Így ültesd el a tulipánt ősszel, hogy gyönyörű virágokat hozzon

Tulipán, ültető szezon, ősz.
Shutterstock -
tulipán tulipánhagyma ültetés kert ősz
Ha színpompás tulipánokban szeretnénk gyönyörködni tavasszal, most kell cselekednünk, hiszen itt az ültető szezon. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja, hogyan kell a hagymákat elültetni ősszel.

A tulipán hagymákat ősszel, egészen pontosan szeptember és október vége között a legideálisabb elültetni. Így ha azt szeretnéd, hogy tavasszal a te kertedet is csodás tulipánmező díszítse, a következő hetekben kell tenned érte.

Tulipán, ültető szezon, ősz.
Itt az ültető szezon, ideje a tulipán hagymákat is földbe helyezni!
Forrás: Shutterstock

9 tipp, hogy tavaszra mesés tulipán nőjön a kertedben

Számít a minőség

Nem mindegy, honnan szerezzük be a tulipánhagymákat. A legjobb, ha megbízható helyről, kertészetből vásárolunk. Hiába akciós, ha nem megfelelően tárolták vagy sérültek, nagyobb eséllyel lehet belőlük alulfejlett, betegségekre fogékony növény, rosszabb esetben akár ki sem bújnak a talajból.

Tapogatva számoljuk meg

A csomagoláson keresztül óvatosan tapogassuk meg a hagymákat. Ha esetleg puhák, nem érdemes megvásárolni. Az is előfordulhat, hogy a feltüntetett mennyiségnél véletlenül kevesebb kerül a tasakokba, ezért számoljuk át őket.

Kedvelik a napos helyet

Az ágyás elkészítéséhez válasszunk napos helyet. Érdemes odafigyelni arra, hogy ősszel, mikor megtervezzük a helyét, még egészen másként vetnek árnyékot az egyes növények, mint áprilisban. A szeptemberben termő szőlő tavasz elején még épphogy csak kihajt, valamint a fák lombjai sem lesznek terebélyesek.

Csúccsal felfelé ültessük el

Miután megtaláltuk az ideális helyet, egy ásóval lazítsuk fel, gyommentesítsük a területet. Ezután a hagymákat 10-15 centiméter mélyen tegyük a földbe. Figyeljünk arra, hogy ne fejjel lefelé, hanem csúccsal felfelé kerüljenek a talajba. Az ültetéshez használjunk minőségi, tápanyagdús virágföldet.

Jelöljük meg a helyét

Ne felejtsük el, pontosan hova ültettük el a tulipánokat. Érdemes megjelölni a helyét, így más munkálatok során nem teszünk kárt a kész ágyásban. Ezután nincs más teendőnk, mint türelmesen várakozni egészen tavaszig, amikor megtérül az őszi munka gyümölcse.

Így neveljük cserépben

Akkor sem kell lemondanunk a tulipánok látványáról, ha lakásban élünk, hiszen cserépbe és virágládába is elültethetjük őket. Bármilyen anyagból készült cserépbe ültethetünk, a lényeg, hogy legyen lyuk az alján, amelyen át a felesleges víz távozhat. A láda aljára szórjunk egy réteg kavicsot, majd tegyünk rá homok réteget. Erre kerül a virágföld, amibe 10 cm mélyen, a csúcsos felükkel felfelé ültessük el a hagymákat. Tegyük a cserepet hűvös, árnyékos helyre és tél végéig minimálisan öntözzük.

Kerüljük a pangó vizet

Amikor megjelennek az első hajtások, vigyük át egy melegebb, naposabb részre és öntözzük gyakrabban. Legyünk óvatosak, mert a pangó víz a hagymák rothadásához vezethet. Ha kinyíltak a virágok, tegyük újra hűvösebb helyre a virágládát, a melegben ugyanis hamar elnyílnak a virágok.

Szedjük ki a földből

Akár a kertbe, akár cserépbe ültetjük, az elvirágzás után gondoskodnunk kell a virághagymák felszedéséről. Ha ezt elmulasztjuk, minden évben kisebb termetű és virágú egyedek fejlődnek. Amikor lehullottak a szirmok és a növény levelei is elkezdtek elszáradni, óvatosan szedjük fel a hagymákat, majd távolítsuk el a könnyen leváló pikkelyleveleket. Félárnyékos helyre téve várjuk meg, amíg megszikkadnak.

 

Pihentetés előtt fertőtlenítsük

Mielőtt pihenni küldjük a hagymákat, érdemes egy hálóba téve gombaölőszer oldatba áztatni őket, és csak ezután megszikkasztva eltenni. Kiültetésig tegyük száraz, hűvös helyre, például egy kartondobozban, 10 fokos hőmérséklet mellett kitartanak a következő szezonig.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.