Azt már mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás.
A nemzetközi és hazai ajánlások szerint minimum négy adag, azaz 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta. Ez elsőre akár soknak is tűnik, de fontos megértenünk, hogy a megfelelő mennyiség segít a krónikus betegségek megelőzésében és a közérzetünket is nagyban javítja.
Ha a családodban előfordult szívbetegség vagy ízületi megbetegedés, kiemelten fontos odafigyelned a táplálkozásra, ugyanis a növényekben megtalálható jótékony elemek nagyban elősegítik az ilyen jellegű megbetegedések megelőzését és gyógyítását.
Amikor vásárolsz, ügyelj arra, hogy azokat a zöldségeket részesítsd előnyben, amelyeket a szakértők a konkrét problémáidra ajánlanak. Fogyaszd őket gyakran és támogasd működéseket egyéb zöldségekkel, amelyeket szívesen eszel.
Ha szeretnél pénztárca barátabb megoldásban gondolkodni, érdemes fagyasztott zöldségeket vásárolnod: hidd el, a mirelit borsó is ezerszer jobbat tesz, mintha helyette mondjuk tésztát ennél. A fagyasztott spenót, brokkoli és a kockára vágott tök a profi szakácsok és a dietetikusok nagy kedvence.
Több szakértővel is beszélgettünk, hogy kiderítsük, milyen egészségügyi problémára melyik zöldség a legmegfelelőbb választás.
A narancssárga színű zöldségek, például a sütőtök és a sárgarépa fogyasztása tápanyagokkal látja el a csontok egészségét, és csökkenti a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát. A sütőtökben és a sárgarépában található karotinoidok olyan fitonutriensek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.
Nagy mennyiségben tartalmaznak szulforafánt, egy fitonutrienst, amelynek rákellenes hatását a kutatások kimutatták. Ennek a zöldségcsaládnak a fogyasztása megfizethető lehetőség az olyan rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére irányuló erőfeszítések során, mint a vastagbélrák, a szájüregi, a prosztatarák és a mellrák.
A sárgarépa gyakran a látás egészségének alapja, de más narancsos zöldségek, például az édesburgonya is gazdag béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában, amely elengedhetetlen a jó látás fenntartásához. A sötét leveles zöldek, mint a spenót és a kelkáposzta luteint és zeaxantint biztosítanak, amelyek antioxidánsok, amelyek megvédik a szemet a káros fénytől és az oxidatív stressztől. Kiváló forrásai az E- és C-vitaminnak is, amelyek tovább erősítik a látást.
–fejtette ki Kathleen Garcia-Benson táplálkozási szakértő.
Az egészséges zsírok kulcsfontosságúak a nők hormonális egyensúlyához, az avokádó pedig kiváló forrást jelent. Zsírtartalmukon kívül rostokat és antioxidánsokat is kínálnak, amelyek jótékony hatással vannak a nők általános egészségére. A brokkoli gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a C- és K-vitamint."
A spenót jó magnéziumforrás és a magnéziumnak számos funkciója van az agyban. Elengedhetetlen az idegátvitelhez, segít fenntartani a vér-agy gátat és a neuroplaszticitást
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.