A konyharuha maga a fertő, ha nem mosod elgészer: ennyiszer kellene tisztítani

A konyharuha számtalan feladatra használható: edényeket törölgetünk vele, megtöröljük benne a piszkos kezünket, és gyakran a pult áttörlésére is ezt választjuk. Amikor végeztünk a konyhában, általában visszaakasztjuk a sütő vagy a mosogatógép ajtajára. És ez a megszokott mozdulat napokon, heteken, sőt, talán hónapokon keresztül megismétlődik egyetlen konyharuhával, pedig a konyharuha mosása fontosabb, mint gondolnánk. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy a konyha tökéletes táptalaja mindenféle, potenciálisan káros baktériumnak és sajnos ez a konyharuhára is igaz.
A konyharuhákon mindenféle baktérium, vírus és gomba található, amelyek a konyhában előfordulnak. Ezek közé tartozhat az E.coli, a Salmonella és a Campylobacter is. Brian Hedlund, a Las Vegas-i Nevadai Egyetem mikrobiológusa szerint a konyharuhákon lévő baktériumok azért szaporodnak, mert a használt konyharuhákon mikroszkopikus ételmaradékok (főtt és nyers ételek) találhatók, amik táplálékot jelentenek a mikroorganizmusok számára, különösen akkor, ha a ruha hosszabb ideig nedves. De hogy mi van pontosan a konyharuhákon, az attól függ, hogyan használod és tisztítod őket.
A konyharuhák mosásának gyakorisága attól függ, hogyan használod őket. Folyamatos ételkészítés, takarítás és mosogatás esetén a legjobb, ha néhány naponta kicseréljük őket. Ha azonban csak kézszárításra és esetleg mosogatásra használjuk, akkor akár egy hétig is kitartanak.
A szakértők szerint intenzív használat után a konyharuhák tisztítása akár minden nap is esedékes lehet. A konyharuhákat érdemes minden használat után alaposan kimosni, különösen, ha zsíros vagy ragadós ételekkel dolgoztunk, mivel ezek a szennyeződések hozzájárulhatnak a baktériumok szaporodásához.
A nyers húsokkal való érintkezéshez mindig egy külön konyharuhát használjunk, így elkerülhető a keresztfertőzést és a baktériumok szaporodása.
A szakértők azt javasolják, hogy a konyharuhákat külön mossuk a többi ruhától, így használhatunk a mosás során forró vizet, mosószert, és lehetőség szerint fehérítőt a baktériumok elpusztítására. Ha lehet, válassz 60 °C-os hőmérsékletet, hogy hatékony legyen a tisztítás. Továbbá a szárítóképben való szárítást is magas hőfokon végezzük, hogy segítsen elpusztítani az esetlegesen megmaradt mikroorganizmusokat.
Bár nem a legkörnyezettudatosabb megoldás, bizonyos helyzetekben a papírtörlő jó választás lehet. A mosogatórongy vagy papírtörlő választása az egyéntől és a helyzettől függ. Például, ha valami igazán piszkos foltot kell takarítani, esetleg olyan dolgot, ami büdös, magas szintű szennyeződést tartalmaz, vagy esetleg elszínezheti a konyharuhát, és megnehezíti annak tisztítását, akkor érdemesebb a papírtörlő után nyúlnunk. Ha nyers húst vagy nyilvánvalóan szennyezett terméket törlünk fel, akkor a területet utána fertőtlenítő kendővel vagy spray-vel, valamint papírtörlővel alaposan tisztítsuk meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.