Gondolkodtál már azon, hogy vajon mit esznek karácsonykor azok a népek, akiknél nem halászlé, töltött káposzta, sült hal és bejgli kerül az ünnepi asztalra? Vajon más országok lakói mivel tömik meg a hasukat karácsonykor? Karácsonyi menük következnek a világ minden tájáról.
Azon túl, hogy az ember együtt lehet a szeretteivel; a karácsonyban az a jó, hogy roskadásig telik meg az ünnepi asztal minden jóval, ami szem-szájnak ingere – és ilyenkor a legtöbben félredobják a diétát, hiszen olyan jól esik lazítani és kicsit nem odafigyelni arra, hogy hány kalóriát viszünk be. Azt tudjuk, hogy a magyar konyha milyen ínycsiklandó falatokkal kápráztat el bennünket karácsonykor, de vajon más országokban milyen karácsonyi menüt szolgálnak fel az ünnepek alatt?
Karácsonyi menü más országokban
1. Amerikai Egyesült Államok
A karácsonyi amerikai filmekből ismerős lehet a tipikus amerikai karácsonyi menü.
Főétel: pulykasült, vagy marhasült
Köret: krumpli, tök, sült zöldségek, saláták
Húsos pite
Mártások, áfonyaszósz tonikkal és sherryvel tálalva
Casserole – sütőben sült, rakott egytálétel – általában három fő összetevőből áll: csirke, vagy darált marha, hal, bab, vagy tofu, különféle apróra vágott zöldségek és burgonya, rizs, vagy tészta. Gyakran szórják meg a tetejét sajttal.
Desszertek: mézeskalács, fűszeres "spekutalius" keksz (ropogós keksz fahéjjal, szegfűszeggel és kardamommal), karácsonyi stollen (ez a gyümölcskenyérhez hasonló tradicionális német sütemény), hókifli – vaníliás aprósütemény
Forralt bor
3. Dánia
Karácsony előtt a hagyomány szerint a gyerekek tejberizst készítenek a törpéknek (a dán gyerekek kedvenc karácsonyi figurájának) fahéjjal és vajjal, hogy a huncut törpe ne cselekedjen rosszat.
A karácsonyi menü a tejberizzsel kezdődik: mandulaszemet rejtenek bele, és vaníliát, meleg meggyszirupot adnak hozzá. Népszerű hagyomány, hogy aki megtalálja a mandulaszemet a rizspudingban, nyer egy ajándékot.
Desszertek: különleges, öntöttvas serpenyőben sült fánk porcukorral meghintve, „pebbernødder” – Egy mézeskalácshoz hasonló sütemény, de nem mézzel, hanem borssal készül, gyümölcskenyér, vajas kekszek.
4. Franciaország
Franciaországban a vacsorára az éjféli mise után kerül sor.
Előételek: liba-, vagy kacsamáj, illetve osztriga és füstölt lazac
Főétel: gesztenyével töltött liba, fürj- vagy gyöngytyúk
Spanyolországban halászlé helyett tenger gyümölcseiből készült levest fogyasztanak.
Főétel: báránycomb, pulykasült, vagy sült hal
Tapasok: sajtok, olívabogyó, szárított sonka (jamón serrano, vagy ibérico)
Desszert: churros (spanyol fánk), turrón (mézből, cukorból, tojásfehérjéből és apróra vágott, pirított mandulából készült édesség), különleges kelt kalács (roscon de reyes), amely a három királyok csillogó ékkövekkel kirakott koronáját jelképezi
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.