Ezért ne öntsd ki a krumpli főzővizét – Olyan kincs a konyhába, aminek nem a lefolyóban kell végeznie

krumpli
Shutterstock - Pixel-Shot
újrahasznosítás konyhai tipp krumpli főzés
Sokan gondolkodás nélkül kiöntik a krumpli főzővizét, pedig ezzel egy igazi konyhai kincset veszítenek el. Egy híres séf szerint ez a keményítős víz számos ételt gazdagabbá és ízletesebbé tehet. Ha eddig mindig a lefolyóba öntötted, itt az ideje, hogy megtudd, milyen kreatív módokon használhatod fel a krumpli főzővizét!

A krumpli főzővize tele van értékes tápanyagokkal és sűrítő hatású keményítővel. Nigella Lawson, a világhírű séf szerint ezt a vizet azonban semmiképp sem szabad kiönteni, mert rengeteg étel ízét és állagát teheti tökéletesebbé. Egy egyszerű trükkel például mennyei zöldséglevest készíthetünk belőle, de a pürék és szószok is sokkal krémesebbek lehetnek tőle. Sőt, a kenyértésztába keverve még a sütési eredményt is javíthatja. A krumpli főzővize tehát egy olyan rejtett kincs, amelyről eddig talán sejtésed sem volt.

krumpli főzővíz
A krumpli főzővize tele van értékes tápanyagokkal és sűrítő hatású keményítővel
Forrás: Shutterstock

Így hasznosítsd újra a krumpli főzővizét

1. Használd a krumplipüré krémesebb állagához!

Ha a pürét nemcsak tejjel és vajjal, hanem egy kevés főzővízzel is lazítod, könnyebb, selymesebb állagot kapsz.

2. Használd szószok és mártások sűrítéséhez!

A benne lévő keményítő természetes sűrítőanyagként működik, így a szószok és raguk selymesebbek lesznek.

3. Használd kenyértészta készítéséhez!

A langyos főzővízben lévő tápanyagok segítenek a tészta rugalmasságának és ízének fokozásában.

4. Használd növények öntözésére!

Ha nem sóztad meg, a főzővíz tápanyagai jót tesznek a szobanövényeknek és a kertben növő virágoknak is.

Nigella Lawson azt is javasolja, hogy ha nem tudjuk azonnal felhasználni, a főzővizet nyugodtan tároljuk hűtőben akár öt napig is. Így bármikor kéznél lesz, ha egy kis extra ízt és krémességet szeretnénk adni az ételeinknek.

Nigella ínycsiklandó, krémes krumplipüré receptje

sült krumplipüré
Nigella ínycsiklandó, krémes krumplipüré receptje
Forrás: Shutterstock

Hozzávalók

A püréhez

  • 2 kg burgonya meghámozva és egyforma méretű kockákra vágva
  • 8 nagy gerezd, enyhén összezúzott fokhagyma
  • 2 teáskanál tengeri só
  • 75 g lágyított sótlan vaj
  • 50 g finomra reszelt parmezán

Opcionális feltéthez

  • 50 g szárított zsemlemorzsa vagy pankó morzsa
  • 50 g sótlan vaj, kisebb darabokra vágva
  • 35 g finomra reszelt parmezán

Elkészítés

  1. A megtisztított és felkockázott burgonyát, valamint a fokhagymát tedd egy nagy lábasba. Öntsd fel hideg vízzel, add hozzá a sót, fedd le, és forrald fel nagy lángon.
  2. Amint felforrt, csökkentsd a hőfokot, és félig lefedve főzd addig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
  3. Helyezz egy szűrőt egy nagy tál fölé, majd szűrd le a burgonyát, a főzővizet pedig tartsd meg – ez értékes alapanyag lesz a püréhez.
  4. A forró, kiürített lábasba tedd bele a vajat, hagyd olvadni, majd add hozzá a lecsepegtetett burgonyát és fokhagymát.
  5. Önts hozzá kb. 125 ml főzővizet, és kezdd el pépesíteni. Ha szükséges, fokozatosan adj még hozzá főzővizet, amíg el nem éred a kívánt állagot. A legkrémesebb eredmény érdekében legalább 250 ml főzővizet használj.
  6. Keverd bele a reszelt parmezánt, majd kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még egy kevés sóval.

Morzsás feltét elkészítése

  1. Vajazz ki egy kisebb sütőtálat vagy tűzálló edényt (kb. 30x25 cm). Simítsd bele a krumplipürét, egyengesd el a tetejét.
  2. Hagyd kihűlni, fedd le, és tedd a hűtőbe – így akár három napig is eltartható.
  3. Sütés előtt vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékletűre melegedni.
  4. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőnél 180°C, gázsütőnél 6-os fokozat).
  5. A morzsás réteghez keverd össze a zsemlemorzsát a vajjal és a parmezánnal, majd egyenletesen szórd a püré tetejére.
  6. Süsd kb. 30 percig, vagy amíg teljesen átmelegszik és a teteje aranybarnára pirul. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Mesés fokhagymakrém, amitől a sültek új értelmet nyernekAz 5 legrosszabb reggeli a táplálkozási szakértő szerint5 intő jel, hogy az étrendedben túl sok a cukor

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.