A bőrünk nem felejt: a fényvédelem most fontosabb, mint eddig bármikor

Young,Woman,With,Sun,Shape,On,The,Shoulder,Holding,Sun
Shutterstock - RossHelen
fényvédelem nyár UV sugárzás
A nyári hónapokban elengedhetetlen, hogy felkészültek legyünk. Sokan hajlamosak félvállról venni, de a megfelelő fényvédelem nagyon fontos: a káros UV-sugarak igen veszélyesek.

Sokan hajlamosak félvállról venni a megfelelő fényvédelmet, pedig a káros UV-sugarak igen veszélyesek. Tavasszal és nyáron pedig ezekre fokozottan kell figyelni!

fényvédelem
A nyári időszakban kiemelten fontos a fényvédelem
Forrás: Shutterstock

Mi is az az UV?

Ugyan az UV-sugarak a Földet elérő napsugaraknak csupán 5%-át teszik ki, a hatásuk mégis nagyon erős. Kétféle sugárzás létezik: UVA és UVB. Az utóbbiak felelősek a leégésért, rövidebbek és nyáron intenzívebbek, míg az UVA-sugarak ugyan hosszabbak, viszont egész évben jelen vannak.

Valóban ennyire veszélyes?

Noha a napégést okozó UVB-sugarakkal szemben az UVA-sugarak nem okoznak fájdalmat, mégis  nagyon veszélyesek. Elérik a bőr mélyebb rétegeit, és hosszú távú bőrkárosodásokat okozhatnak a 
szabadgyökök felszabadulása által. Egyes kutatások szerint a káros UV-sugarak az arcon lévő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelősek. Mindemellett a különböző bőrelváltozások, például a melanóma is egyre nagyobb veszélyt jelentenek.

Tényleg megégünk?

A napégés valós égés a bőrnek. Minél fehérebb a bőr, annál érzékenyebb a napfényre. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzen, nem kell órákat töltenünk a tűző napon, ugyanis már 15 perc erős napfénytől is felmelegedhet a bőr, bevörösödhet, fájdalmas lehet. Az epidermisz legfelsőbb rétege sérül, dehidratált lesz, és lehámlik. A napégés első- fokú égési sérülésnek számít, de ha hólyagok is kialakulnak, az már bizony másodfokú égési sérülés.

Nem baj, ha megpirultunk?

„Majd szépen bebarnul” – vallják sokan, ha egy strandon töltött nap után rákvörösre sülnek. Pedig ez nem túl jó hozzáállás. A bőrünk még az évekkel korábbi pirulásokra is „emlékszik”, és akár később is okozhat komoly, sőt káros elváltozásokat, például bőrrákot.

Mit jelent az SPF?

A feltüntetett faktorszám, az SPF (Sun Protection Factor) azt mutatja meg, hogy a bőrünk mennyi  sugárzást bír el fényvédő nélkül, mielőtt az UVB okozta pirulási folyamat elindul (például az SP30 esetében harmincszor többet, mint fényvédő nélkül). Ha barnulunk, az azt jelzi, hogy kevés fényvédőt használtunk, és az már a bőrkárosodás jele. Azt is biztosan érezzük, hogy a nap szinte megperzseli a bőrünket, nem olyan, mint gyerekkorunkban, vagyis nyáron mindenképpen szükség van legalább 30-as, de inkább 50-es faktorszámú termékre.

Mire kell ügyelni?

Hajlamosak vagyunk csak épphogy eldolgozni a bőrünkön egy kevés naptejet, és már indulnánk is  a tűző napra. Pedig az az általános szabály, hogy az arcra körülbelül negyed teáskanálnyi, vagyis két vastag ujjnyi (mutató- és középső ujj), míg a testre egy felespohárnyi adag kellene. Ha ezt helyesen betartanánk, akkor egy flakonnak körülbelül 10-12 alkalom után üresnek kellene lennie. Emellett arra is fontos ügyelni, hogy kétóránként mindenképpen krémezzük be magunkat, hiszen az izzadás miatt a fényvédő nagy mértékben veszít a hatékonyságából. Ha pedig vízbe megyünk vagy valamilyen fizikai munka, netán sport miatt extrán kimelegedtünk,  akkor egyből kenjünk a bőrünkre újra elegendő mennyiségű naptejet.

Miért kell külön?

Sokan nem értik azt, hogy miért van szükség külön arcra és testre való fényvédőre. Mivel az arcon, a nyakon és a dekoltázson sokkal vékonyabb és érzékenyebb a bőr, ráadásul elsőként ezeket éri a napsugár, ezért kiemelten fontos a védelmük. Keressünk speciálisan erre a területre való, minél magasabb faktorszámú fényvédőt.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.