különlegesség díj whisky
Az idei év legjobb whiskyjének választották a Glenglassaugh Sandendet, amely a skót partok esszenciáját palackozza trópusi gyümölcsökkel, csokoládéval egy csipetnyi tengeri frissességgel. De mi a titka ennek a díjnyertes whiskynek?

A Rachel Barrie, Master Blender nevével fémjelzett Glenglassaugh Sandendet a 2023-as év whiskyjének választották a Whisky Advocate Top 20 Whisky of the Year szavazásán, amely az iparág egyik legrangosabb globális elismerése.

A Glenglassaugh Sandend whisky
Glenglassaugh Sandend whisky egy különleges érlelési folyamat eredménye
Forrás: ATTILA GUNDUZ

A különleges whisky, amit egy öböl inspirált - Ez a Glenglassaugh Sandend

A Glenglassaugh Sandendet a Sandend-öböl félhold alakú partja ihlette, bourbon-, sherry- és manzanilla-hordókban érlelték, hogy színe a nyári arany árnyalatokat, illata a trópusi gyümölcsökkel átitatva a vaníliafagylaltot és a csokoládét idézze egy csipetnyi tengeri sóval. 

A Glenglassaugh Sandend összetett ízeben megjelenő sós karamellt, ananászt, cseresznyét és grapefruitot az óceán hozza össze és eleveníti meg.

A Brown-Forman mai exkluzív mesterkurzusán, Stewart Buchanan, a Glenglassaugh, a Benriach és a GlenDronach márkák globális márkanagykövetének izgalmas bemutatóján a jelenlévők többek között ezt a különleges whiskeyt is megkóstolhatták.

Stewart Buchanan 1993 óta dolgozik a whiskyiparban, pályafutását „stillman”-ként, kezdte, vagyis ő volt a felelős a gyártási folyamatokért és a lepárlóhely karbantartásáért is.

Glenglassaugh Sandend, a díjnyertes whisky
A Glenglassaugh Sandend a legjobb whisky 2023-ban
Forrás: ATTILA GUNDUZ

A Glenglassaugh, a Benriach, valamint a GlenDronach márkáknak 2012-ben lett a globális márkanagykövete és azóta világszerte tart kóstolókat, népszerűsíti a whiskyfogyasztás kultúráját. Tevékenysége elismeréseként kiérdemelte „a Quaich őrzője” megtisztelő elnevezést, amelyet olyan személyek kaphatnak meg, akik kiemelkedően járulnak hozzá a skót whiskey tradíciójához.

Stewart Buchanan most Budapesten vezette be az érdeklődőket a skót whisky hagyományaiba, gyártási folyamataiba és egyedi ízvilágának titkaiba, lebilincselő stílusban.

Tapasztalatai szerint a tasting show-k nagyon népszerűek és megfigyelhető, hogy a fogyasztók egyre inkább keresik az „élményszerű szórakozást” kínáló programokat, értékelik az interaktivitást és a kóstolások során nyitottak az ízekre, a színekre és a játékra a textúrákkal, aromákkal is. Sőt, az utóbbi években már az is kiderült, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak a férfiak fogyasztanak szívesen whiskey-t. 

„ 'Az igyál kevesebbet, igyál jobban' általános trendhez kapcsolódva, az is jól látható, hogy a prémium szeszes italok egyre keresettebbé váltak a fogyasztók körében" – fogalmazott a szakember.

Stewart Buchanan tippjei a whiskykóstoláshoz

  1. Hagyjuk a kiválasztott whiskyt szobahőmérsékletre melegedni!
  2. Nagyon fontos a megfelelő pohár kiválasztása, ami a megfelelő irányba koncentrálja az aromákat!
  3. Kitöltés után annyi percet hagyjuk levegőzni a whiskyt ahány éves!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.