Danny Trejo 80 éves - A rosszarcú mexikói képtelen a hűségre

hollywood Danny Trejo születésnap
Tudtad, hogy már nyolcévesen kipróbálta a drogokat, és később a halálbüntetéssel is szembenézett? Hogy mi jelentette Danny Trejo számára a megváltást, és miként került a filmszakbába, cikkünkből megtudhatod!

Noha a legtöbb filmjében rosszarcú mexikói keményfiúkat játszik, és a származása is mexikói, de Danny Trejo az Egyesült Államokban, közelebbről Los Angelesben jött világra 1944. május 16-án. Házasságon kívüli kapcsolatból született: az édesanyja a világháborúban harcoló férjét csalta meg az édesapjával.

Danny Trejo
Danny Trejo 80 éves lett.
Forrás: Northfoto

Elképesztően fiatalon szippantották be a drogok

Mindössze nyolcéves volt, amikor az egyik nagybátyja megismertette a füvezéssel, és egyben bevonta egy drogbiznisz lebonyolításába is. 12 évesen már a heroint is kipróbálta, és gyorsan függővé vált, fegyveres rablásokból próbálta meg előteremteni a szükséges pénzt.

Szembenézett a halálbüntetéssel

Az életmódja miatt gyorsan a börtönbe vezetett az útja. Összesen 11 évet ült a rácsok mögött különböző fegyházakban, köztük a hírhedt San Quentinben is. Egy börtönlázadás közbeni balhéja miatt kinézett számára a halálbüntetés is, de a tanúvallomások számára kedvezően alakultak.

A megtérése hozta el a megváltását

24 éves korára saját bevallása szerint teljes emberi ronccsá vált, aki biztos volt abban, hogy a börtönben fog meghalni. 1968 nyarán jött el számára a fordulópont, amikor úgy érezte, hogy ennél mélyebbre nem süllyedhet. Megtalálta a vallást és a 12 lépéses drogrehabilitáció módszerét, amelyek segítségével új ember lett belőle.

Nem akárhol lett bokszbajnok

Fiatalkorában ígéretes bokszolónak számított, de a sportkarrierjét is persze tönkretette a drogozás és a bűnözés. A rácsok mögött viszont újra bokszolni kezdett, és többszörös állami bajnok lett Kaliforniában a börtönök közötti kőkemény bajnokságban.

40 felett került a filmszakmába

A szabadulása óta folyamatosan segít mentorként más függőknek a leszokásban. 1985-ben anonim drogfüggők gyűlésén szólalt fel, ahol aztán a segítségét kérte egy fickó, aki akkor épp a Szökevényvonat című filmben dolgozott. Trejo elment vele a forgatásra, ahol egy idő után megkérdezték, el tudna-e játszani egy bunyós börtöntölteléket. Erre nem mondhatott nemet, és így indult el a színészi karrierje, 41 évesen.

Az unokatesója csinált belőle sztárt

Trejo nagyon sokáig csak apró háttérszerepekben, egy-egy jelenetes rosszfiúkat alakítva bukkant fel a filmekben. Ez 1995-ben változott meg a Desperadóval, aminek készítése közben ráadásul rájöttek Robert Rodriguez rendezővel arra, hogy ők valójában másodunokatestvérek. Rodriguez rendetései révén aztán Trejo igazi sztárrá vált, és az ő imidzsére kitalált Machete-filmekben főszerepet is játszhatott.

A színészkedés olyan neki, mint a fegyveres rablás

„Régebben én ugye fegyveres rabló voltam. Nincs még egy olyan adrenalinlöket, mint ami egy rablás közben éri az embert. Később sokáig nem éreztem hasonlót, de az első filmemnél újra, amikor a rendező felvételt kiáltott. Életem első felében börtönbe kellett mennem, ha rosszfiúként viselkedtem, most meg azért fizetnek, hogy ezt tegyem!” – nyilatkozta erről.

Danny Trejo képtelen a hűségre

Noha a drogokkal és az erőszakkal egy életre végzett, és a filmen alakított karaktereivel ellentétben mindenki a világ legkedvesebb embereként írja le, de Danny Trejo maga is bevallja, hogy ettől még nem lett szent. A hűtlenség bűnét például képtelen leküzdeni, minden eddigi kapcsolatát az tette tönkre. Ebből pedig volt jó néhány, köztük négy házasság is, amikből három gyereke született.

Ő minden idők egyik legfoglalkoztatottabb színésze

Egészen elképesztő mennyiségű, 434 tételből áll a filmográfiája: ennyi produkcióban szerepelt színészként élete során. Csak a tavalyi, 2023-as évben 17 filmben és sorozatban vállalt szerepet, és a naptárában a közeljövőre nézve már most szerepel 28 darab további produkció. Közöttük a Machete Kills in Space, amiben visszatér a legemblematikusabb szerepéhez egy űr(!)kaland erejéig.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.