Tudtad? Ilyen sűrűn kellene mosni a farmernadrágot

Woman,Throws,Jeans,In,The,Laundry
Shutterstock - Elenia Photo
farmernadrág farmer mosás
Ha szeretnéd, hogy kedvenc ruhadarabod hosszú ideig szép és erős maradjon, akkor nem árt néhány dologra odafigyelni. A farmernadrágot nem szabad túl sűrűn mosni, de az sem tesz neki jót, ha ritkán kerül a mosógépbe.

A farmernadrágot eredetileg bányászok hordták. A „blue jeans-nek” nevezett nadrágstílust (szövetet) Jacob W. Davis találta fel még 1871-ben a Levi Strauss & Co.-val együttműködve, és Jacob W. Davis és Levi Strauss szabadalmaztatott 1873. május 20-án. A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor a '70-es évektől az Egyesült Államok nyugati partján munkaruhaként kezdték hordani, de a 20. század második felében – az 1960–70-es évektől – már divatcikk lett és más ruhadarabokat (szoknyákat, női ruhákat, zakó- vagy dzsekiszerű kabátokat), sőt cipőfelsőrészt és táskát is készítettek ebből az anyagból. Ma a hétköznapi viselet és az utcai divat szerves részét képezi.

A farmernadrágot ne mosd gyakran
A farmernadrágot nem célszerű túl sűrűn kimosni
Forrás: Shutterstock

A farmernadrágot a mindennapos viselet érdekében fontos, hogy megfelelően karbantartsd

Te tudod, hogy milyen gyakran kell farmert mosni?

Bizonyára számodra sem újdonság, hogy minél sűrűbben mosod a ruhaneműket, annál gyorsabban öregszenek, tönkremennek, és ez bizony kedvenc farmernadrágodra is igaz. Ha túl gyakran, és nem megfelelő módon mosod, a szövet veszít a színéből, felülete megkopik, minősége romlik, anyaga nyúlik. A farmernadrág az egyik legellenállóbb és legstrapabíróbb ruhadarab, ezért nem kell minden viselés után indokolatlanul kimosni.

A legtöbben mégis elkövetünk pár olyan hibát a farmer mosása során, amivel lerövidítjük a nadrág élettartamát, és így kedvenc farmerunk idő előtt a kukában végzi.

Shocked,Housewife,Looking,At,Jeans,While,Standing,Near,Washing,Machine
Ha túl sűrűn mosod, idő előtt tönkremegy
Forrás: Shutterstock

Az American Cleaning Institute szakértőinek tanácsa szerint a farmernadrágot három viselést követően kell csupán a mosógépbe dobnod. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a nadrág felületéről kórokozók kerüljenek a bőrre, a kezedre - és azon keresztül akár a szádba is. De ne feledd,  nemcsak a gyakoriság, de a mód is kulcsfontosságú.

Mutatjuk hogyan mosd helyesen?

  • A farmernadrágot fordítsd ki
    Ha a nadrágot egyszerűen csak bedobod a mosásba, akkor sokkal gyorsabban veszít a színéből. Ezért célszerű mindig kifordítani, mielőtt a gépbe rakod. Így is tiszta lesz, csak éppen a gép kevésbé fogja koptatni az anyagát, miközben összedörzsölődik a többi ruhával.
  • Ne használj túl meleg vizet
    A lehető legkímélőbb programot érdemes választanod a farmerhez, így nemcsak a színét, de a tartását is sokkal tovább megőrzi. A foltokat is inkább folteltávolítóval próbáld eltüntetni, nem pedig egy agresszívabb mosási programmal.
  • Válassz megfelelő mosószert hozzá
    Különösen a sötét színű farmereknél fontos, hogy olyan, speciális mosószert válasszunk, mely ellensúlyozza a víz klórosságát, megőrzi a sötét ruhák színét és visszafogja a fakulást. 
  • Ne tedd túl gyakran a mosógépbe
    Teljesen fölösleges minden alkalommal a gépbe dobnod, miután viselted. Vannak olyan nézetek, melyek szerint valójában soha nem is kellene kimosni egy farmert. Más elképzelések szerint 4-5 évente egyszer elegendő. Ez persze nem túl higiénikus megoldás, de havonta egy alkalommal megfelelő, ha berakjuk a mosásba, vagy 5-10 viselést követően.
    Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.