A konyha gyógyító kincsei: fűszerpatika az otthonodban

vanília ánizs fűszer
Az egyik tisztítja a légutakat, a másik a fájdalmat csillapítja. Talán nem is gondolnád, hogy konyhád mennyi gyógyító kincset rejt, melyek segítségével hamarabb kilábalhatsz egyes betegségekből! Nézzük, melyik fűszer, mire jó!

A fűszereket már a népi gyógyászatban is alkalmazták különféle megbetegedésekre. Van olyan fűszer, amely az ízületeket gyógyítja, mások a megfázáson segítenek. 

Sok fűszer egyben orvosság is
Sok fűszer egyben orvosság is
Forrás: Getty Images

Néhány fűszer, amit nem csak ízesítésre használhatsz

Fűszerek nélkül nincs finom étel: néhány közülük azonban nem csak gasztronómiai élményt nyújt, hanem segít az egészségünk megőrzésében vagy javításában is. 

Kurkuma: a reumán segít

A fűszer a kurkumin nevű vegyületnek köszönheti gyönyörű sárga színét. A kutatások szerint a reumában szenvedőknél csökkenti az ízületi panaszokat, így a fájdalomcsillapítókkal is felveszi a versenyt. Ezzel egyidejűleg az ízületek mobilitását is növeli és a hasi zsírral is felveszi a harcot

Rozmaring: javítja a memóriát

Már az ókori görögök is használták mentális teljesítményük növelése érdekében. A fűszernövényben található illóolaj fokozza az agyi aktivitást, sőt, segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében is. A rozmaringban található cineol az orr- és szájnyálkahártyán keresztül kerül be a vérkeringésbe, aztán onnan az emlékezésért felelős helyre jut. Koncentrálási nehézség esetén égess rozmaring illatú gyertyát!

Gyömbér: enyhíti a fájdalmat

A növény olyan hatóanyagot tartalmaz, amely gátolja a testben a fájdalomért és a gyulladásért felelős folyamatokat. Ezzel egyidejűleg a gyömbér hányingert is csökkenti. Akut fájdalom esetén rágcsáld naponta háromszor! Enyhébb tünetek jelentkezésekor akár a frissen elkészített tea is segíthet: reszelj le egy kb. 2 cm-es gyömbérdarabot, forrázd le, és hagyd 10 percig állni. Ahogy leszűrted, fogyaszthatod is.

Fekete bors: melegen tart

Könnyebb elviselni a hideget, ha az elfogyasztott ételbe több borsot teszel. Ez a fűszer piperint tartalmaz, amely nemcsak a tüzes ízért felelős, hanem serkenti a vérkeringést és az anyagcserét is. Sőt, a boldogsághormonok termelődését is, így pozitív hatással van a hangulatra, élénkítő hatással bír. Grillezett és gyorsan sütött húsoknál csak tálaláskor tedd az ételre, mert a piperin a főzés során veszít az erejéből.

Szerecsendió: fokozza a hangulatot

Frissen őrölt szerecsendió fogyasztásával vidámabbá válhatsz. Ez a hatása miriszticintartalmának köszönhető, mely vegyület természetes hangulatjavítóként működik. Figyelem: ½ db diónál többet nem szabad egyszerre felhasználni és elfogyasztani, mert hányingert és fejfájást okozhat! Persze, ez ízesítéskor nemigen fordulhat elő, hiszen 1 csipet is elég belőle.

Kardamom: gyógyítja a légutakat

Mindegy, hogy hörghurut vagy asztma, ez a fűszer igazi csodaszernek bizonyul! Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, mivel különösen a tüdő területén serkenti a vérkeringést, és segít a hörgőknek gyorsan megszabadulni a káros anyagoktól. Gyakran használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. Elrágcsálva kellemes szájízt ad.

Szegfűszeg: megfázásra kiváló

A finom fűszer igazi csodaszer: fokozza az étvágyat, javítja az emésztést, és az illóolajában található eugenol vírusölő, fájdalomcsillapító hatású is. Megfázás miatt épp az ágyat nyomod, és nincs étvágyad sem? Szegfűszeggel enyhítheted a panaszaidat: ízesítsd a hagyományos gyümölcsteát 1-2 db szegfűszeggel, és igyál meg egy-egy csészényit reggel és este.

Fokhagyma: védi az ereket 

A nyers zöldségben található allicinről bebizonyosodott, hogy többféle baktériummal képes végezni. A kéntartalmú vegyület szabályozza a vércukorszintet, serkenti az anyagcserét, méregteleníti a májat és javítja a vérkeringést. A fokhagyma csökkenti a koleszterin- és a trigliceridszintet, a magas vérnyomást, csillapítja az izomgörcsöket, és gombás fertőzések ellen is hatásos. Nem túlzás tehát azt javasolni, hogy hetente legalább két alkalommal fogyaszd nyersen!

Sáfrány: oldja a stresszt

Ez a világ legdrágább fűszere, mégis kifizetődő tartani belőle a konyhában. Bizonyítottan csökkenti a vér stresszhormonszintjét, ezáltal az enyhébb depressziós állapoton is képes javítani. Naponta igyál meg 1 csésze friss sáfrányteát: 3-4 szál sáfrányra önts forró vizet, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Vigyázat, a sáfrány nagyobb mennyiségben bódultságot, szédülést okozhat!

Oregánó: szájvízként hasznos

Begyulladt íny vagy torok? Akkor bizony ajánlott oregánós szájvízzel gargarizálnod! A fűszernövény ugyanis tannint és keserű anyagot is tartalmaz, amelyek gátolják a gyulladásért felelős folyamatokat, és hatékonyan veszik fel a harcot a baktériumokkal. Tegyél az edénybe 1 tk szárított fűszert, forrázd le 250 ml vízzel, áztasd 5 percig, majd szűrd le, hagyd kihűlni. Reggel és este öblögess vele. Fontos, hogy ne nyeld le a főzetet!

Ánizsmag: nyugtatja a gyomrot

Bizonyítottan enyhíti a görcsöket, különösen a hasi területen, így segít a székrekedés és a felfúvódás megszüntetésében is. Felhasználása: 1 csésze teához törj össze ½ tk ánizst, öntd le forrásban lévő vízzel, 10 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta háromszor igyál meg 1 csészével!

Vanília: illatos jótevő

Az egyik legkedveltebb fűszer. Nemcsak a kekszeknek, süteményeknek, desszerteknek ad jellegzetes ízt, hanem a stresszesebb időszakok átvészelésében is segít. A vaníliaillat ugyanis nyugtató hatással bír, és jókedvre derít. További plusz: fokozza a veseműködést. Lehetőleg vaníliarudat használj!


 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.