Sztárok vallanak a PCOS-ről: nem is hinnéd, hányan szenvednek a betegségtől

AFP or licensors/British fashion designer and singer Victoria Beckham arrives for the premiere of the movie "Lola" at the Bruin Theatre, in Los Angeles, California on February 3, 2024. (Photo by LISA O'CONNOR / AFP) - AFP
vallomás sztárvilág betegség PCOS
A policisztás ovárium (petefészek) szindróma, röviden PCOS a statisztikák szerint minden tizedik fogamzóképes életkorban lévő nőt érint, és változatos tünetekkel jelentkezik. Rengeteg sztár is szenved a betegségtől, közülük többen el is mondják, hogyan küzdenek meg vele.

Nem könnyű megnyílni, ha betegségről van szó, az ember szereti magában tartani a fájdalmát, nem szívesen osztja meg a szenvedését senkivel, és kicsit talán szégyelli is magát miatta. A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma egy összetett, a hormonháztartást komplexen érintő betegség, amely a gyermekvállalásra is hatással van, így még nehezebb beszélni róla. Ám néhány sztár kivételt tett, és őszintén vallott a küzdelmeiről.

bebe Rexha, PCOS sztár
Bebe Rexha is PCOS-sel küzdő sztárok között van
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Bebe Rexha nem sokat várt, a sztár, amint megkapta a diagnózist, TikTok-on beszélt róla

2024 május 29-én kapta meg a diagnózist, és azonnal élő TikTok-videóban mondta el követőinek, mit gondol a PCOS-ről.

„Két hete bevittek a sürgősségire, akkora fájdalmaim voltam. Az orvosom vakbélgyulladásnak gondolta, de valójában egy ciszta volt, ami kipattant.  A fájdalomcsillapítók nem hatottak, rossz volt a gyomrom és rettenetes fájdalmaim voltak. Az egyetlen dolog, ami segített – te is próbáld ki, ha cisztáid vannak – a melegítőpárna” — mondta el az énekesnő .

Daisy Ridley eleinte azt hitte, endometriózis okozza a problémáit

Disney's "Young Woman And The Sea" New York Screening
A Star Wars színésznőjéne nemcsak fájdalmat okoz a PCOS
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Tizenöt éves volt, amikor endometriózist diagnosztizáltak nála. A laparoszkópos műtét után nyolc évvel azonban újra fájdalmai lettek. A Star Wars sztárja azt mondja, a legrosszabb a bőre volt. 

„Mindent kipróbáltam: termékeket, antibiotikumokat, még több terméket, még több antibiotikumot, de ezek csak jobban összezavarták a szervezetemet. Végül kiderült, hogy policisztás petefészek szindrómám van, ez okozza a tüneteimet” — nyilatkozta Daisy Ridley a betegségéről.

Jaime King nem érette, miért vetél el újra és újra

2024 Hollywood Beauty Awards
A színésznő sokáig várt, mire gyermee születhetett
Forrás: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

A Szívek doktora című sorozat sztárja az orvosok felkészültségét, a tudás és tájékoztatás hiányát okolja azért, amiért éveken át, újra és újra elvetélt, és fogalma nem volt róla, hogy miért.

„Húszévesen veszítettem el az első babámat. Utána éveken át újra és újra elvetéltem, mire megszülethetett az első gyermekem. Nem tudtam, miért történik ez velem, nem tudom kifejezni, mit éreztem és érzek ma is, csak, mert nem tájékoztatnak, nem mondják el, hogy az anyaság nem mindeninek adatik meg, és azt sem, hogy ennek mi az oka” — magyarázta el Jaime King, miért haragszik az orvosokra.

Victoria Beckham, akiről négy gyerekkel nem is gondolnád...

Victoria Beckham
Victoria Beckham sokáig csak mosolygott, amikor a gyerekérdésről fagatták
Forrás: Getty Images

A Spice Girls egykori énekesnőjének és férjének, David Bechamnek négy gyermeke van, így ha valakiről, Victoria Beckhamről nem feltételeznénk, hogy ő is PCOS-sel küzd. Pedig neki sem ment könnyen a teherbeesés. Amikor megkapta a diagnózist ő és sztárfocista férje a harmadik gyermekükkel próbálkoztak. A sztár a diagnózist követően beszélt arról, mit élt át addig, míg nem tudta, mi okozza a nehézségeiket:

„Ahányszor elmegyek valahova, valaki megkérdezi: terhes vagy? Eleinte homályos válaszokkal és mosolyogva próbáltam kikerülni a további kérdéseket, de mostantól a nyílt, brutális őszinteséghez folyamodom. Megtartom ezt a széles mosolyt, és valami ilyesmit mondok majd: a PCOS-em miatt küzdök a meddőséggel, ezért a férjemmel több termékenységi kezelésen is átestünk. Még nincs baba, de hamarosan jönni fog!”

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.