különlegesség díj whisky
Az idei év legjobb whiskyjének választották a Glenglassaugh Sandendet, amely a skót partok esszenciáját palackozza trópusi gyümölcsökkel, csokoládéval egy csipetnyi tengeri frissességgel. De mi a titka ennek a díjnyertes whiskynek?

A Rachel Barrie, Master Blender nevével fémjelzett Glenglassaugh Sandendet a 2023-as év whiskyjének választották a Whisky Advocate Top 20 Whisky of the Year szavazásán, amely az iparág egyik legrangosabb globális elismerése.

A Glenglassaugh Sandend whisky
Glenglassaugh Sandend whisky egy különleges érlelési folyamat eredménye
Forrás: ATTILA GUNDUZ

A különleges whisky, amit egy öböl inspirált - Ez a Glenglassaugh Sandend

A Glenglassaugh Sandendet a Sandend-öböl félhold alakú partja ihlette, bourbon-, sherry- és manzanilla-hordókban érlelték, hogy színe a nyári arany árnyalatokat, illata a trópusi gyümölcsökkel átitatva a vaníliafagylaltot és a csokoládét idézze egy csipetnyi tengeri sóval. 

A Glenglassaugh Sandend összetett ízeben megjelenő sós karamellt, ananászt, cseresznyét és grapefruitot az óceán hozza össze és eleveníti meg.

A Brown-Forman mai exkluzív mesterkurzusán, Stewart Buchanan, a Glenglassaugh, a Benriach és a GlenDronach márkák globális márkanagykövetének izgalmas bemutatóján a jelenlévők többek között ezt a különleges whiskeyt is megkóstolhatták.

Stewart Buchanan 1993 óta dolgozik a whiskyiparban, pályafutását „stillman”-ként, kezdte, vagyis ő volt a felelős a gyártási folyamatokért és a lepárlóhely karbantartásáért is.

Glenglassaugh Sandend, a díjnyertes whisky
A Glenglassaugh Sandend a legjobb whisky 2023-ban
Forrás: ATTILA GUNDUZ

A Glenglassaugh, a Benriach, valamint a GlenDronach márkáknak 2012-ben lett a globális márkanagykövete és azóta világszerte tart kóstolókat, népszerűsíti a whiskyfogyasztás kultúráját. Tevékenysége elismeréseként kiérdemelte „a Quaich őrzője” megtisztelő elnevezést, amelyet olyan személyek kaphatnak meg, akik kiemelkedően járulnak hozzá a skót whiskey tradíciójához.

Stewart Buchanan most Budapesten vezette be az érdeklődőket a skót whisky hagyományaiba, gyártási folyamataiba és egyedi ízvilágának titkaiba, lebilincselő stílusban.

Tapasztalatai szerint a tasting show-k nagyon népszerűek és megfigyelhető, hogy a fogyasztók egyre inkább keresik az „élményszerű szórakozást” kínáló programokat, értékelik az interaktivitást és a kóstolások során nyitottak az ízekre, a színekre és a játékra a textúrákkal, aromákkal is. Sőt, az utóbbi években már az is kiderült, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak a férfiak fogyasztanak szívesen whiskey-t. 

„ 'Az igyál kevesebbet, igyál jobban' általános trendhez kapcsolódva, az is jól látható, hogy a prémium szeszes italok egyre keresettebbé váltak a fogyasztók körében" – fogalmazott a szakember.

Stewart Buchanan tippjei a whiskykóstoláshoz

  1. Hagyjuk a kiválasztott whiskyt szobahőmérsékletre melegedni!
  2. Nagyon fontos a megfelelő pohár kiválasztása, ami a megfelelő irányba koncentrálja az aromákat!
  3. Kitöltés után annyi percet hagyjuk levegőzni a whiskyt ahány éves!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.