Bermuda-háromszög: végre megfejthették az eltűnések rejtélyét

Ocean’s,Fury:,Waves,Clash,In,Aquatic,Dance
Shutterstock - Ole Dor
Bermuda-háromszög óceán eltűnés
Úgy tűnik mégsem a földönkívüliek, vagy egy furcsa időkapu a ludas a rejtélyes eltűnésekért. A Bermuda-háromszög legendáját egy népszerű ausztrál tudós, Karl Kruszenicki fejtette meg, aki részletes tudományos magyarázattal támasztotta alá elméletét.

A Bermuda-háromszög rejtélye évtizedek óta izgatja az emberek képzeletét, és számtalan teória, összeesküvés-elmélet és misztikus magyarázat született a térség titokzatos eltűnései körül. Ez a híres, de inkább hírhedt terület az Atlanti-óceánban, amelynek háromszöge Miami, Bermuda és Puerto Rico között terül el, több hajó és repülőgép rejtélyes eltűnésének helyszíne volt. Az utóbbi években azonban a tudomány előrehaladtával egyre inkább körvonalazódik a válasz arra, mi is állhat valójában ezek mögött az eltűnések mögött.

bermuda-háromszög
Bermuda-háromszög: Az Atlanti óceán rejtélye
Forrás: Shutterstock

A Bermuda-háromszög mítosza

A Bermuda-háromszög misztériuma az 1940-es és 1950-es években került előtérbe, amikor több híres eset történt. Az egyik legismertebb incidens 1945-ben történt, amikor az amerikai haditengerészet öt Avenger típusú torpedóbombázója – az úgynevezett "Flight 19" – eltűnt a térségben, majd a keresőcsapat is nyom nélkül veszett oda. Az idők során több mint ezer hajót és repülőgépet jelentettek eltűntként a térségben, sok esetben szintén nyomok nélkül. A média hatására a Bermuda-háromszög köré különböző elméletek szövődtek: földönkívüli elrablásokat, időkapukat, valamint Atlantisz maradványait és az ott található energiamezőket emlegettek a történetekben. 

 A tudományos magyarázat

Az évtizedek során számos tudós próbálta feltárni a Bermuda-háromszög titkait, és több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy a rejtélyek mögött a természetes jelenségek állnak.

Az Atlanti-óceán ezen régiója ismerten változékony időjárási körülményekkel rendelkezik. A térségben gyakran alakulnak ki gyorsan erős viharok, amelyeket a Golf-áramlat és a meleg tengeri levegő vált ki. Ezek a hirtelen jött viharok, amelyeket nem mindig lehet előre jelezni, könnyen veszélyeztethetik a hajókat és repülőgépeket. Továbbá a térségben gyakran fordulnak elő intenzív tengeri örvények, amelyek akár hajókat is elnyelhetnek.

Ennyi?!

Karl Kruszelnicki, a népszerű ausztrál tudós rendszeresen szerepel a sajtóban, méghozzá azért, mert közérthető módon tálalja az embereknek a tudományos híreket. Kruszelnicki beleásta magát a Bermuda-háromszög rejtélyébe és arra a következtetésre jutott, hogy nem is annyira rejtélyes ez a terület.

 A megállapításai így hangzanak:

  • A terület közel van az Egyenlítőhöz és időjárási adottságainak köszönhetően minden adott ahhoz, hogy hajók és repülők tűnjenek el- egymást érik a trópusi viharok, amit a pilóták és hajósok a kor navigációs rendszereivel még nem tudtak feltétlenül kikerülni. 
  • A parti őrségtől és a L'loyd biztosító statisztikái alapján semmivel sem több az eltűnt ember, mint a világ más részein. Különösen ha azt vesszük, hogy a trópusi Bermudák a világ egyik legnépszerűbb üdülőhelye tehát rengeteg a turista.

Karl Kruszelnicki tehát arra a következtetésre jutott, hogy a Bermuda-háromszög eltűnései mögött emberi mulasztás és a kedvezőtlen időjárási feltételek állnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.