egészségtudatos Banán egészségtudatos életmód
Finom, zamatos és édes, mint egy szelet finom sütemény, ráadásul még egészséges is. Azon túlmenően, hogy a banán egy olyan gyümölcs, amivel csillapíthatod az éhségérzeted, felbecsülhetetlen értéket képvisel vitaminokban, ásványi anyagokban, így számos egészségügyi előnnyel is jár a fogyasztása.

A banán egy trópusi gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek hozzájárulnak az általános jó közérzethez és segítenek fenntartani a szervezet egészségét. A banán tápanyagtartalma rendkívül gazdag; különösen magas a kálium, a C-vitamin, a B6-vitamin és a rosttartalma, amelyek mindegyike elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészség, valamint az emésztőrendszer megfelelő működése szempontjából. Reméljük minden nap eszel belőle!

Banán
A banán kiváló kálium, magnézium, valamint B6- és C vitamin forrás
Forrás: Shutterstock

A banán egészségügyi előnyei:

  • Tele van tápanyagokkal

A banán gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, amelyek hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. Káliumtartalma mellett – ami jó a csontoknak - a másik fontos összetevője a C-vitamin, amely erős antioxidánsként működik és segít megvédeni a testet a káros szabad gyökökkel szemben. A C-vitamin javítja a vas felszívódását, ami különösen fontos a vegetáriánusok és vegánok számára.

Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva eltelít minket, és így hosszú ideig nem leszünk éhesek.

  • Legnépszerűbb energikus snack

A banán az egyszerű szénhidrátok közé tartozik, amely amellett, hogy sok cukrot tartalmaz, tele van káliummal is. A káliumot a szervezet rövid ideig tárolja, ezért ajánlott 30-60 perccel az edzés előtt fogyasztani a banánt. Könnyen magaddal tudod vinni az edzésre, ráadásul könnyen emészthető.

Woman,Is,Preparing,A,Healthy,Detox,Drink,In,A,Blender
A banán felbecsülhetetlen értéket képvisel vitaminokban és ásványi anyagokban
Forrás: Shutterstock
  • Jót tesz a szívnek

A szívbetegség a világ első számú haláloka. Ha azonban változtatunk az életmódunkon és az étrendünkön, azzal nagymértékben csökkenthetjük a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, amivel redukálható a stroke és a szívroham kockázata. Jó hír, hogy a banán  tele van Omega 3 zsírsavakkal, folsavval és káliummal, amely fokozza az izmok vérkeringését, ellazítja az ereket és elősegíti a vér átjutását a szervezetben, hozzájárulva ezzel a szív egészségéhez.

  • Javítja az emésztést

A banánban található pektin és rezisztens keményítő elősegíti a bélflóra egészségét. Ez különösen hasznos a gyomorproblémák enyhítésére. A banán rendszeres fogyasztása akkor is ajánlott, ha hasmenéssel, gyomorrontással küzdünk: pektintartalma „székletfogó” hatású, a benne található értékes tápanyagok pedig segíthetik a felépülést. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a túl sok banán fogyasztása székrekedést, esetleg puffadást vagy egyéb hasi panaszokat is okozhat. Magas rosttartalmának köszönhetően teltségérzetet kelt, ezért fogyókúra ideje alatt is beilleszthető a diétánkba.

Worker,In,Fruits,And,Vegetables,Shop,Is,Holding,Bananas.,Close
A banán természetes cukrokat tartalmaz
Forrás: Shutterstock
  • Hangulatjavító hatással bír

Ezt az édes gyümölcsöt nemcsak azért érdemes a napi étrendünkbe iktatni, mert a túlsúly leküzdésében segít. Naponta egy banán, és búcsút inthetünk a lehangoltságnak. A banánban lévő triptofán ugyanis segít a szervezetnek szerotonint boldogsághormont) termelni, ami javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stresszt.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.