27 évvel ezelőtt hunyt el Diana: a hercegné utolsó éjszakájának idővonala árulja el, hogy történt a tragédia

Princess Diana Retrospective
WireImage/Princess Diana Retrospective - Anwar Hussein
Diana hercegné Dodi Fayed évforduló
1997. augusztus 31. Ezen a napon vesztette életét egy tragikus autóbalesetben Diana hercegné. Halála az egész világot megrendítette. Hiába telt el azóta 27 év, sokan a mai napig gyászolják a szívek királynőjét. De mi is történt pontosan a tragikus éjszakán?

Hogy pontosan mit történt 1997. augusztus 31-én, azt csak azok tudnák megmondani, akik ott voltak. A londoni rendőrség a szemtanúk segítségével rekonstruálták a tragikus éjszakát, és évekig tartó vizsgálat után tették közzé megálapításaikat, amelyekből kiderül, mi előzte meg, és mi okozta Diana hercegné halálát. 

diana hercegné
Vajon mit törént Diana hercegné halálának tragikus éjszakáján? 
Forrás: Princess Diana at Awards Ceremony/black:CB2

Spekulációk és összeesküvés-elméletek után nyomozás derített fényt Diana hercegné halálának körülményeire

2004-ben a londoni Metropolitan Police elindította a Paget-műveletet, a Diana hercegné halálával és az azt körülvevő számos összeesküvés-elmélettel kapcsolatos hivatalos vizsgálatot. Dodi Fayed apja, Mohamed azt állította, a párt meggyilkolták, azt sugallva, hogy a királyi család nem tudta elfogadni, hogy egy egyiptomi muszlim végül Anglia leendő királyának mostohaapja lehet — olvasható a művelet 871 oldalas jelentésében. A rendőrség 2007 és 2008 között egy brit bírósági vizsgálat részeként tette közzé megállapításait. Ez az esküdtszék arra a következtetésre jutott, hogy Diana halálát a a paparazzók és a Mercedes sofőrje, Henri Paul súlyosan gondatlan vezetése okozta. Az idősebb Fayed elfogadta az ítéletet.

A nyomozás során elkészítették Diana hercegné utolsó éjszakájának idővonalát

1997. augusztus 30-án a walesi hercegnő és Dodi Fayed Szardíniáról a Párizs melletti Le Bourget repülőtérre repült. Délután fél négy körül szálltak le, paparazzók várták őket a kifutópályán. Philippe Dourneau, Dodi sofőrje felvette a párt, valamint testőrüket, és a 16. kerületben lévő Villa Windsor nevű Fayed-házba vitte őket. A csomagjaikat azonban egy másik Fayed-lakásban, a rue Arsène Houssaye-on tették le. Rövid látogatás után Diana és Dodi elindultak a Mohamed tulajdonában lévő párizsi Ritzbe, ahová délután fél ötkor érkeztek meg, és a szálloda Imperial lakosztályában szálltak meg.

Este 7 órakor visszatértek az Arsène Houssaye utcai lakásba. Ott maradtak körülbelül 21:30-ig, amikor is elmentek a Chef Benoît étterembe vacsorázni. Azonban gyorsan meggondolták magukat: „Eltérő beszámolók vannak arról, hogy a paparazzók mennyire nehezítették meg ezt az utat. Útban az étterem felé Dodi Al Fayed azt mondta Philippe Dourneau-nak, hogy vessék el az eredeti tervet, és a Chez Benoît helyett menjenek inkább a Ritz Hotelbe” — állapította meg a jelentés.

Hajnali 12:20-kor ketten elhagyták a párizsi Ritzet azzal a szándékkal, hogy visszatérnek a rue Arsène Houssaye-i lakásba. A rue Cambon hátsó kijáratán keresztül távoztak, míg Philippe Dourneau a főbejárat előtt várakozott egy autóban, ahol már jelentős tömeg gyűlt össze. Helyette egy másik sofőr, Henri Paul vitte el a párt. „Amint a paparazzók észrevették, hogy a pár a hátsó kijáraton távozott, gyorsan üldözőbe vették őket” — áll a jelentésben. Paul az autóval a Pont d'Alma alagútban a megengedett sebességhatár felett haladva egy oszlopnak ütközött, ő és Dodi Fayed a helyszínen vesztette életét. Dianát és testőrét, Trevor Rees-Jones-t kórházba szállították. A hercegnét helyi idő szerint hajnali 4 órakor nyilvánították halottnak. A toxikológiai jelentés szerint Paul a baleset idején ittas volt. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.