Ezzel a négy trükkel választhatod ki a tökéletes ananászt

Shutterstock - Dean Drobot
tippek-trükkök vásárlás gyümölcs
Friss, lédús, egzotikus és még grillezve is zseniális – az ananász igazi aduász a konyhában. De csak akkor, ha érett példányt választasz, mert az ananászon otthon már nem lehet segíteni. Egy séf elárulta azt a négy egyszerű trükköt, amivel többé nem nyúlsz mellé a boltban. Ezután garantáltan csak olyan ananász kerül majd a kosaradba, ami mosolyt csal az arcodra fintor helyett.

Az ananász egy igazi konyhai kaméleon – lehet belőle smoothie, saláta, köret, sőt, még pizza is (igen, tudjuk, megosztó, de sokan imádják). A gond csak az, hogy ennél a gyümölcsnél nem lehet „megvárni”, hogy majd beérik otthon, mint például a banán esetében. Amit a boltban megveszel, az később is olyan lesz, amilyen a boltban volt – se jobb, se rosszabb. Ezért kulcsfontosságú, hogy a megfelelő példányt válaszd ki már a vásárlás pillanatában. Ebben segíthet az a négy – profi séf által ajánlott – szenzációs trükk, amely segítségével az ananász kiválasztása gyerekjáték lesz.

ananász
Az ananász egy igazi konyhai kaméleon
Forrás: Shutterstock

Miért ilyen trükkös az ananász?

Az ananász azon gyümölcsök közé tartozik (mint például a cseresznye vagy a szőlő), amelyek nem utóérnek. Ez azt jelenti, hogy amit levágtak a növényről, az már nem fog tovább érni – se napfény, se pulton heverés nem fog rajta segíteni. Ha tehát nyersen szeretnéd fogyasztani vagy egy finom recepthez felhasználni, csakis tökéletes állapotban érdemes megvenni.

Andrea Rivera Wawrzyn gasztroblogger és egykori séf szerint az éretlen ananász savanykás, kemény, és fás állagú. A túlérett viszont már savanyú, sőt, akár erjedt ízű is lehet. De akkor mégis hogyan találjuk meg a tökéleteset?

Íme, pár tipp, amellyel könnyebb lehet a választás

1. Fogd meg és nyomkodd meg egy kicsit!

Az érett ananász enyhén puha – de tényleg csak enyhén. A túl kemény példány biztosan éretlen, míg a túl puha már túlérett és kásás lehet. Ne félj egy kicsit megszorongatni a gyümölcsöt vásárlás előtt.

2. Szagold meg az alját!

Mivel a héja vastag, nem az oldalán, hanem az alján érdemes megszaglászni az ananászt. Az érett példány édes, gyümölcsös illatot áraszt – ha semmit nem érzel, valószínűleg még éretlen. 

Ha viszont már kissé erjedt, boros illata van, akkor inkább tedd vissza a polcra.

3. Nézd meg a színét!

A szín is sokat elárul. Egy tökéletesen érett ananász aranysárga színű. Ha még túl zöld vagy fakó, akkor nagy valószínűséggel nem elég érett. A túlérett példány pedig már sötétebb sárga, sőt, narancssárgás árnyalatba is fordulhat.

4. Húzd meg a levelét!

Ez az úgynevezett „tépőteszt”: próbáld meg kicsit meghúzni a középső levelek egyikét. Ha könnyen kijön, az jó jel – valószínűleg érett. Ha viszont makacsul ragaszkodik, akkor még váratna magára, ha tudna... de nem fog. 

A levelek színe is beszédes: legyenek zöldek és frissek, ne barnák és szárazak.

+1 tipp: pizza vagy grillezés? Mindegy, csak jó ananászt válassz!

Akár pizzára, akár grillezésre, akár csak magában nassolnád, az ananász élvezeti értéke teljesen azon múlik, mennyire sikerült jól kiválasztani. Ez a négy apró trükk viszont garantáltan segít abban, hogy mindig lédús, édes és tökéletes gyümölcs kerüljön a tányérodra.

Grilled pineapple with lime honey glaze, lime zest and whipped cream on a serving plate
Akár pizzára, akár grillezésre, akár csak magában nassolnád, az ananász élvezeti értéke teljesen azon múlik, mennyire sikerült jól kiválasztani
Forrás: Shutterstock

5 ok, amiért az ananászért a tested is hálás lesz

  1. Támogatja az emésztést
    A bromelain nevű enzim segíti a fehérjék lebontását, így könnyítheti az emésztést, főleg nehezebb ételek után.
  2. Erősíti az immunrendszert
    Magas C-vitamin-tartalma révén hozzájárul a szervezet természetes védekezőképességéhez.
  3. Természetes gyulladáscsökkentő
    A bromelain nemcsak az emésztésre jó: a kutatások szerint a gyulladásos folyamatokat is mérsékelheti.
  4. Szépíti a bőrt
    Antioxidánsai belülről táplálják a bőrt, és serkenthetik a kollagéntermelést is.
  5. Jót tesz a vérkeringésnek
    Tápanyagai segíthetnek a vérnyomás szabályozásában, így a szív- és érrendszer támogatásában is szerepet játszhat.
Eperimádók, figyelem! 10-ből 9 ember rosszul eszi az epret - Így kellene helyesenEzt a gyümölcsöt ne fogyaszd éhgyomorra – Komoly baj lehet belőleMondd meg, mi a kedvenc süteményed, eláruljuk, milyen ember vagy! – Választásod a személyiséged esszenciája

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.