Egy eddig eltitkolt levélből derült ki: II. Erzsébet aggódott Harry és Meghan miatt

(L-R) Meghan, Duchess of Sussex, Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and Britain's Queen Elizabeth II pose for a picture during the Queen's Young Leaders Awards Ceremony on June 26, 2018 at Buckingham Palace in London. (Photo by John Stillwell / POOL / AFP) - AFP
brit királyi család II. Erzsébet brit királynő biztonság harry és meghan
Annak ellenére, hogy állítólag csalódott unokájában és annak feleségében, a néhai II. Erzsébet királynő utasította főtanácsadóját, hogy gondoskodjon a biztonságukról. Egy most nyilvánosságra hozott, 2020 elején írt levélből derül ki, hogy az uralkodónak fontos volt Harry és Meghan biztonsága..

A néhai II. Erzsébet a magántitkárán, Sir Edward Youngon keresztül üzente meg az akkori miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak, hogy fontosnak és szükségesnek tartja Harry és Meghan biztonságát. A most nyilvánosságra hozott levélből az is kiderül, miért gondolta ezt az egykori királynő.

Harry és Meghan
Harry és Meghan
Forrás: AFP 

„Bizonyára megérti, hogy a sussexi herceg és hercegné biztonságának biztosítása rendkívül fontos Őfelsége és családja számára. Tekintettel arra, hogy a herceg a királyi családba született, közszereplő és a katonaságnál szolgált, hogy a hercegné saját, független profillal bír, valamint arra, hogy a sussexi hercegi családot korábban szélsőségesek vették célba, elengedhetetlen, hogy a család továbbra is biztonságban legyen” - állt Young, a királynő nevében írt levelében. 

Bár Harry és Meghan biztonsága a néhai uralkodónak fontos volt, tudta, hogy a döntést nem ő hozza 

A feljegyzést Boris Johnson akkori miniszterelnöknek és az egész kabinetjének küldték el, és bár a kormányfő technikailag megtagadhatta volna II. Erzsébet kívánságát, egy királyi parancsot ritkán szegnek meg. Young levele rámutatott, hogy bár a királynő hangsúlyozta Harry és Meghan folyamatos biztonságának fontosságát, elismerte, hogy a végső döntést a RAVEC (Royal and VIP Executive Committee) fogja meghozni.

A levél részleteit a bíró mutatta be az ítélethozatalkor abban a rágalmazási perben, amelyet Harry herceg indított az Associated Newspapers Limited, a Daily Mail kiadója ellen. Az ügy az említett lapban 2022-ben megjelent cikkhez kapcsolódott, amely a herceg és a belügyminisztérium közötti, utóbbi biztonsági rendelkezései miatt folytatott jogi csatározásáról szólt.

Nem mindig állt II. Erzsébet az unokája mellé

A néhai brit uralkodó állítólag nagyon dühös volt, amikor Harry azzal fenyegetőzött, hogy beperli a kormányát.

„A királynő nem szereti, ha fenyegetik. Még ha a fenyegetés nem is személyesen neki szól, az ő hatáskörébe tartozik. Ez bosszantja és nagyon ingerült lesz tőle. Nem kívánja elidegeníteni Sussex hercegét és hercegnéjét, de ha folyamatosan úgy viselkednek, mint az elkényeztetett gyerekek, akik megpróbálják a saját akaratukat érvényesíteni, akkor kénytelen lesz így tenni”osztotta meg a véleményét a királyi író, Ingrid Seward 2022 januárjában.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.