A bolognai szósz a világ legtutibb étele, a tésztás verzió nyilván egyértelmű, de tudtad, hogy egész listát lehet írni arról, hogy mi mindenre lehet használni? Most megmutatjuk az alapreceptet és persze a kedvenc ételeink listáját, amiket ebből a szuper szószból lehet készíteni.
A jó bolognai marhahús és sertéshús keverékéből készül. Az olaszok ehhez a fogáshoz vajat használnak, ettől lesz selymes és krémes a végeredmény. Ha egy kiló húsból főzöd a szószt, nagyjából öt, kétszemélyes vacsorára való ragut kapsz, tehát mind az öt verziót kipróbálhatod. Az olasz séf, Max Mariola előszeretettel készít paradicsomos, vörösborral megbolondított fogásokat, így a bolognai ragu készítésében is nagy tapasztalata van.
1 kg darált hús (marha és sertés vegyesen)
1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
2-3 zellerszár apró kockákra vágva
1 nagyobb sárgarépa apró kockákra vágva
4 dl vörösbor
2 dl sűrített paradicsom
7 dl paradicsomszósz (ha van fűszeres, bazsalikomos, akkor még jobb)
1 dl tej
só, bors, 2-3 szegfűszeg, vaj, egy marék bazsalikomlevél
A marhahúst kevés vajon, sóval, borssal előpároljuk. Közben az apróra vágott zöldséget egy nagyobb edényben szintén vajon megfuttatjuk, majd amikor kis színt kap, akkor ráöntjük a párolt darált húst. Hozzátesszük a sűrített paradicsomot, a paradicsomszószt, a vörösbort, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele 2-3 szegfűszeget, majd összekeverjük és ráöntünk két dl vizet. Lefedjük, és lassú tűzön összesen három órán át főzzük.
Két és fél óra múlva megkeverjük, megkóstoljuk, ha kell, teszünk még bele sót és belekeverjük a tejszínt és a bazsalikomleveleket (ez a mi trükkünk, isteni zamata lesz a szósznak a levelektől). Visszatesszük 20 percre a sütőbe és kész. Íme a végeredmény:
Van otthon sajtod? Három merőkanál szószt merj egy tűzálló tálba, reszelt sajttal szórd meg, told be 10 percre a forró sütőbe és mártogasd fokhagymás pirítóssal. Esti filmhez is tökéletes!
Ha szereted a csípőset, egy csipet csili megbolondítja a szószodat! Nagy szelet kenyérre kanalazva, sajttal megszórva és megsütve a világ legjobb gyors vacsorája készülhet, még a vendégek is megnyalják mind a tíz ujjukat utána.
A nagy csőtésztákat úgy töltsd meg, hogy mindegyikbe jusson 1-2 mozzarellagolyó. A megtöltött csöveket tedd egy tálba egymás mellé, merj rá még egy halom szószt, majd löttyints rá még egy kis olívaolajat, amibe előzőleg zúzott fokhagymát kevertél. Sajtot is reszelhetsz a tetejére, de megsütve anélkül is finom
Készíts vajas-tejszínes burgonyapürét és a forró szószt kanalazd rá. Bámulatosan finom együtt a kettő, ebből mindenki kér repetát!
Szintén burgonya kell hozzá, a bolognai szószt húzd fel egy kis vízzel és főzz meg benne kockára vágott burgonyát. Egy tartalmas, nagyon ízes ragulevest kapsz, ami hidegben tökéletes vacsora.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.