Sokan gondolkodás nélkül kiöntik a krumpli főzővizét, pedig ezzel egy igazi konyhai kincset veszítenek el. Egy híres séf szerint ez a keményítős víz számos ételt gazdagabbá és ízletesebbé tehet. Ha eddig mindig a lefolyóba öntötted, itt az ideje, hogy megtudd, milyen kreatív módokon használhatod fel a krumpli főzővizét!
A krumpli főzővize tele van értékes tápanyagokkal és sűrítő hatású keményítővel. Nigella Lawson, a világhírű séf szerint ezt a vizet azonban semmiképp sem szabad kiönteni, mert rengeteg étel ízét és állagát teheti tökéletesebbé. Egy egyszerű trükkel például mennyei zöldséglevest készíthetünk belőle, de a pürék és szószok is sokkal krémesebbek lehetnek tőle. Sőt, a kenyértésztába keverve még a sütési eredményt is javíthatja. A krumpli főzővize tehát egy olyan rejtett kincs, amelyről eddig talán sejtésed sem volt.
A krumpli főzővize tele van értékes tápanyagokkal és sűrítő hatású keményítővel Forrás: Shutterstock
Így hasznosítsd újra a krumpli főzővizét
1. Használd a krumplipüré krémesebb állagához!
Ha a pürét nemcsak tejjel és vajjal, hanem egy kevés főzővízzel is lazítod, könnyebb, selymesebb állagot kapsz.
2. Használd szószok és mártások sűrítéséhez!
A benne lévő keményítő természetes sűrítőanyagként működik, így a szószok és raguk selymesebbek lesznek.
3. Használd kenyértészta készítéséhez!
A langyos főzővízben lévő tápanyagok segítenek a tészta rugalmasságának és ízének fokozásában.
4. Használd növények öntözésére!
Ha nem sóztad meg, a főzővíz tápanyagai jót tesznek a szobanövényeknek és a kertben növő virágoknak is.
Nigella Lawson azt is javasolja, hogy ha nem tudjuk azonnal felhasználni, a főzővizet nyugodtan tároljuk hűtőben akár öt napig is. Így bármikor kéznél lesz, ha egy kis extra ízt és krémességet szeretnénk adni az ételeinknek.
2 kg burgonya meghámozva és egyforma méretű kockákra vágva
8 nagy gerezd, enyhén összezúzott fokhagyma
2 teáskanál tengeri só
75 g lágyított sótlan vaj
50 g finomra reszelt parmezán
Opcionális feltéthez
50 g szárított zsemlemorzsa vagy pankó morzsa
50 g sótlan vaj, kisebb darabokra vágva
35 g finomra reszelt parmezán
Elkészítés
A megtisztított és felkockázott burgonyát, valamint a fokhagymát tedd egy nagy lábasba. Öntsd fel hideg vízzel, add hozzá a sót, fedd le, és forrald fel nagy lángon.
Amint felforrt, csökkentsd a hőfokot, és félig lefedve főzd addig, amíg a burgonya teljesen megpuhul.
Helyezz egy szűrőt egy nagy tál fölé, majd szűrd le a burgonyát, a főzővizet pedig tartsd meg – ez értékes alapanyag lesz a püréhez.
A forró, kiürített lábasba tedd bele a vajat, hagyd olvadni, majd add hozzá a lecsepegtetett burgonyát és fokhagymát.
Önts hozzá kb. 125 ml főzővizet, és kezdd el pépesíteni. Ha szükséges, fokozatosan adj még hozzá főzővizet, amíg el nem éred a kívánt állagot. A legkrémesebb eredmény érdekében legalább 250 ml főzővizet használj.
Keverd bele a reszelt parmezánt, majd kóstold meg, és ha szükséges, ízesítsd még egy kevés sóval.
Morzsás feltét elkészítése
Vajazz ki egy kisebb sütőtálat vagy tűzálló edényt (kb. 30x25 cm). Simítsd bele a krumplipürét, egyengesd el a tetejét.
Hagyd kihűlni, fedd le, és tedd a hűtőbe – így akár három napig is eltartható.
Sütés előtt vedd ki a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékletűre melegedni.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (légkeveréses sütőnél 180°C, gázsütőnél 6-os fokozat).
A morzsás réteghez keverd össze a zsemlemorzsát a vajjal és a parmezánnal, majd egyenletesen szórd a püré tetejére.
Süsd kb. 30 percig, vagy amíg teljesen átmelegszik és a teteje aranybarnára pirul. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.