2024. okt. 9., szerda Dömös, Gerjén, Günter, Ibrány, Rusztem

Sminktörténelem: hogyan lett a piros rúzs az erő szimbóluma?

piros rúzs az erő szimbóluma
Shutterstock - Augustino
rúzs szépségápolás smink történelem
A piros rúzs viselése egy évezredekre visszamenő hagyomány. A piros szín az erő szimbóluma, ezáltal a piros rúzst is különleges jelentéssel ruházzuk fel. Bemutatjuk a piros rúzs történetét.

A piros rúzs a történelem során volt jó és rossz szimbólum is, ám ahogy ma ismerjük, az erő igazi szimbóluma. Már az ókori Egyiptomban is viselték, ám Európában sokáig rossz jelentéssel ruházták fel hivalkodó színe miatt. Ma már a piros rúzs alapkelléke a szépségápolási kellékeknek. Több ezer árnyalatból választhatunk, és a márkák kifejezetten szeretik használni, amikor figyelemfelkeltő vagy dominancia kifejezése a cél. A piros rúzs történelmét végignéztük, hogy megtudjuk, hogyan lett az erő szimbóluma.

piros rúzs az erő szimbóluma
A piros rúzs nem mindig volt népszerű a történelem során
Forrás: Shutterstock

A piros rúzs az erő szimbóluma

A piros rúzs sok mindent elárul viselőjéről. A modern szépségápolás alapkelléke viszont már közel 5000 éve használatban van. A korai civilizációk a modern világ számára furcsa összetevőket használtak fel a piros rúzs elkészítéséhez, mint például bogarak, halpikkely, kövek és méhviasz.

Az ókori Egyiptomban a piros rúzs státuszszimbólum volt a férfiak és a nők körében is. Az ókori görögöknél viszont a törvények szerint a prostituáltak viseltek piros rúzst, hogy a férfiak ne keverjék őket össze a magasabb státuszú nőkkel. Ázsiában a kínaiak elkészítették az első ajakbalzsamot és a piros volt a domináns szín.

Évekkel később, a sötét középkorban a piros rúzsnak nem volt jó híre Európában. Angliában viselőjét az ördög megtestesülésének tartották, ám mivel I. Erzsébet angol királynő imádta, így a rúzs egyre népszerűbb lett uralkodása alatt. A királynő szerint gyógyító és védelmező hatása volt a piros rúzsnak, ám mára már tudjuk, hogy ez nem igaz. Nagyon sok piros rúzs mérgező anyagokból készült, mint a fehér ólomérc és a cinóber. Angliában újból megváltozott a vélemény a piros rúzs viseléséről. Viktória királynő szerint a piros rúzs illetlen viselet volt, ám sok nő titokban továbbra is ezzel színezte ajkait. Nagyjából ugyanebben az időben Franciaországban a jómódú nők szigorú sminkelési etikettje tartalmazta a piros rúzs viselését is.

Amíg a 20. század nem népszerűsítette a piros rúzst, addig gyakran társították erkölcsileg kétes nőkhöz, akik udvariatlanok, szexuálisan erkölcstelenek, sőt eretnekek.

Az 1900-as években a szüfrazsett mozgalom kötelezővé tette a piros rúzs viselését a felkelések és felvonulások során. A vezetők, Elizabeth Cady Stanton és Charlotte Perkins Gilman imádták a piros rúzst, mert meghökkentette a férfiakat és felhívta a figyelmet a szüfrazsettek egységére. A szüfrazsett mozgalmak világszerte átvették a piros rúzs viselését, így lett ez a mozgalom egyik szimbóluma. Miközben a piros rúzs népszerűsége egyre nőtt, a nők körében már eljött az ideje a változásnak, így volt igény arra, hogy viseljenek színt az ajkukon, megszabaduljanak a korzetektől és kényelmesebb ruhákba bújjanak, mint amilyeneket Coco Chanel is tervezett.

A második világháborúban a Szövetséges hatalmak hölgyei viselték a piros rúzst a hazafiasság szimbólumaként, miközben Hitler utálta. Ahogy a férfiak a háborúba mentek, úgy a nők dolgozni, ahol szintén szívesen kenték fel ajkukra a piros színt, hogy normalitást vigyenek a mindennapokba a nehéz idők alatt.

1941-ben és a háború idejére a piros rúzs kötelező volt az amerikai hadsereghez csatlakozó nőknek. Ekkor számos márka jelent meg különböző árnyalatú pirossal, amelyeket a győzelemről neveztek el.

A háború után Hollywoodban lett híres a piros rúzs, hiszen Marilyn Monroe-tól Elizabeth Taylorig minden sztár viselte, a glamúr szimbóluma volt, emlékezetessé tette viselőjét. Terémszetesen mindenki hasonlítani akart kedvenc sztárjára, így a piros rúzs egyre nagyobb népszerűséget kapott, ami mára megállíthatatlanná és feledhetetlenné tette. Nincs olyan nő, akinek ne lenne legalább egy árnyalat a sminkjei között.

A piros rúzsnak van egy progresszivitása, számos popkulturális pillanattal a történelemben. Miközben a szépségtrendek és sminkek jönnek mennek, a piros rúzs mindig is népszerű volt több ezer árnyalatával együtt, és mindig is erőt és státuszt szimbolizált, ahogyan ma is.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.