Tom Cruise legőrültebb mutatványai: a sztár vakmerőségének köszönheti mesés vagyonát

Tom Cruise
Getty Images/Mike Coppola -
akciójelenet Olimpia 2024 Mission : Impossible Tom Cruise
A párizsi olimpia záróünnepségén lélegzetelállító mutatványa ismét lenyűgözte a közönséget. De nem ez volt az első és valószínűleg nem is az utolsó Tom Cruise halált megvető akciójelenetei közül.

Tom Cruise annyira szereti a mozit, hogy hajlandó az életét is kockáztatni, hogy a lehető legjobb akciófilmeket készítse. A 62 éves amerikai filmsztár rendszeresen szembenézett már a halállal és feszegeti azokat a határokat, amelyeket a nagy hollywoodi sztároktól elvárnak, sőt, még annél is tovább megy...  A párizsi olimpia záróünnepségén is egy filmbe illő mutatványt hajtott végre

Tom Cruise a párizsi olimpia záróünnepségén
Tom Cruise a párizsi olimpia záróünnepségén
Forrás: Northfoto

Tom Cruise legnagyobb és legőrültebb mutatványai

Tom legutóbbi nagy mutatványa során az olimpia záróünnepsége alatti átadás részeként ereszkedett le a párizsi Stade de France tetejéről. Kötélen ugrott le, ahol a hivatalos olimpiai zászló várta, amit a Los Angeles-i polgármestertől, Karen Basstól és Simone Biles aranyérmes tornásztól vett át. Majd motorkerékpáron végighajtott Párizs utcáin, bemutatva a város szépségét, miközben az Eiffel-torony közelében várakozó géphez ért. Ezt követően egy előre felvett videórészletben látható, amint olimpiai zászlót kitűzi Los Angelesben, miután felfutott a mindenki által ismert Hollywood feliratig. De ezen a mutatványon kívül is már számtalanszor tette kockára saját életét híres filmjeiben.

Mission: Impossible - Leszámolás - Első Rész sziklaugrás jelenete

A legutóbbi Mission: Impossible filmben Tom ismét a halál arcába nézett, hiszen szó szerint leugrott egy szikláról motorbiciklivel egy újabb őrült akció részeként. Tom, aki nem használ kaszkadőröket vagy zöld vásznat, saját motorbiciklijével hajtott ki több száz lábnyi mélységbe, mielőtt kinyitotta volna az ejtőernyőt, és leereszkedett a völgybe. 

A filmtörténelem legnagyobb mutatványaként emlegetett jelenethez hatalmas rámpát építettek, miután hónapokig edzettek egy mindössze öt percig tartó jelenethez, ezzel is bizonyítva, hogy mennyi munka és erőfeszítés áll a vásznon látott pillanatok mögött. 

A mutatványról Tom Cruise így nyilatkozott: „Minden egyes apró mozzanatot újra és újra gyakorolsz és finomítasz” miután több mint 30 ugrást végzett naponta és összesen több mint 500 ejtőernyős ugráson vett részt.

Mission: Impossible – Utóhatás: A törött bokához vezető mutatvány

Tom Cruise gyakran dacol a halállal és feszegeti teste határait, de nem mindegyik veszélyes jelenet sikerül tökéletesen. A Mission: Impossible – Utóhatás forgatása során Tom, Ethan Hunt karakterében, több magas épületet is átugrott, miközben Henry Cavill gonosz August Walkerét üldözte. Az egyik jelenetben, amikor Tom teljes sebességgel futva ugrott át egyik épületről a másikra, nekiütközött egy falnak és eltörte a bokáját. Annak ellenére, hogy eltört a bokája, Tom folytatta a film forgatását, amely a kritikusok által legjobban elismert Mission: Impossible film lett.

Mission: Impossible - A helikopteres üldözés

A Mission: Impossible - Utóhatás forgatása alatt bár eltörte a bokáját, Tom Cruise továbbra is dolgozott a filmen, és még nagyobb kihívások elé állította kaszkadőr csapatát. 

Tom hónapokig napi 16 órát töltött azzal, hogy egyedül megtanuljon helikoptert vezetni, végül több mint 2,000 órát repült a levegőben. Mindezt azért, hogy meg tudja csinálni a helikopteres üldözés jelenetet. 

Az Airbus texasi bázisán tanult meg helikoptert vezetni, ahol engedéllyel rendelkező pilótaként szerzett tapasztalatait felhasználva bővítette a már így is lenyűgöző készségeinek sorát. De Tomnak nem csak a helikopter vezetését kellett megtanulnia, hanem több mint 30 méter magasan a levegőben kellett lógnia a helikopterről, egy kötélen lógva, miközben csak egyetlen biztonsági drót tartotta.

Halált megvető HALO ugrás

A félelmetes mutatványok listája, amelyeket Tom az évek során véghezvitt, hosszabb, mint bármely más színészé - de a HALO-ugrás a Mission: Impossible - Utóhatás című filmben az, ami kiemelkedik mind közül. 

A HALO-ugrás a High Altitude, Low Opening (nagy magasság, alacsony nyitás) rövidítése - ami azt jelenti, hogy az ejtőernyősök a szokásosnál nagyobb magasságból ugranak, és csak akkor nyitják ki az ejtőernyőjüket, amikor már nagyon közel vannak a földhöz. És Tom megcsinálta a saját HALO-ugrásos mutatványát... törött bokával. Beszállt a repülőgépbe, felemelkedett 25 000 láb magasra, és leugrott. 

Tom a Wirednek elmondta, hogy nem bánja ezeket a veszélyes mutatványokat: "Mindig is csináltam felháborító fizikai mutatványokat, már gyerekként is. Anyám hihetetlen türelemmel rendelkezett".

Mission: Impossible III forgatása alatt eltörtek a bordái

A film egyik meghatározó jelenete a híd elleni támadás, amikor vadászgépek bombázzák a Chesapeake Bay hidat, miközben Ethan Hunt rajta van. A film szinte minden trailerében szereplő jelenet az, amikor Tom Cruise a hídon egy autó oldalába vágódik, miközben mögötte további autók semmisülnek meg. Miközben megpróbálta elkészíteni ezt a tökéletes felvételt, Tom ismét megsérült: két bordája is eltört a mutatvány során. 

Tehát egy törött boka, két törött borda, ugrás 8000 méter magasból, és motorozás egy szikla szélén. Úgy tűnik viszont, hogy mindez megérte, hiszen a Mission: Impossible minden idők egyik legnagyobb filmes franchise-a, amely a világhír mellett jelentős vagyont is hozott a filmsztárnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.