A kozmetikumok szavatossága - Mikor kell kidobni a lejárt cuccokat?

make-up, alapozó, arc, smink
Shutterstock - RomarioIen
rúzs krém púder
Előkerült a tavalyi naptej? Őrizgeted a kidobásra ítélt régi testpermetet? Egyiket se használd. A lejárt szavatosságú kozmetikumok a kukába valók.

Hány olyan flakon és tégely van a fürdőszobád polcán, ami időtlen idők óta ott porosodik? A testápoló, amit az illata miatt őrizgetsz, vagy a rúzs, amit ki tudja, mikor vettél, de csak kétszer használtad. A túlságosan régi kencéktől pattanásos leszel, bőröd lehámlik, és a fertőzések sem kerülnek el - így néha nem árt "nagytakarítani" a kozmetikumok között!

kozmetikumok
Kozmetikumok szavatossága- dobd ki a régi cuccokat!
Forrás: Shutterstock

Kozmetikumok szavatossága: gyanús jelek

Azt, hogy egy kozmetikum megromlott, azonnal észre lehet venni, hiszen megváltozik az állaga, avas szag érződik belőle. Ilyenkor érdemes azonnal kidobni, hiszen a romlott krém, vagy rúzs akár kárt is tehet a bőrben. A kozmetikumok csomagolásán mindig feltüntetik, hogy felbontás után mennyi ideig használhatóak, ezt egy tégelyt formázó ikon mutatja. 

Ha a tégelyen 6M jelzés van, akkor felbontás után hat hónap a szavatossága az adott terméknek. 

Krémek

A megromlott krémek összeesnek, akár repedések jelenhetnek meg a felületükön, de a legbiztosabb jel a kellemetlen illat. Ha ilyen érzel, azonnal szabadulj meg a maradéktól, mert irritációt okozhat. 

  • A krémek, alapozók szavatossági ideje 6-12 hónap 

Dezodorok

Az izzadásgátló stiftek idővel kiszáradnak, elveszítik nedvességtartalmukat. Sok ilyen termékben van alkohol, ami idővel elillan belőle, ezért mennek tönkre. 

  • A dezodorok szavatossági ideje 2-3 év

Púderek, szemhéjpúderek, pirosítók

A por alapú kozmetikumok 1-2 év alatt romlanak meg. Érdemes velük együtt a sminkecseteket is lecserélni, hiszen a sörtékbe tapadt maradék ugyanúgy megromlik, tehát azt sem érdemes tovább használni. 

  • A por kozmetikumok szavatossága 12-24 hónap

Folyékony alapozók
Az arcbőr tökéletesítésére használt alapozódat és korrektorodat elvileg hathavonta kellene cserélned, mert a benne található anyagok vesztenek a minőségükből. Ha mégis azt szeretnéd, hogy kedvenc alapozód fél évnél tovább is kibírja, akkor tartsd a hűtőben, pláne nyáron - a meleg ugyanis roncsolja az adalékanyagokat.

  • Az alapozók és BB krémek szavatossági ideje 6-12 hónap
    Szájfények és rúzsok
    Ezeket nem érdemes két évnél tovább használni, ugyanis bebüdösödnek, és állaguk is megváltozik. Ráadásul a rúzs az a sminkeszköz, melyet előszeretettel kérnek el barátnőink a buli hevében. Igazából még az is mindegy, hogy ujjal érnek hozzá, vagy közvetlenül az ajkakra kenik, a baktériumokat nem tudod elkerülni, így akár egy néhány hónapos rúzs is lehet a bacik melegágya. Ha gyanús, inkább szabadulj meg tőle!
  • A rúzsok, szájfények szavatossági ideje 1-2 év
    Szempillaspirálok
    A nedves-krémes közeg eszményi élőhely a kórokozók számára, így itt tanyáznak a legtöbben. Ha ritkán használod a spirálodat, elég hathavonta lecserélni, ha azonban naponta sminkeled vele magad, akkor három hónapnál tovább ne tartogasd. 
  • A szempillaspirálok szavatossági ideje 3 hónap

Jó tanács: 

Tárold hűtőben a kozmetikumaidat, a nagy meleg nem tesz jót nekik. Utazáshoz pedig szerezz be mini kiszerelést, hogy ne kelljen a hatalmas flakonokat cipelned a bőröndben. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.