Gyászol Hollywood: elhunyt a Star Wars legendás színésze

legenda star wars darth vader James Earl Jones
Meghalt James Earl Jones. A Csillagok háborúja és a Baseball álmok szereplője 93 éves volt.

James Earl Jones, aki a Star Wars gonosztevőjének, Darth Vadernek hangjaként vált ismertté, a New York állambeli Dutchess megyében lévő otthonában halt meg - erősítette meg a képviselője. A színész 93 éves volt. A Missouriból származó, EGOT győztes (Emmy, Grammy, Oscar, Tony) előadóművészt a családja vette körül az utolsó óráiban.

James Earl Jones, Darth Vader, Star Wars, Csillagok háborúja
A Star Wars színésze, Darth Vader hangja, James Earl Jones a 2017-es Tony-díjátadón
Forrás: 2017 Tony Awards - Show

Jonest széles körben az egyik legnagyobb színpadi színészként ünnepelték az Egyesült Államokban és nemzetközileg is. Két Primetime Emmy-díjat, egy Grammy-díjat és három Tony-díjat kapott. Bár Oscar-díjat filmszerepért nem nyert, 2011-ben tiszteletbeli Oscarral tüntették ki, amelyet Sir Ben Kingsley adott át neki.

A Broadway-sztárt egyetlen fia, Flynn Earl Jones gyászolja, akinek édesanyja Cecilia Hart. A néhai színésznő és Jones 34 évig voltak házasok. Cecilia - aki 2016-ban hunyt el petefészekrákban, 86 évesen - volt a színész második felesége. Egy évvel a halála után James szívhez szóló beszédben tisztelgett felesége előtt, amikor átvette a Tony-életműdíjat.

„Szeretném megköszönni a feleségemnek, Cecinek, hogy olyan csodálatos társam volt az életben és a munkában” - mondta a díjátadó ünnepség előestéjén 2017 júniusában. „És, hogy nagyszerű társproducere volt a fiunknak, Flynnnek, és hogy olyan káprázatos volt a vörös szőnyegen."

James legismertebb alakítása Darth Vader volt a Csillagok háborújában és Mufasa az Oroszlánkirályban, majd később a Broadway színpadán is megmutatta tehetségét.

„Tudtam, hogy Darth Vader hangjának nagyon-nagyon különlegesnek kell lennie” - mondta George Lucas, a Star Wars rendezője 2015-ben az American Theatre Wing egyik, Jones tiszteletére rendezett gáláján. „Valójában Orson Welles és James Earl Jones között kellett választani. James Earl Jones győzött. Nagyon kevés párbeszéddel megalkotta a valaha élt egyik legnagyobb gonosztevőt.”

James Earl Jones cukorbeteg volt

Jamesnél a 90-es évek elején 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak. A színész csak közel 20 évvel később beszélt nyilvánosan a diagnózisáról: azt mondta, véletlenül szerzett tudomást a cukorbetegségről.

„Nem észleltem semmilyen tünetet” - mondta 2018-ban. „Elmentem egy diétás- és edzésprogramba, abban a reményben, hogy fogyni fogok, és végül elaludtam a tornateremben egy padon ülve. Az orvosom, aki történetesen ott volt, azt mondta, hogy ez nem normális. Arra biztatott, hogy menjek el egy vizsgálatra, amit meg is tettem - és ott volt: 2-es típusú cukorbetegség. Úgy ért, mint egy villámcsapás.”

Jones az utolsó éveiben is aktív volt, 2021-ben szerepelt az Amerikába jöttem 2.című filmben, Jaffe Joffer királyt játszotta, és ismét Darth Vader hangját adta a Disney Obi-Wan Kenobi minisorozatában. 2022. szeptemberében James bejelentette, hogy nem játszik többé a Star Warsban. Engedélyt adott a producereknek, hogy szintetikus beszédtechnológiát és mesterséges intelligenciát használjanak a hangjának újrateremtésére a jövőbeli folytatásokban.

A rajongók és hollywoodi kollégák gyászolták az ikonikus színészt. „A világ egyik legkiválóbb színésze, akinek a Star Wars sikeréhez való hozzájárulása mérhetetlen volt” - mondta Mark Hamill, aki Luke Skywalkert alakította a Star Warsban. „Nagyon fog hiányozni”.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.