A csodás bőr titka a megfelelő táplálkozás. Természetesen sokat javíthatunk az állapotán különféle szérumokkal, krémekkel, olajokkal, ám ha nem biztosítjuk számára a megfelelő, belső táplálást, akkor nincs az a kozmetikum, amellyel valódi áttörést érhetnénk el.
Szépség és egészség
A bőrnek sokféle tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy erős, ellenálló és egészséges legyen, s ez nem csupán a szépségünk miatt fontos.
A bőr ugyanis a legnagyobb kiterjedésű szervünk,
amely pajzsként védi a testünket a különféle külső hatásoktól, legyen szó UV-sugárzásról, vízről, sérülésekről, kórokozókról stb. Ugyanakkor a felhám alatti réteget kollagénrostok alkotják, ezek felelősek a bőr rugalmasságáért. A kollagén egyfajta fehérje, amely a kor előrehaladtávalegyre csökken, ráadásul a szabad gyökök is elősegítik a károsodásukat, így alakulnak ki a ráncaink.
Mit (t)ehetünk annak érdekében, hogy a bőrünk sokáig egészséges és szép maradjon?
A-vitamin
A sejtek növekedéséhez és regenerálódásáhozfontos, hogy megfelelő mennyiségű A-vitaminhoz jusson a szervezetünk, amely ráadásul még remek antioxidáns is, így hatékonyan veszi fel a küzdelmet a bőr öregedésével szemben. A narancsszín és piros, sárga, sötétzöld gyümölcsökben és zöldségekben béta-karontin található, amelyet a szervezet A-vitaminná alakít, így érdemes bőségesen fogyasztanunk például piros húsú paprikát, spenótot, édesburgonyát, sütőtököt, sárgarépát, kelbimbót és salátaféléket.
C-vitamin
A legismertebb és legsokoldalúbb vitaminról már korábban írtunk, ám itt is meg kell említenünk, hiszen a C-vitamin kiváló antioxidáns valamint a kollagéntermelésben is jelentős szerepet játszik. Külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt bőrszépítő hatással bír, ezért fogyasszunk sok citrusfélét, paprikát, paradicsomot, epret, brokkolit, kivit, kelbimbót, de a csipkebogyóból készült hideg vizes kivonat is jó választás.
E-vitamin
Megakadályozza a sejtmembránban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját és az ezzel járó károsodást, így véd a szabad gyökök ellen. Legfőbb forrásai az olajos magvak és az ezekből nyert olajok valamint az avokádó, a búzacsíra, a dió- és mogyorófélék, a hüvelyesek, a mazsola valamint a tojássárgája.
B-vitaminok
A szép bőr számára különösen a B12-vitamin nélkülözhetetlen, hiszen elengedhetetlen a sejtek osztódásához és növekedéséhez. Ez a vitamin nagy mennyiségben fordul elő a különféle húsokban (marha, sertés, bárány, borjú), a halakban, a tejtermékekben (tej, sajt, joghurt, kefir, túró) és a tojásban.
Cink
Az a nyomelem segítabban, hogy asejthártya minél ellenállóbb legyen a külső hatásokkal szemben, ráadásul a cink hiánya pattanásos bőrt eredményezhet, így jobb, ha beiktatjuk az étrendünkbe a kagylóféléket. Amennyiben ezektől ódzkodunk, fogyasszunk tojást, száraz hüvelyeseket, barna rizst, sárgarépát, földimogyorót és sajtokat.
Végül, de nem utolsó sorban, ahhoz, hogy a bőr valóban üde, életteli és sima legyen megfelelő mennyiségű vizet kell fogyasztanunk, naponta minimum 2 litert, enélkül az epidermisz hidratáltsága nagymértékben csökken, a bőr pedig szárazzá, ráncossá, netán repedezetté válik.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.