Patkány a kertben: csak három növényre van szükséged, hogy eltűnjenek

patkány a kertben
Shutterstock/Copyright (c) 2022 Rosa Jay/Shutterstock. No use without permission. - Rosa Jay
patkányirtás kártevőirtás kert
A patkányok a kertben fészkelnek és szaporodnak. A patkánytaszító növények ültetése nemcsak a kerttől tartja távol a patkányokat, de azt is megakadályozhatja, hogy bejussanak az otthonodba.

A patkányok átrágják a fát, de a beton alá is képesek beásni magukat, hogy élelemhez jussanak és biztonságban érezhesség magukat. Feltéve, hogy képesek fészket készíteni maguknak a kertben. Noha léteznek olyan kémiai eszközök, amelyekkel távol tarthatod a kertedtől és az otthonodtól a rágcsálókat, mielőtt ezekhez folyamodsz, érdemes kipróbálnod egy veszélytelen megoldást. A patkányoknak érzékeny az orruk, egyes illatokat túl erősnek érzékelnek, így amikor megérzik azokat, hajlamosak elhagyni azt a területet, ahonnan a számukra kellemetlen szag jön.

patkány, kert, éléskamra, patkányirtás
Ha kiűzöd a patkányt a kertedből, az otthonodba sem jut be
Forrás: Shutterstock

Ültess a kertbe olyan növényeket, amelyek taszítják a patkányokat

Kártevőirtó szakértők szerint, vannak olyan növények, amelyek segítségével örökre kiűzheted a kertedből a patkányokat. Mutatjuk, ezek közül melyik a három leghatékonyabb.

1. Fokhagyma 

fokhagyma, kert
A fokhagyma elűzi  patkányokat
Forrás: Shutterstock

A növekvő patkányproblémára nyújt gyors megoldást a fokhagyma. Ha élelmiszereket termelsz a kertedben, az vonzza a patkányokat, ám ha fokhagymát is ültetsz hozzá, az megteszi a(z ellenező) hatását. Míg a fokhagyma csípős illata az ember számára vonzó, a szakértők szerint a patkányokat hihetetlenül irritálja. Ha nem szeretnél saját fokhagymát termeszteni, vagy nincs elég helyed, helyezz el egy-egy fokhagymagumót az ágyások közé, és meglátod, megteszi a hatását.

2. Hagyma 

kert, hagyma
A hagyma sem a patkányok kedvence
Forrás: Shutterstock

A fokhagymához hasonlóan, patkányok a hagyma szagát is megvetik. A hagymát azonban anélkül is hasznosíthatod a patkányok elleni védekezésben, hogy a kertedben termesztenéd. Egyszerűen csak helyezz el néhány szelet nyers hagymát kint az otthonod körül, és meglátod, messzire elűzi a kártevőket.

3. Levendula 

levendula
A levendula illata összezavarja a patkányokat
Forrás: Shutterstock

A levendula nemcsak egy gyönyörű lila fűszernövény, az illata hiába olyan kellemes az emberi orrnak, rengeteg állat ki nem állja, és menekül előle. Ha a zöldségtermesztés nem a te világod, ültess egy kis levendulát az otthonod köré, hogy távol tartsd a patkányokat. Míg te elragadtatva szagolod az kertben a csodás illatú és szépséges virágaidat, a patkányok összezavarodnak, mert a levendula erős illata megakadályozza, hogy kiszagolják a kertben a táplálékot, így a te kerted számukra érdektelen terület lesz.

Ez is érdekelhet:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.