Vágy tárgya, utazás célja, gonosz rejtekhelye - ezek a kedvenc filmjeink a Holdról

mozi filmek Apollo 13. Hold
Július 11-től vetítik a hazai mozik a Vigyél el a Holdra című romantikus szatírát, amiben Scarlett Johanssonnak a NASA marketingeseként egyszerre kellene menedzselnie a holdraszállás PR-ját és egy jóképű űrhajós iránti vonzódását. A Hold már korábban is számos filmest megihletett a mozitörténelem során, listára gyűjtöttük a kedvenc példáinkat.

Scarlett Johansson főszereplésével érkezik a hazai mozikba is a Vigyél el a Holdra című romantikus vígjáték, de nem ez az első, hogy a Hold körül forog egy film története. Összeszedtük azokat az alkotásokat, amelyekben szintén fontos szerepet kap ez az égitest.

Apollo 13, Hold
Az Apollo 13 az egyik leghíresebb Holdraszállásról szóló film
Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Universal Pictures

Utazás a Holdba (1902)

A Holdról szóló, sőt ott játszódó filmek ősatyja egy olyan alkotás, ami az egész mozitörténelemben fontos kiindulópontot jelent. Georges Méliés 1902-es fekete-fehér némafilmjét (amit persze a korban zenekísérettel játszottak) szokás minden sci-fik atyjának tartani, de az se sokszor fordult elő korábban, hogy a frissen feltalált mozgóképet ne a valóság lefilmezésére, hanem valami kitalált, fantasztikus kalandtörténet elmesélésre használták volna.

Apollo 13 (1995)

„Houston, baj van!” A valaha volt egyik legismertebb és (szakértők szerint is) legélethűbb űrutazós film egy valóban megtörtént incidenst dolgozott fel: egy olyan 1970-es NASA expedícióét, amelynek Holdra kellett volna szállnia, de egy oxigéntank felrobbanása miatt még a Földre való visszatérése is veszélybe került. A megoldást pedig a Hold, pontosabban annak gravitációs ereje jelentette a megmeneküléshez.

Hold (2009)

David Bowie fia, a mára markáns rendezői életművet építő Duncan Jones ezzel a minimalista sci-fivel hívta fel magára először a figyelmet. A Holdon játszódó történetnek egyetlen szereplője van Sam Rockwell alakításában: egy ottani űrbánya kezelője, a holdállomás egyedüli lakója, aki egy multicég alkalmazottjaként három évre szerződve végzi a munkát a gépek segítségével. Amikor azonban egy furcsa baleset éri a főhőst a Hold felszínén, az állomásra visszakerülve megdöbbenve veszi észre, hogy már egy hasonmása is tartózkodik ott.

Iron Sky: Támad a Hold (2012)

Igazi bűnös élvezet, vállaltan B-kategóriás film az Iron Sky, ami abból az őrült alapötletből indul ki, hogy a Hold sötét oldalára menekültek a nácik a második világháborús vereséget követően, és azóta ott rejtőzve gyűjtik az erőt a visszatérésre. A saját magát sem komolyan vevő finn sci-fi kis költségvetésből is felvette a versenyt a hollywoodi produkciókkal, és imádta a világ, sőt folytatás is készült hozzá.

Az első ember (2018)

A címben jelzett első ember nem más, mint Neil Armstrong, aki minden földlakó közül először lépett a Holdra 1969-ben. Hogy milyen hosszú út vezetett idáig, arról szól ez a film Ryan Gosling főszereplésével, és a minden eddigi filmjével (Whiplash, Kaliforniai álom, Babylon) szenzációt okozó ifjú rendezőzseni, Damien Chazalle dirigálásában. Neil Armstrong magánéletén és űrhajósként bejárt útján keresztül lehetünk tanúi a Hold meghódításának, olyan izgalmas valósághűséggel, aminek révén mi is első embernek érezhetjük magunkat.

Ad Astra – Út a csillagokba (2019)

Nem az egész története játszódik a Holdon, de a távoli csillagokba vezető expedíció fontos állomását jelentik az ottani események az Ad Astrában. Ráadásul olyan jelenetek közepette, melyeknek ott a helye minden idők legjobbjai között Hold témában. Emellett Brad Pitt szinte egyszemélyes jutalomjátékát is elhozta ez a különleges hangulatú sci-fi, amelynek főhőse a rég eltűnt apját keresve indul csillagközi utazásra, hogy aztán nagyon meglepő dolgokra találjon.

Vigyél el a Holdra (2024)

Július 11-én kerül a hazai mozikba ez a romantikus komédia, aminek történetében fontos szerepet kap a Hold, még ha a szereplői a Földön is járnak – vagy maximum néha a fellegekben. A konteóhívők egyik kedvenc összeesküvéselmélete szerint a Holdra szállás sosem történt meg, a Földön vették filmre a híres képsorokat. Ezzel az ötlettel játszik el az a romantikus vígjáték, amiben Scarlett Johansson a NASA talpraesett marketingeseként egyszerre próbálja meg menedzselni az űrküldetés PR-ját és egy szexi űrhajós (Channing Tatum) iránti érzéseit.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.