Ben Needham rejtélyes eltűnési ügye: újabb fejleményt hozott a DNS-teszt

nyomozás görögország Ben Needham eltűnés
A brit kisfiú esete nagyon hasonló Maddie McCannéhez. Ben Needle 21 hónapos korában, 1991-ben tűnt el Kos szigetén, Görögországban. Az eltűnése óta eltelt 33 év alatt a nyomozás sokszor zsákutcában került, de volt, hogy a remény is felcsillant. Legutóbb egy dán férfi állította, hogy ő lehet Ben.

1991. július 24-én a mindössze 21 hónapos Ben Needham eltűnt a nagyszülei farmjáról a görög Kos szigetén, miközben a család dolgozott, egy öreg házat újítottak fel. Az eltűnést követő órákban és napokban kiterjedt keresés indult, ám nem bukkantak Ben nyomára. Bár először arra gondoltak, hogy a kisfiú csak eltévedt a környéken, a későbbi nyomozások és elméletek szerint akár emberrablás is történhetett. Az ügy széles körben ismertté vált Ben édesanyjának, Kerry Needhamnek köszönhetően, aki minden követ megmozgatott, hogy fia története a nemzetközi sajtóba is eljusson.

Ben Needham
Ben Needham 21 hónapos korában tűnt el Kos szigetéről 1991-ben
Forrás: AFP

Remények és csalódások: a dán férfi története

2023 nyarán egy dán férfi jelentkezett, aki azt állította, hogy ő lehet az eltűnt Ben. Azt mesélte, hogy nagyszülei elmondása alapján Kos szigetéről származik. Van egy gyermekkori emléke is arról, hogy piacon valaki Bennek szólítja, és arra is emlékszik, hogy kiskorában egy lakókocsiban rejtegették.

A dán férfi DNS-mintát szolgáltatott a hatóságoknak, amit összevetettek Ben vérmintájával, amelyet születésekor vettek le szűrések céljából. Kerry Needham kezdetben bizakodott, bár az évek alatt többször is belefutottak hamis nyomokba. A DNS-teszt végül kiderítette, hogy a dán férfi nem Ben, újabb csalódást okozva ezzel az édesanyának és az egész családnak.

„A szívem mélyén tudtam, hogy nem ő az, de mindig van remény, mindig van esély, de ez nyilvánvalóan csalódást okozott” - mondta az édesanya a Mirrornak, de hangsúlyozta, csalódások nem fogják eltántorítani.

Hajlandóak vagyunk DNS-vizsgálatot végezni bárkinél. A keresés folytatódik. Újra erőt és reményt kell gyűjtenem, hogy folytathassam a keresést.

A DNS-vizsgálatok hatása a nyomozásra

Az elmúlt három évtizedben számos DNS-vizsgálatra került sor különböző országokban, beleértve Görögországot, Törökországot, Németországot, az Egyesült Államokat és Ausztráliát is. A rendőrség sokszor folytatott nyomozást állítólagos szemtanúk vallomása vagy bejelentések alapján, ám egyik sem vezetett kézzelfogható eredményre. Az esetek többsége hamis reményeket keltett a családban, és bár a rendőrség kitartóan dolgozik még mindig az ügyön, az eddigi vizsgálatok nem hoztak áttörést.

Elméletek Ben Needham ügyében

Az eltelt évtizedek alatt a család és a hatóságok számos elméletet megvizsgáltak. Az egyik szerint Bent elrabolták, míg egy másik szerint baleset történt a farm közelében zajló építkezésen. 2016-ban egy építőmunkás, Konstantinos Barkas azt vallotta, hogy véletlenül elütötte Bent a munkagépével, és a testét a közeli építési törmelék alá temette. A vallomás alapján felásták és átkutatták a szóban forgó területet, de semmit sem találtak. Nem került elő bizonyíték arra, hogy Ben testét ott ásták volna el.

A Needham család harca és a bizonytalanság

Az édesanya, Kerry Needham nem adja fel a reményt, hogy egy nap megtudja, mi történt a fiával. Többször hangsúlyozta, hogy bár az igazság gyakran fájdalmas lehet, a tudatlanság sokkal gyötrőbb. „Az évek óta tartó bizonytalanság a legnagyobb kín, amit el tudok képzelni” – nyilatkozta.

Forrás: Kerry Needham, Ben édesanyja, és a kisifú nagymamája röviddel a gyermek eltűnése után
Forrás: AFP

Bár az utóbbi 33 évben nem sikerült áttörést elérni az ügyben, a DNS-vizsgálatok fejlődése és a nemzetközi nyomozások folyamatos frissítése új reményeket adhat. A rendőrség folytatja a nyomozást, és minden új információt alaposan kivizsgálnak. A Needham család számára az idő múlása továbbra is nagy terhet jelent, de nem adják fel, az utolsó pillanatig harcolni fognak azért, hogy megtudják, mi történ a kis Bennel azon a nyári napon 1991-ben. 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.