A narancs héja többé nem lesz szemét! A tél a narancsfogyasztás időszaka, de a legtöbben nem gondolunk bele, hogy a gyümölcs héja mennyi praktikus és kreatív módon felhasználható. Legyen szó takarításról, ínycsiklandó receptekről vagy a háztartásban előforduló bosszantó problémák megoldásáról, a narancshéj igazi csodafegyver. Ebben a cikkben tíz ötletet mutatunk be, amellyel új életet adhatsz a narancs héjának, és közben még környezettudatos is lehetsz!
Jó hír, hogy az ecet kellemetlen szaga eltüntethető a narancs héjával. Tegyük egy narancs héját egy befőttesüvegbe, öntsük fel 20%-os ecettel, hagyjuk állni egy-két hétig. Miután leszűrtük, szórófejes flakonba töltjük. Kiváló a penész, gomba, baktériumok ellen.
Kandírozva kiváló sütikbe, vagy akár finom nassolnivaló az esti film mellé. Mérjünk ki egy lábasba 60 dkg cukrot, öntsük fel fél dl vízzel, szórjunk bele 3-4 narancs felcsíkozott héját. Időnként átkeverve főzzük 40 percig. Miután leszűrtük, melegen forgassuk kristálycukorba.
Töltsük meg otthonunkat az ünnepek illatával. Tegyünk egy kisebb edénybe narancshéjat egy evőkanál citromlével, néhány rúd fahéjjal és pár szem egész szegfűszeggel. Öntsük fel fél liter vízzel, forraljuk, de hagyjuk tíz percig gyöngyözni. Kihűlve szórófejes üvegbe töltsük.
Számos étel akkor az igazi, ha mi magunk készítjük el hozzá a fűszert. A karácsonyi kacsasült ízesítéséhez szeleteljünk fel két diónyi friss gyömbért, majd aprítógépben dolgozzuk össze egy narancs héjával és 30 dkg tengeri sóval. Terítsük szét egy tálcán, tegyük a radiátorra száradni, majd zárjuk üvegekbe.
Ártalmatlannak tűnnek, mégis bosszúságot okoznak a lakásunkba beköltözött molyok, hiszen kárt tehetnek kedvenc ruháinkban. Van rá megoldás! Tegyünk egy szövetzsákba szárított narancshéjat, és akasszuk fel a ruhásszekrénybe. Ezzel a praktikával biztosan elijesztjük őket.
A hangyák, bogarak, legyek bizony sok problémát és kárt okozhatnak. A növényeinket megvédhetjük tőlük a narancs héjával, ráadásul ennek előnye, hogy nem mérgező.
Ha a szomszéd macskái gyakori vendégek a kertünkben, tartsuk őket távol narancshéjjal. Keverjük össze az apróra vágott citrushéjat egy kis kávézaccal és szórjuk szét a kertben.
A kandallónk vagy a kályhánk begyújtásához újságpapír vagy vékony fa helyett használhatunk szárított narancshéjat. Nemcsak finom téli illatot varázsol az otthonunkba, hanem a benne található olajok miatt sokáig ég.
A fűszerolaj kiváló ajándék karácsonyra. Ehhez kis lángon melegítsünk fel 2 dl olívaolajat, majd adjuk hozzá a vékonyra vágott narancshéjat. Kevergetve főzzük legalább 5 percig. Kihűlés után szűrjük le, üvegben tároljuk. Nagyon finom sültek pácolásához, salátákhoz, mártásokhoz.
Így lesz patyolattiszta és illatos a mikró: tegyünk egy edénybe narancshéjat, engedjük fel vízzel, majd tegyük be öt percre a mikróba. A narancs héjából felszabaduló gőz megöli a baktériumokat és egy mozdulattal eltüntethető a zsiradék.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.