Tudtad? Ez történik, ha reggel megiszol egy pohár vizet!

Egy pohár víz reggel, hogy jobb kedved legyen
Alliance Images/Shutterstock - Cozine
hangulat víz hidratálás egészség
Az emberi test 60-70%-a víz, így amikor az egészséges 8 óra alvás után felébredsz és iszol egy pohár vizet, pontosan azt adod a szervezetednek, amitől működik.

A mindennapi jó szokások hatnak a mentális és a fizikai egészségünkre. Ezeket nem kell egyszerre bevezetni, hanem lépésről lépésre érdemes magunkat és a szervezetünket hozzászoktatni. Egy pohár víz elfogyasztása reggel, egyből ébredés után kis változás, ami annál nagyobb hatással lesz az életedre.

Egy pohár víz reggel, hogy jobb kedved legyen
Egy pohár víz ébredés után javítja a hangulatod
Forrás: Shutterstock

Egy pohár víz reggel javítja a hangulatod

Az International Journal of Environmental Research and Public Health 2020-ban kezdte el kutatni, hogy milyen hatással van a kognitív teljesítményre, a hangulatra és a memóriára a reggeli vízfogyasztás. A kutatásban résztvevők 12 óra dehidratáció után reggel 8-kor keltek fel, és ébredés után egyből különböző mennyiségű vizet fogyasztottak el.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik nem ittak reggel vizet, szomjasak, fáradtak és rossz kedvűek voltak. Akik 200 ml, azaz egy pohár vizet ittak, nem maradtak szomjasak, kevésbé voltak fáradtak és jobb hangulatban voltak.

A kutatásból az is kiderült, hogy akik 2 pohár vízzel indították a napot, azoknak javult a munkamemóriájuk. Ez az, amit a döntéshozatalkor, problémamegoldáskor és fókuszáláskor használsz.

Az ébredés utáni vízfogyasztást úgy tudod könnyen beépíteni a napodba, hogy az ágyad mellé teszel egy kulacsban vizet, így az az első dolog, amit az ébresztő után meglátsz, vagy az ébresztőddel együtt beállítasz egy emlékeztetőt is a telefonodon.

Fontos megjegyezni, hogy a reggeli vízfogyasztáson túl elengedhetetlen, hogy napközben is megidd a megfelelő mennyiségű vizet, hogy hidratált és egészséges maradj.

Megfelelő napi hidratáció

A napi ajánlott vízfogyasztás 2-3 liter között mozog, a nyári hónapokban inkább a 3 litert érdemes megcélozni. A megfelelő mennyiségű víz szabályozza a testhőmérsékletet, támogatja az emésztést és biztosítja a megfelelő sejtműködést.

Ha nem iszol eleget, akkor fellép a dehidratáció, amit könnyen és gyorsan felismersz, hiszen olyan tünetekkel jár, mint a fáradtság, fejfájás, szédülés és csökkent teljesítőképesség.

Ha jobban hidratálsz, jobban teljesítesz!

 

Tippek, hogy egész nap hidratált maradj

Alakíts ki magadnak vízivási szokásokat. Alapvetően a szervezeted is emlékeztetni fog, hiszen ilyenkor érzed, hogy szomjas vagy, de nem mindegy, hogy ilyenkor mit iszol. A legjobb pedig az, ha meg sem várod, hogy szomjas legyél. Igyál rendszeresen, kevesebbet, hogy a szervezeted állandóan hidratált legyen.
Adunk pár tippet, hogy könnyebb legyen beépíteni a megfelelő mennyiségű vízfogyasztást a napi rutinodba.

1. Szerezz be egy kulacsot

A mértékegységgel és jelölésekkel rendelkező palackok és kulacsok segítenek abban, hogy nyomon kövesd, hogy mennyit iszol. Ezekből találsz akár több litereset is.

2. Üdítők és gyümölcslevek helyett is víz

A gyümölcslevek és az üdítők nem minden esetben helyettesítik a vizet, és csak rövid távon oltják a szomjúságod. Ha 100% gyümölcsből készült léről van szó, annak 85% körüli a víztartalma, így hidratáló hatású lesz. A boltban kapható gyümölcsleveket fogyaszd mértékkel. Az üdítők és alkoholos italok után szomjasabb leszel, így ha ezeket fogyasztod, ne feledkezz meg a vízpótlásról sem.

3. A gyógytea is hidratál

A gyógynövényekből készült teák, a zöld tea és a fekete tea alkalmasak arra, hogy víz helyett fogyaszd őket, és nemcsak hidratálnak, hanem antioxidánsokkal is feltöltenek.

Érdemes ezeket is mértékkel fogyasztani, mert a jótékony hatásaik mellett, a túl sok is megárthat belőlük. Amikor gyógynövényből készítesz teát, nézz utána, hogy mennyi a napi javasolt mennyiség.

4. Emlékeztesd magad

Ne várd meg, amíg szomjas leszel, állíts be emlékeztetőt az okosórádra vagy a telefonodra. Miután sikerült habitussá tenned a vízivást, az emlékeztetőre már nem lesz szükség.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.