Zöldségek az egészségért – Melyiket válaszd?

egészség, zöldség, táplálkozás
Shutterstock - RossHelen
egészség táplálkozás zöldség
A téli időszakban fokozottan kell figyelnünk arra, hogy milyen táplálékot viszünk be a szervezetünkbe. Mutatunk néhány zöldséget, aminek fogyasztása elengedhetetlen, ha egészséges szeretnél maradni.

Azt már mindannyian tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű zöldségfogyasztás.

egészség, zöldség, táplálkozás
A zöldségek fogyasztása elengedhetetlen az egészség megőrzése szempontjából.
Forrás: Shutterstock

Mik azok a zöldségek, amiket érdemes fogyasztani a téli időszakban? 

A dietetikus válaszol! 

A nemzetközi és hazai ajánlások szerint minimum négy adag, azaz 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta. Ez elsőre akár soknak is tűnik, de fontos megértenünk, hogy a megfelelő mennyiség segít a krónikus betegségek megelőzésében és a közérzetünket is nagyban javítja. 

Ha a családodban előfordult szívbetegség vagy ízületi megbetegedés, kiemelten fontos odafigyelned a táplálkozásra, ugyanis a növényekben megtalálható jótékony elemek nagyban elősegítik az ilyen jellegű megbetegedések megelőzését és gyógyítását. 

Minden a vásárlással kezdődik

Amikor vásárolsz, ügyelj arra, hogy azokat a zöldségeket részesítsd előnyben, amelyeket a szakértők a konkrét problémáidra ajánlanak. Fogyaszd őket gyakran és támogasd működéseket egyéb zöldségekkel, amelyeket szívesen eszel.

 Ha szeretnél pénztárca barátabb megoldásban gondolkodni, érdemes fagyasztott zöldségeket vásárolnod: hidd el, a mirelit borsó is ezerszer jobbat tesz, mintha helyette mondjuk tésztát ennél. A fagyasztott spenót, brokkoli és a kockára vágott tök a profi szakácsok és a dietetikusok nagy kedvence. 

Minden problémára van megoldás

Több szakértővel is beszélgettünk, hogy kiderítsük, milyen egészségügyi problémára melyik zöldség a legmegfelelőbb választás. 

  • A sütőtök és a sárgarépa az ízületek egészségéért felel: Ha fáj a térded vagy a csípőd, Jordan Hill dietetikus szerint gyulladáscsökkentő zöldségeket érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod. 

A narancssárga színű zöldségek, például a sütőtök és a sárgarépa fogyasztása tápanyagokkal látja el a csontok egészségét, és csökkenti a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát. A sütőtökben és a sárgarépában található karotinoidok olyan fitonutriensek, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.

  • Brokkoli és kelkáposzta a rák megelőzéséért: A rákos megbetegedés az egyik leggyakoribb halálok a világon és jól tudjuk, hogy kialakulásában az étrend és az életmód is nagy szerepet játszik. Megfelelő mennyiségű testmozgással és zöldségbevitellel nagyban lecsökkenthetjük a kialakulás kockázatát. Hill szerint a káposztafélék igazi varázsszerek: 

Nagy mennyiségben tartalmaznak szulforafánt, egy fitonutrienst, amelynek rákellenes hatását a kutatások kimutatták. Ennek a zöldségcsaládnak a fogyasztása megfizethető lehetőség az olyan rákos megbetegedések kockázatának csökkentésére irányuló erőfeszítések során, mint a vastagbélrák, a szájüregi, a prosztatarák és a mellrák.

  • Édesburgonya és leveles zöldségek a látásért: Az életkor előrehaladtával nő a szürke hályog és zöld hályog kockázata, az antioxidánsban dúslakodó zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel való táplálás segít csökkenteni az oxidatív stresszt, ami hozzájárulhat a látásproblémákhoz.

A sárgarépa gyakran a látás egészségének alapja, de más narancsos zöldségek, például az édesburgonya is gazdag béta-karotinban, az A-vitamin előanyagában, amely elengedhetetlen a jó látás fenntartásához. A sötét leveles zöldek, mint a spenót és a kelkáposzta luteint és zeaxantint biztosítanak, amelyek antioxidánsok, amelyek megvédik a szemet a káros fénytől és az oxidatív stressztől. Kiváló forrásai az E- és C-vitaminnak is, amelyek tovább erősítik a látást.

 –fejtette ki Kathleen Garcia-Benson táplálkozási szakértő.

  • Avokádó és brokkoli a nők egészségéért: A nők teste eltér a férfiak testétől: speciális táplálkozási szükségleteik vannak. A nőknek megfelelő üzemanyagra van szükségük hormonjaik egyensúlyának megtartásához és a reproduktív egészség megőrzéséhez. Garcia-Benson az avokádót és a brokkolit ajánlja a nők speciális igényeinek kielégítésére. 

Az egészséges zsírok kulcsfontosságúak a nők hormonális egyensúlyához, az avokádó pedig kiváló forrást jelent. Zsírtartalmukon kívül rostokat és antioxidánsokat is kínálnak, amelyek jótékony hatással vannak a nők általános egészségére. A brokkoli gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a C- és K-vitamint."

  • Leveles zöldek a szív egészségéért: A szív egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a testmozgás és a megfelelő étrend. Fontos mellőzni a vörös húst és előnyben részesíteni a növényi alapú étrendet. Érdemes zöldsalátát, kelkáposztát, spenótot, mángoldot és zöldfűszert fogyasztani. Ez a zöldségcsoport vitamin- és ásványianyag-tartalma, valamint antioxidáns tartalma egyaránt magas, így jóktékony hatással vannak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre és a cukorbetegségekre is. 
  • Spenót és sárgarépa az agy egészségéért: Kutatások bizonyítják, hogy a demencia kockázatát jelentősen csökkenti az egészséges táplálkozás, ugyanakkor életünk során mindannyiunknak kiemelten fontos, hogy megőrizzük agyműködésünk gyorsaságát. Lacy Puttuck regisztrált dietetikus azt javasolja, hogy a spenót és a sárgarépa legyen a mindennapi táplálkozásod része.

A spenót jó magnéziumforrás és a magnéziumnak számos funkciója van az agyban. Elengedhetetlen az idegátvitelhez, segít fenntartani a vér-agy gátat és a neuroplaszticitást

  

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.