Szabadon száguldó férfiak bőrruhában: ezek a kedvenc motoros filmjeink

The world's fastest Indian (2005) New Zealand / USA
Photo12 via AFP/Burt Munro The world's fastest Indian Year: 2005 - New Zealand / USA Anthony Hopkins Director: Roger Donaldson (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP) - Photo12 via AFP
filmajánló mozi motor
Június 20-án kerül a hazai mozikba a Motorosok című film, amiben két hollywoodi színészgeneráció két férfiikonja pattan nyeregbe Austin Butler és Tom Hardy személyében. Itt volt hát az ideje, hogy listára gyűjtsük a legemlékezetesebb elődjeiket.

A vad (1953)

A motoros életformát és a motoros bandákat A vad emelte be a hollywoodi filmekbe és a köztudatba. Egyúttal megteremtette a jelenség ikonográfiáját – azóta is így ábrázolják a motoron ülő kemény fickókat, és ez persze visszahatott arra is, ahogyan a valóságban kinéznek a motorosok. Ehhez persze az is kellett, hogy a kisváros életét felforgató, a seriff lányával szerelembe eső bandavezér szerepében nehéz elképzelni menőbbet, mint Marlon Brando.

Szelíd motorosok (1969)

Igazi nemzedéki kultfilm a Dennis Hopper rendezte és Kovács László fényképezte Szelíd motorosok, a hippikorszak moziklasszikusa, amiben a motorozás a hétköznapi élet ostoba szabályai közül elkívánkozó szabadságvágy szimbóluma. Hősei eleve társadalmon kívüli figurák: állandóan úton lévő motorosok, akik ilyen-olyan illegális ügyletekből tartják fenn magukat. Az Amerikát átszelő utazásuk során pedig találkoznak számos lehetséges és szintén szabadságra törekvő életúttal, mint ahogy az is kiderül: az övék működőképes-e.

Harley Davidson és a Marlboro Man (1991)

A kilencvenes években nem nagyon létezett nagyobb szívtipró a mozivásznon, mint Mickey Rourke és Don Johnson, ha pedig ők ketten együtt motorra ültek, az pláne a maximumig húzta a menőséget. A közös kalandjuk amúgy egy B-kategóriás akciófilm sztorijával operál, amiben két nehézfiú a barátjuk bárját akarja megmenteni, de a főszereplői és a hangulata révén igazi kultfilm lett belőle.

A leggyorsabb indián (2001)

Anthony Hopkins motoron? Bizony ám, sőt a színésznagyság ezt a filmjét és alakítását tartja a saját kedvencének, hiába egy kevésbé közismert darabról van szó. Az új-zélandi Burt Munro valóban megesett történetéből készült moziban egy olyan öregurat játszik, aki a maga hosszú évek alatt megbütykölt, Indian márkájú motorjával indul el a világ leghíresebb gyorsulási versenyén. Mindezt Amerikában, egy egész élet álmának beteljesülését jelentő utazás keretében.

A szellemlovas (2007)

Nicolas Cage köztudottan képregényrajongó, és a számos kedvence között szerepel a motoros Szellemlovas karaktere, így mindent megtett érte, hogy ő játszhassa el a filmverzióban, még egy hülye parókát is bevállalt érte. A két keréken igazságot szolgáltató, jó és rossz határmezsgyéjén mozgó szuperhős eredetileg egy motoros kaszkadőr, aki magával az ördöggel köt paktumot egy szerettének gyógyulásáért cserébe.
 

Kemény motorosok (Sons of Anarchy) 2008-2014

Nem mozifilm, hanem sorozat, de kihagyhatatlan a listánkról a Kemény motorosok (Sons of Anarchy) sorozat, aminél az utóbbi években nem készült meghatározóbb mozgóképes alkotás motoros témában. A Sons of Anarchy egy motorosbanda neve, akik egy kedves amerikai kisvárossal élnek szimbiózisban: a helyiek elnézik nekik a nem mindig túl törvényes bizniszeiket, cserébe ők ügyelnek a rendre a városban és távol tartják a drogokat és a bűnözőket. De lehetséges-e hosszú távon jóra törekedve rosszat cselekedni?

Motorosok (2024)

A motorozás a 2020-as években is a menőség és a szabadság egyfajta szimbóluma, és ha két olyan szívtipró színész, mint Tom Hardy és Austin Butler bőrcuccokba öltözve motorra pattan, az már önmagában felkelti a figyelmet. De a Motorosok nem csak ezért ígérkezik az év egyik legizgalmasabb mozicsemegéjének: a rendező Jeff Nichols korábban olyan kiemelkedő független filmeket jegyzett, mint a Take Shelter és a Mud, de az újdonsült szerelme és a bűnbe sodródó bandája közt választani kényszerülő ifjú motoros sztorija is moziba csábít.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.