Ezzel a négy trükkel választhatod ki a tökéletes ananászt

Az ananász egy igazi konyhai kaméleon – lehet belőle smoothie, saláta, köret, sőt, még pizza is (igen, tudjuk, megosztó, de sokan imádják). A gond csak az, hogy ennél a gyümölcsnél nem lehet „megvárni”, hogy majd beérik otthon, mint például a banán esetében. Amit a boltban megveszel, az később is olyan lesz, amilyen a boltban volt – se jobb, se rosszabb. Ezért kulcsfontosságú, hogy a megfelelő példányt válaszd ki már a vásárlás pillanatában. Ebben segíthet az a négy – profi séf által ajánlott – szenzációs trükk, amely segítségével az ananász kiválasztása gyerekjáték lesz.
Az ananász azon gyümölcsök közé tartozik (mint például a cseresznye vagy a szőlő), amelyek nem utóérnek. Ez azt jelenti, hogy amit levágtak a növényről, az már nem fog tovább érni – se napfény, se pulton heverés nem fog rajta segíteni. Ha tehát nyersen szeretnéd fogyasztani vagy egy finom recepthez felhasználni, csakis tökéletes állapotban érdemes megvenni.
Andrea Rivera Wawrzyn gasztroblogger és egykori séf szerint az éretlen ananász savanykás, kemény, és fás állagú. A túlérett viszont már savanyú, sőt, akár erjedt ízű is lehet. De akkor mégis hogyan találjuk meg a tökéleteset?
Az érett ananász enyhén puha – de tényleg csak enyhén. A túl kemény példány biztosan éretlen, míg a túl puha már túlérett és kásás lehet. Ne félj egy kicsit megszorongatni a gyümölcsöt vásárlás előtt.
Mivel a héja vastag, nem az oldalán, hanem az alján érdemes megszaglászni az ananászt. Az érett példány édes, gyümölcsös illatot áraszt – ha semmit nem érzel, valószínűleg még éretlen.
Ha viszont már kissé erjedt, boros illata van, akkor inkább tedd vissza a polcra.
A szín is sokat elárul. Egy tökéletesen érett ananász aranysárga színű. Ha még túl zöld vagy fakó, akkor nagy valószínűséggel nem elég érett. A túlérett példány pedig már sötétebb sárga, sőt, narancssárgás árnyalatba is fordulhat.
Ez az úgynevezett „tépőteszt”: próbáld meg kicsit meghúzni a középső levelek egyikét. Ha könnyen kijön, az jó jel – valószínűleg érett. Ha viszont makacsul ragaszkodik, akkor még váratna magára, ha tudna... de nem fog.
A levelek színe is beszédes: legyenek zöldek és frissek, ne barnák és szárazak.
Akár pizzára, akár grillezésre, akár csak magában nassolnád, az ananász élvezeti értéke teljesen azon múlik, mennyire sikerült jól kiválasztani. Ez a négy apró trükk viszont garantáltan segít abban, hogy mindig lédús, édes és tökéletes gyümölcs kerüljön a tányérodra.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.