Idegrendszeri problémával kell együtt élnie a Harry Potter sztárjának – 10 érdekesség a 35 éves Daniel Radcliffe-ről

születésnap Harry Potter Daniel Radcliffe
Varázslótanoncból 35 éves férfi lett. Egykor Daniel Radcliffe volt a leggazdagabb brit tini, ma pedig már édesapa.

Kelet-Európához és Afrikához is kötik a felmenői, az allergiája problémát okozott Harry Potterként, az alkoholizmust is leküzdötte, és épp kisbabát nevel. 35 éves lett Daniel Radcliffe, aki már régóta nem (csak) az a fiú, aki eljátszotta a kis varázslótanoncot.

Daniel Radcliffe 35 éves lett
Daniel Radcliffe 35 éves lett
Forrás: AFP 

Daniel Radcliffe beleszületett a szakmába

1989. július 23-án Londonban jött világra, Daniel Jacob Radcliffe néven. A szülei mindketten színészkedtek fiatal korukban, majd az édesapjának könyviadóknak dolgozó ügynök, az édesanyjának filmek szereplőválogatását végző castingos lett a foglalkozása. Így nem meglepő, hogy már egészen kicsi korától kezdve Daniel Radcliffe is elkezdett szerepelni.

Kelet-Európához és Afrikához is kötik a felmenői

Apai ágon északír és protestáns a családja, az édesanyja pedig Dél-Afrikában született. De nem afrikai ősöktől: erről az oldalról Litvániából, Lengyelországból, Oroszországból és Németországból kivándorolt-elüldözött zsidók voltak Redcliffe felmenői.

Allergiás a kontaktlencsékre

Ez pedig komoly gondot okozott az első Harry Potter-film előkészületei során. A könyvekben ugyanis zöld Harry Potter szeme, míg Radcliffé kék, és ezt kontaktlencsékkel próbálták megoldani a készítők. Miután kiderült Radcliffe allergiája, elkezdtek digitális trükkben gondolkodni, de az meg túl drága lett volna. Végül megkérdezték a regényeket író J.K. Rowlingot, aki megnyugtatta őket, hogy a kék is teljesen rendben van, csak az a fontos a történet szempontjából, hogy Harrynek ugyanolyan legyen a szeme, mint az édesanyjának.

Ő lett a leggazdagabb brit tini

Az óriási sikert arató filmszéria ötödik darabjáért, a Harry Potter és a Főnix rendjéért már 8 millió fontos szupergázsit kapott Radcliffe, amivel a vagyona 23 millió fontra nőtt. Mindössze 18 éves volt ekkor, és ő lett ezzel Nagy-Britannia leggazdagabb tinédzsere. 

Leküzdötte az alkoholizmust

A 2009-es Harry Potter és a félvér herceg készítése idején Radcliffe komoly alkoholproblémákkal küzdött, ami saját bevallása alapján is a színészi játéka rovására ment. Ekkor döntött úgy, hogy végleg és teljesen felhagy az italozással, és 2010 augusztusa óta egy csepp alkoholt sem fogyasztott.

Ő az egyik legalacsonyabb filmcsillag

Harry Potter szerepében még jól jött az alacsony termete, pláne azokban az években, amikor a színészek gyorsabban kezdtek kamaszodni a filmek között, mint a könyvbeli énjeik. Az őt híressé tevő filmszéria befejeződése óta a 165 centiméter magas színész nem véletlenül látható gyakran szakállal, és a kis varázslótanonc karakterétől nagyon eltérő szerepekben: bizonyítani akar, kerüli a skatulyákat és keresi a helyét a filmvilágban.

Idegrendszeri problémával kell együtt élnie

A diszpraxia nevű, idegrendszeri eredetű probléma nehezíti meg az életét, ami a definíciója szerint a saját test és a környezet kölcsönhatásának zavara, és elsősorban a mozgáskoordinációban okoz fennakadásokat. Radcliffe a diszpraxia egy enyhébb változatával él együtt, de így is előfordul nála, hogy nehézségei támadnak a cipője befűzésével, vagy a kézírással. 

A punkzenét és a költészetet szereti

A kedvenc zenekarai között olyan punkbandák szerepelnek, mint a Sex Pistols, a Clash, a Strokes, vagy a Pixies. A költészetet pedig nem csak olvassa, de műveli is: 2007-ben a Guardian újság szellőztette meg, hogy egy Jacob Gershon néven publikáló fiatal költő valójában Radcliffe, aki a saját középső nevéből, és az anyai ági ősei nevéből alkotta meg a lírai alteregóját.

Épp kisbabát nevel

A beatkorszak legendás költőjét, Alan Ginsberget alakította Radcliffe a 2013-as Öld meg kedveseid című filmjében, aminek forgatásán megismerte az amerikai színésznő Erin Darke-t. Azóta egy párt alkotnak, és a tavalyi év áprilisában érkezett meg a kisfiuk.

Újra gonoszkodni fog

Épp a gyereke érkezése miatt dolgozott mostanában kevesebbet, a hazai mozikban utoljára 2022-ben láthattuk Az elveszett város főgonoszának szerepében. Azóta csak animációs sorozatok szinkronjában és a Csodatévők szériában működött közre. A közeljövőben két produkció készül Radcliffe szereplévésel: a Batso and the Wall című hegymászós mozi, és a Szemfényvesztők 3., amiben ismét negatív karaktert formál meg.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.