterjedt, számos országban megkezdődött a pezsgőgyártás. Annak ellenére, hogy a gazdagok után már az egyszerű ember is hozzájutott a gyöngyöző italhoz, a pezsgő exkluzivitása mind a mai napig megmaradt. 

A Hungaria pezsgő történetének jelentős mérföldkövéhez érkezett el, ugyanis buborékjaink új és még stílusosabb köntösbe bújnak – minden termékünk új csomagolást kap! Most kedvezményes áron juthatsz hozzájuk, csak limitált ideig!

A cikk megjelenését a Hungaria Pezsgő támogatta.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.