Légiutas-kísérő figyelmeztet: ezért nem szabad elaludni felszállás előtt

Woman,Sitting,At,Airplane,And,Looking,To,Mobil,Phone.
Shutterstock/Copyright (c) 2015 Andrey Yurlov/Shutterstock. No use without permission. - Andrey Yurlov
repülés repülőgép alvás légiutaskísérő
Az utasok nagy része már szinte rögtön felszállás előtt kényelembe helyezi magát és békésen álomba merül. Egy légiutas-kísérő azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ez a legrosszabb, amit tehetünk. Fontos, hogy amíg nem száll fel a gép, senki ne aludjon el. Elárulta, miért.

Ale Pedroza a TikTok-on egy videóban gyűjtötte össze utazási tippeket, többek között azzal kapcsolatban is, hogy mit nem szabad csinálni a repülőn. Az egyik legfontosabb, amit kiemelt, az volt, hogy semmiképpen sem szabad felszállás előtt elaludni a repülőn.

Background,Of,Airplane,Seats,.
A légiutas-kísérő figyelmeztet: ezért nem szabad elaludni felszállás előtt
Forrás: Shutterstock

Miért nem lehet elaludni felszállás előtt?

A légiutas-kísérő szerint a felszállás a repülés egyik legfontosabb szakasza, ahol fontos, hogy ébren legyünk. Ha elalszunk nagy esély van rá, hogy barotrauma alakul ki és nem leszünk ébren, hogy ellensúlyozzuk azt. A nyelés és az ásítás felszállás és leszállás közben segíthet kiegyenlíteni a nyomáskülönbséget, de hogyha nem vagyunk magunknál, mert békésen szunyokálunk, akkor erre nincs lehetőségünk, ennek kihagyása pedig akár komoly problémákhoz is vezethet.

Mi az a barotrauma?

A barotrauma tünetei akkor jelentkeznek, ha a külső légnyomás változása nem tud kiegyenlítődni a középfülben vagy az orrmelléküregekben. Rendszerint a külső nyomás hirtelen növekedése okozza a panaszt, amit búvárkodás, repülés és a magas hegyről hirtelen ereszkedés is kiválthat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.