Több mint két évtized után ment hozzá a pasijához - 80. születésnapját ünnepli Geraldine Chaplin

 geraldine chaplin
Getty Images/'Dolares De Arena' Red carpet - The 9th Rome Film Festival - Stefania D'Alessandro
születésnap Geraldine Chaplin színésznő
A mozilegenda Charlie Chaplin lánya nem csak az apja révén rendelkezik világhírű felmenőkkel, és saját jogon is igazi filmsztárrá tudott válni. A 80. születésnapját ünneplő színésznő karrierje és élete számos érdekességet rejt, ezek közül szemezgettünk.

Geraldine Chaplin tehetséges filmsztár, aki nem csak világhírű felmenőinek köszönheti sikereit. A színésznő ma ünnepli a 80. születésnapját, a jeles nap alkalmából pedig összegyűjtöttünk számos érdekességet vele kapcsolatban.

Geraldine Chaplin
Geraldine Chaplin 80. születésnapját ünnepli
Forrás: Getty Images

Geraldine Chaplin karrierje és élete számos érdekességet rejt

 

Hét testvér mellett nőtt fel

A kaliforniai Santa Monicában jött világra 1944. július 31-én, a mozilegenda Charlie Chaplin és Oona O’Neill első közös gyermekeként (Chaplinnek a korábbi három házasságából már született három másik utódja). Az édesapja ekkor 55 éves volt, az édesanyja mindössze 19, és később még hét további gyerek érkezett a családba.

Nem Charlie Chaplin az egyetlen világhírű felmenője

Anyai ágon is híres művészek az ősei. Az anyai nagyapja nem más, mint a Nobel- és Pulitzer-díjas ír-amerikai drámaíró Eugene O’Neill (Hosszú út az éjszakába, Amerikai Elektra), de az anyai nagyanyja, Agnes Boulton is jelentős írói munkásságot tudhatott magáénak. Sőt, James O’Neill nevű anyai dédapja is neves színész volt.

Nyolcévesen kellett elhagynia a hazáját

Geraldine nyolcéves korában a családjuk egy európai nyaralást követően nem térhetett haza Amerikába: Charlie Chaplin állítólagos baloldali beállítottsága miatt nem engedélyezték a (hivatalosan angol állampolgárságú) sztár beutazását. A családjuk Svájcban telepedett le, Geraldine itt végezte az iskoláit, és közben tökéletesen megtanult franciául és spanyolul is.

Balett-táncos akart lenni

17 évesen szeretett bele annyira a balettba, hogy az iskoláit félbehagyva táncot kezdett el tanulni. Felvételt nyert a híres londoni Royal Ballet Academy-re, aminek elvégzése után profi balettosként táncolt Párizsban. Azonban úgy érezte, a kései kezdés miatt sosem lehet olyan jó a balett terén, mint amilyen szeretett volna lenni, ezért inkább abbahagyta a táncot, és egy ideig modellként dolgozott.

Elájult, amikor először meglátta magát a moziban

A mozi számára a legendás filmrendező David Lean (Arábiai Lawrence, Híd a Kwai folyón) fedezte fel, amikor szerepet ajánlott neki a Doktor Zsivágóban. Geraldine Chaplin a cannes-i díszvetítésen látta először a filmet, és amikor felbukkant a mozivásznon, elájult a sokktól. 

Eljátszotta a saját nagyanyját egy filmben

Sőt, egy olyan filmben, amiben őt magát pedig valaki más játszotta el. Ez a nevezetes eset a Chaplin című életrajzi moziban történt meg, amiben a címszereplőt Robert Downey Jr. formálta meg, Geraldine Chaplin pedig a főhős édesanyját, a saját nagyanyját alakította. A film cselekményében rövid időre felbukkannak Charlie Chaplin gyerekei is, köztük a nyolcéves Geraldine – akit így érthető okokból egy gyerekszínész játszott.

27 év után ment hozzá a pasijához

Híres szerelmi kapcsolat fűzte az 1970-es években a spanyol filmrendező Carlos Saurához, akit Shane nevű fia is született. 1979 óta a chilei fotóművész-filmrendező Patricio Castillo a párja, a közös gyermekük Oona Chaplin színésznő, akit többek között a Trónok harcában is láthattunk. A pasijával 27 év együttélés után, 2006-ban döntöttek úgy, hogy hivatalosan is összeházasodnak, és a szerelem azóta is tart.

Igazi világpolgár

Amerikában született, Svájcban nőtt fel, felnőttkorában a legtöbbet Spanyolországban élt, rendszeresen szerepelt olasz, francia, és spanyol filmekben is az amerikaiak mellett. Jelenleg Madridban, a francia Riviérán és Miamiban tart fent otthont.

Nyolcvan felett sem lassít

Egyáltalán nem tervez nyugdíjba vonulni, nemrég még A korona sorozatban láthattuk, és 2023-ban is két filmben játszott (Luka, Seneca: A földrengések kialakulása). De már leforgatta a The Wind Blew On posztapokaliptikus mozit is, és előkészítés alatt áll a Go West! című, kelet-európai disszidálós sztorit elmesélő filmje.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.