Vörös szemek nyáron? Így számolj le vele 6 lépésben

Vörös szem, allergia, nyár, duzzadt szemhéj, karikás szemek.
Shutterstock - Shutterstock
bőr vörös smink arc szem
A kánikula és a folyamatos napsütés megviseli a szervezetet! Ennek a következménye az arcunkon is látható: sötét karikák, duzzadt szemhéjak, vörös szem. A jó hír viszont az, hogy néhány egyszerű bőrápolási és sminkelési trükkel a tekinteted ismét ragyogni fog!

A nyári melegben gyakoribb, hogy rosszul alszunk. Reggel aztán többnyire két kicsi, vörös, bedagadt szem néz ránk vissza a tükörből... Ráadásul az erős napsütés is igénybe veszi a látószervünket. De ha beveted ezeket a frissítő trükköket, hamar búcsút mondhatsz a vörös szemeknek!

Vörös szem, karikás szem, bőrápolás, sminktrükk.
Nyáron különösen fontos, hogy védjük és ápoljuk a szemünk, így megelőzhető a vörös szemek, karikák és duzzadt szemhéjak kialakulása.
Forrás: Shutterstock

Csillapítsd a duzzanatot!

Sokféle módon kezelheted a szem alatti püffedt területet. Íme, néhány villámpraktika!

1. Helyezz rá hűsítő és nyugtató hatású hideg uborkakarikákat. 

2. Kendőbe tegyél tört jeget, és fektesd a szemedre. A hideg hatására a véredények összehúzódnak, így csökkentik a szem alatti táskákat.

3. A reggelről megmaradt, kihűlt feketetea-filtert nyomkodd ki, és tedd 5 percre a szemedre. A vízhajtó hatású csersav leapasztja a duzzanatot.

4. Tegyél a szemed alá egy behűtött kiskanalat a domború oldalával lefelé, ez szintén segít a püffedtség eltüntetésében.

5. A szem körüli masszázs beindítja a nyirokkeringést, aminek a hatására a táskák mérséklődnek. Ehhez helyezd az orrtőhöz a mutatóujjaid, és enyhe nyomással vezesd végig az arcod két oldalán, a szem alatt, a halánték irányába. Ismételd ötször!

6. Rendszeresen püffedt szemmel ébredsz? Akkor érdemes odafigyelned a bevitt só mennyiségére is, mert ez az ásványi anyag elősegíti a víz felhalmozódását. 

Jöhet a profi segítség

A hialuronsavval átitatott zselés szempárna egyrészt tökéletesen hidratál, másrészt hűsítő hatásával csökkenti a duzzanatokat, mérsékli a fáradtság jeleit. Kezdd a használatával a reggeli készülődést! A koffeint tartalmazó szemkörnyékápolók és a masszázsgolyóval felvihető készítmények szintén bevethetők. Ha ezután ráncfeltöltő készítményt és fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó korrektort is alkalmazol, csodás eredményt érhetsz el.

Csapás a sötét árnyékokra

Megerőltetés hatására a szem körüli vérerek kitágulhatnak, így a szem alatti bőr sötétebbnek tűnhet. Hosszú távon a vértolulást olyan krémekkel kezelheted, amelyek például vadgesztenye-kivonatot tartalmaznak. Ez a hatóanyag javítja a bőr általános funkcióit, és erősíti, rugalmasabbá teszi az érfalakat. A sötét karikák azonnali eltüntetéséhez ideális a bőr természetes tónusánál egy árnyalattal világosabb folyékony korrektor használata. Fess vele egy lefelé fordított háromszöget a szemed alá, az arcod közepéig. Dolgozd a bőrödbe az ujjaiddal a kozmetikumot, majd lágyítsd púderrel. Így sokkal üdébb végeredményt érhetsz el.

Life-tanács: Bizonyos esetekben betegségek (pl. vashiány, pajzsmirigy-alulműködés, allergia) tüneteként is jelentkezhetnek a karikák. Amennyiben folyamatosan sötét árkok vannak a szemed alatt, mindenképp fordulj orvoshoz!

A vörös szem nem divat

A kialvatlanságra, a pollenekre vagy a klímaberendezésre a szem gyakran reagál vörösséggel. A szemcseppek csillapítják a problémát, hiszen összehúzzák az ereket, de hosszú ideig nem használhatók. Alternatív megoldásként lehűtött kamillateás vattát is bevethetsz. 

Life-tanács: Ég a szemed? Alkalmazd a következő trükköt: a hüvelykujjad tedd a szemöldökcsont alatt a csukott szemhéjára, és finoman nyomja 1 percen át.

Zavaró lehet a napfény

A szemkörnyék vékony bőre akkor nem sínyli meg az erős napsütést, ha megfelelően felkészítetted rá, azaz kellően hidratált, feszes. A speciális fényvédő krémek, stiftek közül erre a területre a legjobb hipoallergén, illatanyagmentes készítményeket alkalmazni. A nap végén mindig távolítsd el a smink- és krémmaradványokat, majd tonizáld, végül ránctalanító- vagy hidratálókrémmel kend be a bőrt.

Life-tanács: Ha mégis leég a szemkörnyék, használjon napozás utáni hűsítő zselét, majd kenje be érzékeny bőrre szánt hidratálókrémmel. Természetesen csakis napszemüvegben menjen a napra! 

Gondold végig!

A szemed azóta vörös és könnyezik reggelente, amióta lecserélted a szemkörnyékápolódat vagy az éjszakai krémed, esetleg új sminktermékeket használsz? Akkor tarts pár nap szünetet, mert akár allergiás reakcióról is szó lehet!

Apró csalások sminkkel

Ha ezeket az apró sminktrükköket beveted, látványosan tompíthatsz a vörös szemeken és fekete karikákon.

Így lesz nagyobb: A halvány, csillogó szemhéjfesték, például a bézs és a barack árnyalatok megnyitják a tekintetet. A kis szem nagyobbnak látszik, ha a szemhéj belső részét világos, gyöngyházfényű festékkel színezed. Ha világos szemceruzával az alsó vízvonalat is hangsúlyozod, igazán látványos eredményt érhetsz el. A sötét szempillaspirál is kötelező! Vörös szem esetén a rózsaszín szemhéjfesték viszont nem jó választás, mert optikailag fokozza a pirosságot. 

Így lesz feszesebb: A felső szemhéjad enyhén megereszkedett? Először is kenj fel világos festéket a mozgó szemhéjra és a szemöldök alá. Ezt követően a mélyítővonalra, vagyis a szemöldökcsont alá félkör alakban vidd fel a sötétebb kontrasztszínt. Csak matt szemhéjpúdert használj, és figyelj a finom átmenetre! Végül a felső szempillasort erősen fesd ki. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.