Nyilvános zaklatás: 5 sztár, akiket üldöztek a rajongói

Justin Bieber, nyilvános zaklatás
GC Images/Rachpoot/Bauer-Griffin -
rajongók justin bieber Emilia Clarke zaklatás
Élőben találkozni egy hírességgel izgalmas élmény lehet a rajongók számára, de nem mindig kellemes a híres embereknek. Emilia Clarke és Justin Bieber csak néhány híresség azok közül, akik a nyilvános zaklatás áldozatául estek.

Míg sok rajongó tiszteletteljes és kedves, amikor személyesen találkoznak kedvenc sztárjukkal, vannak, akik képtelenek kordában tartani érzelmeiket és nem ritkán átlépik azt a bizonyos határt.  Sőt, sok rajongó rendkívül agresszív lehet: fotókat, autográfokat és teljes beszélgetést követelnek anélkül, hogy figyelembe vennék a híresség személyes terét. Ezek a sztárok is emberek, akárcsak bárki más, és elvárják, hogy legyen egy kis magánéletük, amikor családjukkal időt töltenek vagy éppen vásárolnak. Néhány ilyen találkozás arra késztette a hírességeket, hogy felszólaljanak, kérve a rajongókat, hogy ne zaklassák őket nyilvános helyeken. Tudd meg, mit mondtak ezek a hírességek a rajongóiknak a nyilvános zaklatás okozta atrocitások miatt.

Emma Wattson, nyilvános zaklatás
Emma Wattson fél, hogy nyilvános zaklatás áldozata lesz, lemondott a rajongókkal való közös fotók készítéséről is.
Forrás: GC Images/Arnold Jerocki

Nyilvános zaklatás – Ezeket a sztárokat nem kímélték rajongóik

1. Emma Wattson

2017-ben Emma Watson kifejtette, hogy kénytelen volt lemondani a rajongókkal való közös fotózkodásról, mivel az veszélyeztette a biztonságát. Elmagyarázta, hogy amint a rajongók feltöltik az online selfie-jüket vele, rengeteg emberhez eljut az ő pontos tartózkodási helye is. Watson hozzátette, hogy szívesen beszélgetne a rajongókkal, de a fotók közzététele nem volt opció számára. 

„Számomra ez a különbség aközött, hogy van egy életem, vagy nincs. Ha valaki lefotóz és posztolja, két másodperc alatt egy olyan jelölőt hoz létre, amely pontosan megmutatja, hol vagyok 10 méteren belül. Látni lehet, mit viselek és kikkel vagyok. Egyszerűen nem tudok ilyen követési adatokat adni” – mondta a Vanity Fairnek.

Hozzátette: „Azt mondom: ‘Itt leszek, és válaszolok minden Harry Potterrel kapcsolatos kérdésedre, de nem tudok képet csinálni.’ Gondosan kell kiválasztanom azokat a pillanatokat, amikor interakcióba lépek. Mikor vagyok híresség-látnivaló, és mikor tudok valakinek igazán különleges pillanatot adni? Gyerekeknek például nem mondok nemet.”

Justin Bieber, nyilvános zaklatás
Justin Bieber kijelentette, hogy senkinek nem tartozik képpel, még a karrierjét támogató rajongók sem követelhetnek tőle ilyesmit.
Forrás: Getty Images/Joseph Okpako

2. Justin Bieber

Justin Bieber már régóta kifejezte, hogy magánéletre vágyik, amikor éppen a mindennapi életét éli. 2016-ban bejelentette, hogy többé nem fog fotókat készíteni nyilvános helyeken, még akkor sem, ha ez egyeseknek csalódást okoz. Rámutatott, hogy nem tartozik senkinek egy képpel, még a karrierjét támogató rajongók sem követelhetnek tőle ilyesmit. „Ha véletlenül meglátsz valahol, tudd, hogy nem fogok képet készíteni, már nem csinálok képeket. Olyan szintre jutottunk, hogy az emberek már köszönni sem hajlandók, nem ismernek el emberként, úgy érzem magam, mint egy állatkertben lévő állat, és szeretném megőrizni az épelméjűségemet” – írta Justin az Instagramon.

2020-ban Justin ismét emlékeztette a rajongókat, hogy viselkedjenek megfelelően, amikor találkoznak vele, különösen azokra a személyekre hívta fel a figyelmet, akik a háza előtt várakoztak. 

