Intimitáskoordinátor rántja le a leplet a filmek szerelmes jeleneteiről

A Bridgerton család mindhárom évada bővelkedik az erotikában 
Forrás: Istagram/Bridgerton -
Bridgerton család filmforgatás intimitás
Nem véletlen a romantikus filmek népszerűsége. A filmvásznon vagy a tévé képernyőjén két színész igazi valósággá varázsolja a kapcsolat legintimebb pillanatait is az intimitáskoordinátor segítségével. De vajon mi a munkája pontosan?

Az egyre népszerűbb streaming szolgáltatókat nem kötik olyan szabályok, mint a korábbi, hagyományos tévécsatornákat, hiszen ezek saját felületeikre készítenek műsorokat, amelyeket nem korlátoz a tévéadásokra vonatkozó szigorú elvárás. Ez pedig azt jelenti, hogy sokkal több a korhatáros alkotás és egyre több intim részletet láthatunk a képernyőn. A színészeknek ez sokszor megterhelő lehet, de hogy mindvégig biztonságban érezzék magukat, két éve megjelent egy új szakember a forgatásokon: az intimitáskoordinátor.

A Bridgerton család, Bridgerton, intimitás koordinátor
Az intimitáskoordintátor felel a szerelmes jelenetekért 
Forrás: Netflix

A sorozat, amiben a szex a főszereplő és az intimitáskoordinátor szerepe is felértékelődik

Az HBO saját gyártású sorozata a Fülledt Utcák az 1970-es évek New Yorkjának sötét oldalát mutatja meg. A klubok és prostituáltak világában játszódó filmben végigkövethetjük a később hatalmas üzletté vált pornóipar létrejöttét is. A film nem szégyenlős, rengeteg szexjelenet van benne, és a második évadban már alkalmaztak egy intimitáskoordinátort. 
 

16 éves voltam, amikor az első filmemet forgattam, és már abban is volt szexjelenet

 – mondta el az egyik főszerepet játszó Emily Meade. – A pályám során gyakran éreztem magam kényelmetlenül az ilyen helyzetekben. A Fülledt utcák első évada egyáltalán nem volt rosszabb, mint a korábbi forgatásaim, de mivel ez a szexről szól, és sorozat, sokkal több ilyen jelenetet kellett leforgatnunk. Elgondolkodtam, hogy sokszor ma már akkor is kaszkadőrt használunk, amikor egy autókkal teli utcán kell átkelni. Az is régóta természetes, hogy ha védelemre szoruló szereplők, például gyerekek vannak a filmben, mellettük mindig van valaki, aki arról gondoskodik, hogy semmi kényelmetlent ne kelljen tenniük. 

De akkor vajon egy ennyire intim témában, mint a szex, miért nem figyel valaki kifejezetten erre?
A színésznő kérdésével a producerekhez fordult, akik nyitottak voltak a kezdeményezésre, és ezzel egy új szereplő került a filmek stáblistájára.

Mit is kell koordinálni?
 

Az első intimitáskoordinátor Tonia Sina volt, aki már 2004-ben végzett ilyen munkát. A Fülledt utcák forgatására a korábban színházban és független filmekben segédkező Alicia Rodis érkezett. 
– A munkám részeként megbeszélem a rendezővel és a forgatókönyvíróval, mit is szeretnének. Egyeztetek a sminkkel, öltöztetőkkel és természetesen a színészekkel. 

A munkám célja az, hogy senkit ne érjen meglepetés a kamerák előtt. Így a színészeknek nem kell nemet mondaniuk a rendezőnek, ha valamit kényelmetlennek éreznek, velem megbeszélhetik, én pedig közvetítem a véleményüket. 

A forgatás előtt mindig tartunk még egy megbeszélést a résztvevőkkel, ahol egyeztetjük a részleteket és megbizonyosodunk mindenki beleegyezéséről. Amikor a kamera forog, a monitoron is ellenőrzöm, hogy tényleg csak azt lássuk, amire mindenki rábólintott – magyarázza munkáját a szakember.

Ma már a legtöbb olyan produkcióban megjelenik ez a szakma, ahol szexjeleneteket forgatnak. A munka részeként a szakemberek korlátozhatják, hogy ki lehet jelen a forgatásakor, hogy a monitorok más helyiségekben ki legyenek kapcsolva. Az előre kitalált kész terv követése pedig garantálja a kellemetlen meglepetések elkerülését. Ha az intimitáskoordinátor korábban jogászként dolgozott, mint az Outlander (Az idegen) című sorozat esetében, még nagyobb a garancia, a színészek elmondása szerint.

Outlander
Az Outlander szátrjait, Sam Heughant és Caitriona Balfet is segítette az intimitás koordinátor
Forrás: Forrás: AFP

Tisztázatlan részletek
Korábban, amíg nem volt a forgatásokon intimitáskoordinátor, sokszor a véletlenen vagy a rendező és a színészek jóérzésén múlt, hogy egy-egy színésznő milyen érzésekkel távozik a forgatásról. A legkirívóbb eset az 1972-es Utolsó tangó Párizsban című Bernardo Bertolucci film forgatásán történt. A film egyik leghíresebb jelenete egy erőszakot ábrázol. A színészek akkor 48 éves Marlon Brando és a 19 éves Maria Schneider voltak. A jelenetről, a használt kellékekről és részletekről a színésznőnek csak közvetlenül a forgatás előtt szóltak, mivel a rendező azt akarta, hogy ne eljátssza, hanem átélje a megaláztatást, amit filmbeli karaktere is átél. A forgatást és a film fogadtatását követően a színésznő mély gödörbe került, drogokat használt és öngyilkosságot is megkísérelt, évekig tartott, míg túltette magát az eseten.
 

Szenvedélyes találkozások történelmi köntösben
Az elmúlt időszakban talán a Netflix által készített Bridgerton című sorozatban láthattuk a legforróbb, realisztikus szexjeleneteket. Bár a második évadra kissé visszavettek az alkotók ebből az irányból, azért az epizódok továbbra is bőven korhatárosak. A sorozat intimitáskoordinátora természetesen itt sem csak azért volt jelen, hogy a lehető legszebbre komponálja a szexjeleneteket. A két évad egy-egy szerelmespárról szól, és az ő filmbeli jellemük, történetük is meghatározta, milyen szenvedéllyel zajlanak ezek a találkozások. A Bridgerton már az első pillanattól igénybe vette Elizabeth Talbot szakértelmét, így a színészek az első pillanattól tudták, hogy nem kell semmi olyat megtenniük, ami váratlan, kényelmetlen vagy elfogadhatatlan számukra.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.