Itt a kellemes tavaszi időjárás, akinek kertje van, alig várja, hogy kint dolgozhasson. Kerti ötletekből nincs hiány a világhálón, a gyümölcsfa ültetésétől a japánkertig mindenre találunk tippeket. Bár a konyha- és virágoskert még nem mutathatja a legszebb arcát, azért munka akad, pláne, ha gyümölcsfái is vannak a kertésznek. A gyümölcsfa metszése és sebkezelése és kórokozók elleni tavaszi lemosó permetezés ideje most jött el, kora tavasszal alapozhatjuk meg a nyári és őszi gyümölcstermést, hiszen nincs is finomabb a kertben szedett almánál, körténél, a saját barackból, szilvából készülő lekvárnál.
A legtöbb hobbikertésznek komoly fejtörést okoz a gyümölcsfák metszése, nem véletlenül: komoly szakértelmet igénylő munkáról van szó, amit, ha rosszul csinálsz, évekre lemondhatsz a bő termésről, rosszabb estben a fáról is.
A hogyan kérdése nagyban függ attól is, mi a cél. Milyen típusú lombkoronát akarsz kialakítani, fontos, hogy sok gyümölcsöt teremjen a fa, vagy inkább csak szép, árnyékot adó dísze legyen a kertednek.
A gyümölcsfák metszése fontos művelet, és legtöbbször szükséges is, azért, hogy kontrolláljuk a növekedését, gondoskodjunk az egészségéről, és támogassuk a termelékenységében.
Rengetegféle metszési technika létezik, ami tovább nehezíti az amúgy sem könnyű feladatot, megkülönböztetünk alakító, koronaalakító, termőrefordító és fiatalító metszést. Ami mindenképpen fontos, hogy a gyümölcsfa a metszés után szellős legyen, de ne kopasz. A szellősségre azért van szükség, hogy a nap sugarai bejárhassák, illetve hogy a permetezéskor mindenhova eljusson a (bio)szer, amivel szintén a jólétéről gondoskodunk. Sokan aggódnak, amikor azt látják, hogy az esetleg segítségül hívott szakember látszólag egész ágakat vág le a fáról, például a fiatal fa közepén lemetszi az egyenes, felfelé nyúló részt, de emiatt kár aggódni, mindennek megvan az oka.
A metszéshez legyen jó minőségű, fertőtlenített metszőollód, nagyobb, vastagabb ágakhoz fűrészre, ágvágóra is szükséged lehet.
A fa is élőlény, a metszése után sebek keletkeznek a levágott részek helyén. A sebeken keresztül kórokozók juthatnak a fába, amelyek akár el is pusztíthatják, de a termésre egészen biztosan negatív hatással lesznek. Ezért fontos, hogy a metszést sebkezelés kövesse. A fasebek kezelésére sebkezelő fagélt kell használni, ami nemcsak fertőtleníti a metszés helyeit, de megakadályozza, hogy víz vagy levegő érje azokat. Kihagyhatatlan lépés, ha azt szeretnéd, hogy hosszú ideig és egészségesen éljen a gyümölcsfád.
Nincsenek akkora fagyok már hazánkban, hogy képesek legyenek elpusztítani a növényeken élő kórokozókat, ezért muszáj lemosó permetezést alkalmazni a fákon, ezzel megelőzve a gyümölcsfákon áttelelő, számos betegséget okozó gombafajokat, mint amilyen a lisztharmat. A varasodás egy rendkívül ronda betegség, bár a gyümölcs minőségére nem feltétlenül van hatással, jobb megelőzni. A kórokozók közé tartoznak baktériumok, a szürkepenész, a rettegett monília és még számos más betegséget okozó káros létforma, de a kártevők is jól megbújnak télen a fa egyes részeiben, és isten mentsen meg az atkák és pajzstetvek „munkájától”.
Mit használj? A biokertészeknek réztartalmú bio permetszerek a javasoltak. Léteznek már immunerősítő, természetes baktériumokból készült szerek is, amelyekkel ugyanúgy elvégezhető a lemosó permetezés, de ezeket fokozatosan és az első évben heteken keresztül kell alkalmazni, hogy a betegségekkel megküzdő, szívós immunrendszert építhessen a gyümölcsfa.
A hagyományos öntözésnek lassan leáldozóban van, a víztakarékosság a gyümölcsfák öntözésénél slagos módszerrel kivitelezhetetlen, ám ma már vannak más megoldások. A csöpögtetőrendszerek kiépítése a konyhakertben kiváló megoldás, de a fának a gyökerei sokkal mélyebben vannak, mint más növényeknek, így a fáknak más megoldásra van szükségük. Sok helyen látni a fa mellett, mélyre ásott gégecsöveket, csöveket, amelyekbe locsolva a vizet, az a fa gyökeréhez jut, így elkerülhető, hogy a föld felszínén elpárologjon vagy ne jusson elég mélyre a víz. Létezik az úgynevezett locsoló- vagy öntözőzsákos megoldás is, ebben az esetben a fa köré egy 50-80 literes zsákot helyeznek el, amelybe akár egy heti vízmennyiséget is be lehet tölteni, ami lassan csurog ki belőle, így gondoskodik a gyümölcsfa folyamatos vízellátásáról.
A kert sok munkát, a növények rengeteg törődést igényelnek. Ám ha mindent időben elvégzel, télig csak élvezned kell a kert szépségét és adományait.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.