Hódváladéktól az eritritig – Az édesítőszerek története

Shutterstock/Copyright (c) 2023 TatianaMishina/Shutterstock. No use without permission. - TatianaMishina
gasztronómia történelem édesítőszer
Lecsapolt hódpopsimirigy, háborúkat kirobbantó cukornád és mesterséges intelligencia: az édes íz iránti vágy sok mindent felülírt az emberiség történetében. Már az ősidőkben is vadásztunk a megfelelő nasira, az, hogy a préda mitől lett édes, csak az adott kor trendjeitől függött. Az édesítőszerek már sokat fejlődtek.

Az édes íz iránti vágy egyidős az emberiséggel. Az emberek már az ősidőkben is igyekeztek különböző természetes forrásokból édes ízt nyerni, majd az évszázadok során egyre kifinomultabb módszerekkel állították elő az édesítőszereket. Az édes íz keresése során az ember sok furcsa és néha meghökkentő megoldást is kipróbált – így jutottunk el a hódváladéktól a mesterséges édesítőszereken át az egészségtudatos eritritig.

Detailed,View,Of,A,Beaver's,Face,Amongst,Water,Lilies,,With, édesítőszer
Sokáig a hódok végbelének mirigyváladéka volt a legnépszerűbb édesítőszer
Forrás: Shutterstock

A természetes édesítőszerek hajnala: méz és cukor

A legősibb édesítőszer a méz volt, amelyet már a kőkorszaki emberek is gyűjtöttek, ahogy azt spanyolországi barlangrajzok is bizonyítják. Az ókori egyiptomiak nemcsak fogyasztották, hanem orvosi célokra is használták a mézet, rájöttek, hogy a méz fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet.

A nádcukor termesztése valószínűleg Indiában kezdődött több mint 3000 évvel ezelőtt. Az arab kereskedők révén a cukornád eljutott Perzsiába, majd az iszlám hódítások során Európába is. A középkorban a cukor luxuscikknek számított, csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, így időnként még háborúk kirobbantója is volt egy-egy ültetvény megszerzése.

Különleges édesítők a múltból: hódváladék és ólomcukor

Bár elsőre furcsán hangzik, a történelem során meglepő anyagokat is használtak édesítésre:

    •    Hódváladék (castoreum): Az egyik legbizarrabb édesítőanyag a hódok mirigyváladéka volt, amelyet az állat az anogenitális mirigyeiből választott ki. A 19. században az élelmiszeripar is alkalmazta, mivel vaníliás illatot kölcsönzött az ételeknek. Bár ma már ritkán alkalmazzák, egyes ízesített termékekben és parfümökben még előfordul.

    •    Ólomcukor: Az ókori Rómában az ólom-acetátot (más néven ólomcukrot) használták az ételek és borok édesítésére. Rájöttek ugyanis, hogy az ólomedényben tárolt bor sokkal édesebbé válik idővel. A módszer működött, de mérgező volt, sőt egyes történészek szerint hozzájárulhatott a Római Birodalom hanyatlásához.

A mesterséges édesítők megjelenése

Az ipari forradalom és a modern kémia fejlődése új lehetőségeket teremtett az édesítőszerek előállítására. Az emberek egyre inkább törekedtek arra, hogy a cukor alternatíváit megtalálják – különösen a cukorhiányos időszakokban és az elhízás elleni harcban.

  •  Szacharin (1879): A mesterséges édesítőszerek története a szacharinnal kezdődött, amelyet egy véletlen laboratóriumi kísérlet során fedeztek fel. A cukornál 300-400-szor édesebb, de fémes utóíze miatt sokáig megosztó maradt.
  • Ciklamát (1937): Ezt az édesítőszert a 20. század közepén fejlesztették ki, de az 1970-es években egyes országok betiltották, mert felmerült a rákkeltő hatás gyanúja.
  • Aszpartám (1965): Az egyik legismertebb mesterséges édesítőszer, amely széles körben elterjedt az üdítőitalokban és egyéb élelmiszerekben. Bár édes íze természetesebbnek hat, hosszú évek óta viták tárgya, hogy mennyire biztonságos a fogyasztása.

A modern természetes édesítők: stevia és eritrit

Az egészségtudatosság növekedésével az emberek elkezdték keresni a természetes alternatívákat a cukor helyett. Ennek eredményeként vált népszerűvé például a stevia és az eritrit.

  •  Stevia: A Dél-Amerikában őshonos növényből kivont édesítőszer akár 200-300-szor édesebb lehet a cukornál, és nem emeli meg a vércukorszintet. Bár sokáig tiltották Európában, ma már elterjedt természetes édesítőszerként használják.
  •  Eritrit: Egy cukoralkohol, amely természetes módon is előfordul például a gyümölcsökben. Az egyik legnagyobb előnye, hogy nincs hatással a vércukorszintre, és a szervezet szinte változatlanul üríti ki, így nem okoz emésztési problémákat, mint más cukoralkoholok (pl. a xilit vagy a maltit).

Na de mi lesz a jövő?

Ahogy az emberek egyre tudatosabban táplálkoznak, az édesítőszerek fejlődése is folytatódik. Az élelmiszeripar folyamatosan keresi az új, egészségesebb alternatívákat, amelyek csökkentik a kalóriabevitelt és minimalizálják az egészségügyi kockázatokat.

A legújabb trendek:

  • A monk fruit (szerzetesgyümölcs) használata, amely természetes édesítőszerként hódít.
  • A prebiotikus rostokkal kombinált édesítők, amelyek nemcsak édesítenek, hanem a bélflórát is támogatják.
  •  A mesterséges intelligencia segítségével fejlesztett édesítők, amelyek az emberi ízérzékeléshez optimalizált édesítőmolekulákat hoznak létre.
Renée Zellweger lenyűgöző volt a Bridget Jones premierjén: a film máris kasszasiker, a Barbie-t is túlszárnyaljaCindy Crawford újraalkotta legendás reklámját — A teste pont olyan, mint 33 éveTóth Vera elárulta, milyen ételekkel fogyott 20 kilót: a recepteket is megosztotta

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.