A banán egy trópusi gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek hozzájárulnak az általános jó közérzethez és segítenek fenntartani a szervezet egészségét. A banán tápanyagtartalma rendkívül gazdag; különösen magas a kálium, a C-vitamin, a B6-vitamin és a rosttartalma, amelyek mindegyike elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészség, valamint az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából. Reméljük minden nap eszel belőle!
A banán gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. Káliumtartalma mellett – ami jó a csontoknak - a másik fontos összetevője a C-vitamin, amely erős antioxidánsként működik és segít megvédeni a testet a káros szabad gyökökkel szemben. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, ami különösen fontos a vegetáriánusok és vegánok számára.
Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva eltelít minket, és így hosszú ideig nem leszünk éhesek.
A banán az egyszerű szénhidrátok közé tartozik, amely amellett, hogy sok cukrot tartalmaz, tele van káliummal is. A káliumot a szervezet rövid ideig tárolja, ezért ajánlott 30-60 perccel az edzés előtt fogyasztani a banánt. Könnyen magaddal tudod vinni az edzésre, ráadásul könnyen emészthető.
A szívbetegség a világ első számú haláloka. Ha azonban változtatunk az életmódunkon és az étrendünkön, azzal nagymértékben csökkenthetjük a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, amivel redukálható a stroke és a szívroham kockázata. Jó hír, hogy a banán tele van Omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, amely fokozza az izmok vérkeringését, ellazítja az ereket és elősegíti a vér átjutását a szervezetben, hozzájárulva ezzel a szív egészségéhez.
A banánban található pektin és rezisztens keményítő elősegíti a bélflóra egészségét. Ez különösen hasznos a gyomorproblémák enyhítésére. A banán rendszeres fogyasztása akkor is ajánlott, ha hasmenéssel, gyomorrontással küzdünk: pektintartalma „székletfogó” hatású, a benne található értékes tápanyagok pedig segíthetik a felépülést. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túl sok banán fogyasztása székrekedést, esetleg puffadást vagy egyéb hasi panaszokat is okozhat. Magas rosttartalmának köszönhetően teltségérzetet kelt, ezért fogyókúra ideje alatt is beilleszthető a diétánkba.
Ezt az édes gyümölcsöt nemcsak azért érdemes a napi étrendünkbe iktatni, mert a túlsúly leküzdésében segít. Naponta egy banán, és búcsút inthetünk a lehangoltságnak. A banánban lévő triptofán ugyanis segít a szervezetnek szerotonint boldogsághormont) termelni, ami javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.