Fehér pólók: így szabadulhatsz meg a sárga foltoktól

Shutterstock/Halay Alex -
tisztítás izzadás hófehér mosás
Ezek a foltok sokak számára igazi fejtörést okoznak. Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket, hogy megszabadulj a fehér pólók sárga foltjaitól egyszer és mindenkorra!

A fehér pólók a ruhatárunk alapdarabjai, de sajnos hajlamosak arra, hogy akár már néhány használat után a hónaljrészük, vagy gallérjuk elszíneződjön. Ezek a kellemetlen, általában sárgás, barnás foltok a verejték és a dezodor reakciójából származnak, és sok esetben igen nehéz tőlük megszabadulni. De ne aggódj! Cikkünkben bemutatjuk, hogyan tüntetheted el ezeket a makacs foltokat hatékonyan.

fehér pólók
Fehér pólók: használjunk kiváló minőségű mosószert, hogy újra ragyogóan fehér legyen. Forrás: Shutterstock/Anatoliy Karlyuk

Tippek a fehér pólók hónalján megjelenő foltok eltüntetésére

Hogyan lehet egy régebbi fehér ruha, ing, vagy póló újra ragyogóan fehér? Reménytelennek tűnhet, hogy a hónalj résznél, vagy a gallérnál besárgult anyagrész hogyan varázsolható újra fehérré, úgy,  hogy ne legyen kellemetlen felemelnünk a kezünket egy nyilvános helyen, mondjuk ha megkapaszkodnánk a metrón. Az biztos, egy egyszerű mosás itt már nem fog segíteni. De akkor mi a megoldás? A sárga foltok eltüntetése nem lehetetlen feladat!

Nem a te hibád!

Nem hibáztathatod magad: azok a csúnya sárga foltok a fehér pólódon nem a rossz higiénia vagy a túlzott izzadás bizonyítékai. Egy kémiai reakció eredménye, amely akkor következik be, amikor az alumínium - ami sok izzadásgátló hatóanyaga- egyesül a hónalj verejtékében lévő fehérjékkel. A legegyszerűbb módja ennek elkerülésére, a megelőzés: ha lecseréled az izzadásgátlód egy alumíniummentes dezodorra. De ha nem szívesen válnál meg a kedvenc izzadásgátlódtól, természetesen van más lehetőséged is. 

Valóban a fehérítő használata a leghatékonyabb mód?

A fehérítő károsíthatja a szövetben lévő szálakat, és bár eltávolítja a foltokat, a mosott ruhadarabok sárgábbak lehetnek a várt fehérnél. A legjobb módja annak, hogy visszaállítsuk a fehér holmink eredeti színét, ha megsárgult vagy elszíneződött, az az, hogy beáztatjuk meleg vízbe mosóporral, és nátrium-alapú fehérítőt használunk. A maximális tisztítási eredmény elérése érdekében használjunk kiváló minőségű mosószert, ezen nem érdemes spórolni!

Ne hagyd sokáig a szennyes kosárban

Minél tovább vár a fehér pólód a mosásra, annál valószínűbb, hogy a foltok megkötnek, és nehezen eltávolíthatók. Érdemes a póló viselését követő egy héten belül kimosni azt. 

Az elszíneződött területek előkezelésére használjunk folteltávolítót, vagy folyékony mosószert. Ahogy észleljük az elszíneződés első jeleit, akkor alkalmazzuk mihamarabb a folteltávolítót.

Keresd azokat, amelyek kifejezetten sárga foltokra lettek kifejlesztve, és kövesd a használati utasításukat. Nagyjából 15 percig kell hagyni hogy kifejtse a hatását, majd utána egyből mossuk ki a ruhát, így megakadályozható az anyag károsodása. Használj hideg vagy langyos vizet a mosáshoz, mivel a forró víz fokozhatja a foltok megkötődését. Talán nem is kell említenünk, de a fehér ruháinkat ne mossuk ki más színű ruhadarabokkal, mert mosás közben elszínezhetik azt és akkor végképp búcsút mondhatunk a hófehér ragyogásnak.

Ha vegyszermentesen tisztítanád

  • Az ecet egy természetes tisztítószer, amely segíthet a sárga foltok eltüntetésében. Keverj össze egy rész ecetet és egy rész vizet, majd áztasd be a foltos részt ebbe a keverékbe 30 percig. Ezután mosd ki a pólót a szokásos módon.
  •  A szódabikarbóna szintén hatékony lehet a besárgult részek újrafehérítésére. Készíts pasztát 4 evőkanál szódabikarbónából és ¼ csésze vízből, majd vidd fel a foltra. Hagyd rajta 30 percig, majd öblítsd le. 
  • Továbbá a citromlé is természetes fehérítő hatású, és segíthet a sárga foltok ellen. Dörzsöld be a foltot citromlével, majd tedd ki közvetlen napfényre 30-60 percre, majd ezután mosd ki a pólót.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.