Az ilyen rajongókat teljesen helytelen és tiszteletlen viselkedésükért bírálta. A következő évben kamerák előtt kérte a rajongókat, hogy ne várakozzanak az apartmanja előtt, és megkérdezte tőlük, hogy el tudnának-e menni.

Emilia Clarke, nyilvános zaklatás
Emilia Clarke próbálja személyessé tenni a rajongóinak a vele való találkozás élményét. 
Forrás: Getty Images/Arnold Jerocki

3. Emilia Clarke

Emilia Clarke elmondása szerint egy különleges interakció egy rajongóval megváltoztatta a nyilvános személyekkel való kapcsolatáról alkotott véleményét. Visszatekintve, Emilia azt mesélte, hogy sírt és pánikrohamot kapott a repülőtéren, amikor egy férfi fotót akart készíteni vele.

„A telefonon anyukámnak mondtam, hogy ‘Úgy érzem, nem tudok lélegezni, nem értem, mi történik.’ Sírni kezdtem, és ez a pasi megkérdezte, hogy készíthet-e egy selfie-t. Azt válaszoltam: ‘Nem tudok lélegezni, nagyon sajnálom’” – mesélte Emilia a Table Manners podcastban. Ettől kezdve úgy döntött, hogy a rajongókat nem teljesen utasítja el, hanem inkább autogrammot ad. Elmondása szerint próbálja személyessé tenni az élményt, mintha egy „őszinte ember-ember kapcsolat” lenne, hogy ne merítse ki teljesen a lelkét.

Sophia Bush, nyilvános zaklatás
Sophia Bush 
Forrás: Getty Images/Marc Piasecki

4. Sophia Bush

Amikor Sophia Bush nemrég részt vett a Demokrata Nemzeti Kongresszuson, sok olyan rajongóval találkozott, akik végül kellemetlen helyzetbe hozták. Az Instagramon tett nyilatkozatában azt írta, hogy megviselte, hogy idegenek „tapogatták, megragadták, megölelték és megrázták” - még akkor is, ha jó szándékkal tették. Sophia emlékeztette a rajongókat, hogy „kérjenek beleegyezést, mielőtt megérintenek valakit”, mert ez egyesek számára traumatikus lehet.

 „Kérlek, ne toljátok a kamerátokat az emberek arcába, és ne fotózzátok őket, mintha állatok lennének az állatkertben. Kérlek, kérlek, kérlek, könyörgöm, kezeljétek az embereket emberként. Még akkor is, ha a munkájukból 'ismeritek' őket” - írta Sophia a történetéhez.

Chappell Roan
Chappell Roan 
Forrás: WireImage/Dana Jacobs

5. Chappell Roan

Az elmúlt évben Chappell Roan robbanásszerűen vált híressé, és az élete személyes szempontból drámai változásokon ment keresztül. Miután rájött, hogy az intenzitás túl nagyra nőtt, Chappell TikTok-on kezdett sorozatot közzétenni, amelyben arra kérdezett rá, hogy a rajongók szerint elfogadható lenne-e zaklatni egy „véletlenszerű hölgyet” nyilvános helyeken, követni a családját vagy dühöngeni, ha az illető visszautasítja a közös fotót. „Ez egy olyan hölgy, akit nem ismersz, és ő sem ismer téged. Feltételeznéd róla, hogy jó ember? Feltételeznéd, hogy rossz ember? Feltételeznéd, hogy minden, amit online olvasol róla, igaz? Én egy véletlenszerű személy vagyok. Te is egy véletlenszerű személy vagy. Gondolkodj el ezen egy pillanatra, rendben?” – mondta Chappell az egyik videójában. Egy másik videóban hozzátette: 

„Nem érdekel, hogy a zaklatás, követés, akármi, normális dolog a hírességekkel szemben, akár kissé híresek, akár nem. Nem érdekel, hogy normális. Nem érdekel, hogy ez a furcsa viselkedés a munkával, a karrierrel, amit választottam, együtt jár. Ez nem teszi renddé. Nem teszi normálissá. Nem jelenti azt, hogy akarom. Nem jelenti azt, hogy tetszik. Nem akarom azt, amit szerinted jogod van megkapni, amikor egy hírességet látsz.”

Majd így folytatta: „Te egy teljesen ismeretlen idegen vagy. Soha nem tudjuk, hogy te vagy-e az abszolút legjobb, vagy az az ember, akinek az jön be, hogy halálos fenyegetéseket küldözget nekünk.”

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.