ajakápolás hideg ősz
A hideg, szeles őszi időben az ajkaink különösen érzékenyek lehetnek a kiszáradásra, ezért fontos, hogy tudjuk, hogyan előzzük meg a száraz ajkak okozta kellemetlen tüneteket.

Az ajkak kiszáradása, kicserepesedése rendkívül kellemetlen, fájdalmas érzéssel jár és a szeles, hideg őszi időben egyre gyakrabban fordul elő. Nem árt, ha tudjuk, milyen praktikák léteznek annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket a tüneteket. Tippek következnek a száraz ajkak ellen. 

Ajakbalzsam
A száraz ajkak rendkívül kellemetlen érzést okoznak
Forrás: Shutterstock

Hoztunk pár tippet a száraz ajkak ellen

1. Napvédelem

Annak ellenére, hogy ősszel kevesebbet süt a nap, rendkívül fontos az UV védelem, mert a káros sugarak ebben az évszakban is veszélyt jelentenek a bőrre. Használj UV védelemmel ellátott ajakbalzsamokat, hogy ajkaid védettek legyenek még a borúsabb napokon is.

2. Hidratálás

Nem csak az egészséges arcbőrt viseli meg a száraz, hideg levegő – az ajkaink hidratáltsága ugyanolyan fontos. A megfelelő hidratáltsághoz elengedhetetlenül szükséges, hogy minden nap megfelelő mennyiségű vizet igyunk. Hűvösebb időben hajlamosak vagyunk kevesebbet inni, mint nyáron, a rekkenő hőségben – ez könnyen a bőr és az ajkak kiszáradásához vezethet. Szakértők szerint egy felnőttnek napi 2,7 liter vizet kell meginnia ahhoz, hogy biztosítsa a szervezet megfelelő hidratáltságát.

3. Hámlasztás

Az ajkak heti egyszeri finom, gyengéd átradírozása segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és ezáltal elősegíti a bőr regenerálódását. Ha természetes megoldásra vágysz, készíts magadnak házi ajakradírt: keverj össze egy kevés barna cukrot olívaolajjal és masszírozd át vele gyengéden az ajkaidat

4. Ajakbalzsam

Használj rendszeresen ajakbalzsamot, mielőtt kimennél a hidegbe! Próbálj természetes összetevőjű termékeket keresni, a leghatékonyabbak között van a sheavaj, a kókuszolaj és az E-vitamin, amelyek kiváló megoldást nyújtanak az érzékeny ajkak kiszáradása ellen.

Sheavaj
A sheavaj nagyon jót tesz a száraz ajkaknak
Forrás: Shutterstock

5. Kerüld az ajkak nyalogatását

Ez egy ördögi kör lehet, ha egyszer elkezded, biztos, hogy ajakszárazság lesz a vége. Átmenetileg megkönnyebbülésnek tűnhet, ám a nyál gyorsan elpárolog és elvonja az ajkak természetes nedvességét.

6. Használj párásítót

A száraz levegő nedvességet von ki a bőrből. Ennek megelőzése érdekében használj párásítót, ami nem csak az ajkaidra, de az egész bőrödre is jótékony hatással van. Ősszel különösen jól fog esni, főleg, ha valami kellemes, nyugtató hatású illóolajjal kombinálod. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.