Károly király temetését készítik elő: egyre rövidebb idieg tartanak a hivatalos megjelenései

brit királyi család temetés III. Károly Károly király
Elkezdték tervezni Vilmos és Harry édesapjának temetését, az ezzel kapcsolatos megbeszélések folyamatosan zajlanak. Azért van erre szükség, mert III. Károly király beteg, és nem kizárható a közeli halála.

Az elmúlt hónapokban Károly király egészségi állapota megromlott. A Buckingham-palota februárban jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála, mindössze egy héttel azután, hogy prosztataműtéten esett át.

Károly király
Bennfentesek szerint Károly király nincs jól, egyre rövidebb ideig tartanak a nyilvános megjelenései.
Forrás: PA Images via Getty Images

Bár a 75 éves, kétgyermekes családapa visszatért a királyi feladatokhoz, egy bennfentes szerint a dolgok nem úgy mennek, mint korábban.

„Már dolgozak a temetésének részletein. Megjelenik ugyan a nyilvánosság előtt, de egyre rövidebb ideig” - jegyzi meg a forrás. „Gyakran helikopterrel szállítják. Egy-egy rendezvény után hosszabb pihenésre is szüksége van.”

Külföldi lapok korábban arról számoltak be, hogy Károly valószínűleg hasnyálmirigyrákkal küzd, és az orvosok mindössze két évet jósoltak neki.

A palota azt sugalmazza, hogy Károly gyógyulóban van, de még mindig nagyon beteg” — magyarázza a bennfentes. „A palota tisztviselői elég gyakorlatiasak ahhoz, hogy tudják, a halála nem kizárható."

Károly király temetése: ekkor indul be a gépezet

III. Károly temetési akciótervének kódneve „Operation Menai Bridge”, amelyet egy walesi függőhídról neveztek el, utalva arra, hogy III. Károly király sokáig Wales hercege volt. A terv a 75 éves uralkodó halálának pillanatában lép érvénybe. Először az Egyesült Királyság miniszterelnökét tájékoztatják, majd a személyzet legfontosabb tagjait. Ezután következik a halálának hivatalos bejelentése, megkezdődik a hivatalos gyászidőszak, és működésbe lép a gépezet.

Fontos, hogy amikor eljön az idő, a királyi család készen álljon egy királyhoz méltó szertartás prezentálására. Károly különleges ízlése kétségkívül tükröződik majd a temetésén, hogy ez a koronázási ceremónián is látszott: új zenéket választott, és szokatlan módon vadvirágokat használt.

„A hivatalnokok gondoskodnak arról, hogy a király temetése megfeleljen a kívánságainak és elvárásainak, miközben betartják a megfelelő protokollt is” - folytatja a bennfentes. „Károly legalább ebben némi nyugalmat találhat.”

III. Károly király azóta uralkodik, hogy édesanyja, II. Erzsébet halála után 2023. májusában megkoronázták. 1952 óta trónörökös, de több mint 70 évet várt arra, hogy fejére tegyék a koronát. 73 évesen ő a brit történelem legidősebb trónra lépő uralkodója.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.